שתף קטע נבחר

כך נראה חוק חדלות פירעון בפעולה

תיבדק אפשרות לשיקום חברת בנייה שקרסה, חרף התנגדות נושים שדרשו פירוק בטענה לחוסר תום לב. ביהמ"ש העדיף לבדוק תוכנית הבראה

בית המשפט המחוזי הוציא לאחרונה צו לפתיחת הליכים לפי חוק חדלות פירעון לחברה הקורסת "שרונית חברה לבניין ופיתוח" שבבעלות "תקומה – החברה להתיישבות בארץ ישראל". השופט ערפאת טאהא קבע כי חרף התנגדות חלק מהנושים, נכון לעכשיו עדיפה בדיקת אפשרות לשיקום החברה על פירוק. הוא מינה נאמן שינהל ל-30 יום את הפעילות בחברה ויבחן היתכנות לתוכנית הבראה והסדר נושים. בינתיים, תוכל החברה להמשיך בפרויקטים ולשמור על מקומות העבודה של העובדים.

 

החברה הגישה בחודש שעבר בקשה לצו פתיחת הליכים לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שנכנס לתוקף בשנה שעברה. בית המשפט התבקש לתת לחברה הזדמנות להשתקם ולגבש הסדר עם 18 נושים מהותיים להם היא חייבת מיליוני שקלים תוך הקפאת ההליכים שננקטו נגדה.

 

הממונה על הליכי חדלות פירעון תמכה במתן ההזדמנות בכפוף לכך שבעל המניות בחברה – "תקומה" – תפקיד 100 אלף שקל בקופת הנאמנות.

 

עמדות הנושים היו חלוקות. בנק הפועלים, למשל, שהחברה חייבת לו יותר מ-1.5 מיליון שקל, הסכים להתחיל בהליך ולמנות נאמן שיבחן את הפעילות של וייתן חוות דעת לגבי סיכויי השיקום. חברה נוספת לעבודות חשמל שהחוב כלפיה עומד על 670 אלף שקל תמכה אף היא בבקשה למרות פגמים רבים בהתנהלות החברה.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מנגד, חברה בשם "ברזל הכלנית" שהחוב כלפיה עומד על 211 אלף שקל התנגדה לבקשה בטענה שהוגשה בחוסר תום לב ואף העלתה חשד להברחת נכסים. הקיבוצים סאסא ומשמר העמק, ששכרו את החברה לביצוע עבודות בנייה, התנגדו גם הם וטענו שהיא לא עמדה בהסכמים עמם והגישה את הבקשה רק כדי ללחוץ עליהם להסכים למתווה פשרה שדחו.

 

בהקשר של הקיבוצים הסביר השופט ערפאת טאהא כי טענות שנוגעות לסכסוך הספציפי הן לא חלק מהשיקולים למתן צו פתיחת הליכים, ומקומן בשלב מאוחר יותר.

 

השופט ציין כי לדעתו, נכון לעכשיו, כדאי לתת לחברה הזדמנות להשתקם. אמנם התמונה לגבי התנהלותה עוד לא ברורה אבל כמעט כל הנושים מסכימים שלפרק אותה בשלב זה לא יהיה צעד שיביא להם תועלת מאחר שעל פניו אין לה נכסים בעלי ערך.

 

לעומת זאת, צו פתיחת הליכים שבמסגרתו ימונה נאמן לניהול החברה, יאפשר לה להמשיך בינתיים לפחות בחלק מהפרויקטים הקיימים, לשמר את מקומות העבודה של העובדים ולגבש הסדר נושים. "מהלך זה לא יפגע בצורה כלשהי בנושים ומנגד קיימת אפשרות שהוא יביא תועלת לנושים ולהזרמת כספים לקופת הנאמן", כתב.

 

לפיכך השופט נענה לבקשה בכפוף לכך שבעלת המניות תפקיד 100 אלף שקל. הוא הוציא צו לפתיחת הליכים למשך 30 ימים ומינה לחברה נאמן. משמעות הצו היא כי לא ניתן יהיה לנקוט נגד החברה בהליכים משפטיים ללא אישור והנאמן ינהל אותה.

 

הנאמן קיבל סמכויות רחבות שיאפשרו לו להמשיך את הפעילות בחברה כעסק חי, כולל התקשרות בהסכמים עם קבלנים ולקוחות ופיטורי עובדים או הוצאה לחל"ת. בנוסף הורה לו השופט לסגור את חשבונות הבנק של החברה, לפתוח לה חשבון חדש ולדאוג שיישאר ביתרת זכות.

 

בתוך כך הנאמן יערוך בדיקה לגבי האפשרות להבריא את החברה ולהגיע להסדר נושים ויודיע תוך 14 יום האם המסלול הנכון הוא שיקום או פירוק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: עדי שמאי
עו"ד אסף בן חור
צילום: עדי שמאי
מומלצים