שתף קטע נבחר

הלייזר הכחול לטיפול בגידולים במיתרי הקול

עם הרדמה מקומית בלבד, זמן התאוששות קצרצר וטיפול במרפאת בית החולים בילינסון - טכנולוגיית לייזר מתקדמת מחליפה את הניתוח לטיפול בנגעים וגידולים בגרון ועל מיתרי הקול

 

 

לפני קצת יותר מחודשיים התחיל בלאל עיסא להרגיש שיש לו גוש זר בגרון, אשר הפריע בעיקר בזמן הארוחות. "זה לא חסם לי את האוויר או הפריע לי לדבר, אבל כשישבתי לאכול, אחרי כל ביס שבלעתי הרגשתי חסימה, כאילו יש לי כדור קטן בגרון", הוא מתאר.

  

בהתחלה, הוא מספר, הוא קיווה שהבעיה תחלוף כשם שבאה ולא עשה דבר. אבל כשהמצב החמיר והוא כבר התקשה לבלוע, עיסא פנה לרופא המשפחה. "אמרתי לו ברוב הזמן אין אצלי שום תופעה בעייתית, אני לא צרוד ולא כואב לי כלום, אבל הגעתי כבר למצב שממש קשה לי לבלוע אוכל", הוא מספר.

 

רופא המשפחה מיהר להפנות אותו למומחה אף אוזן גרון. "הגעתי למרפאה של המומחה", מתאר עיסא (52), תושב כפר־קאסם, "הוא בדק אותי עם כל מיני מכשירים שהכניס לי לגרון ואמר שיש חשד לגידול במיתרי הקו שלי".

  

 

  (צילום: דיגיטל בילינסון)
ד"ר יניב חמצני(צילום: דיגיטל בילינסון)

 

בהרדמה מקומית

עיסא הופנה לבית חולים לשם נטילת דגימה מהגידול, הליך שהתבצע תחת הרדמה כללית. "לפני כשבועיים חזרתי לאותו רופא אף אוזן גרון, שאמר לי שאני חייב לעבור מהר ניתוח לכריתת מיתר הקול", הוא משחזר, "ואז הוא הוסיף שיש אופציה אחרת: הסרת הגידול באמצעות מכשיר לייזר חדש שנמצא במרכז הרפואי בילינסון. קבעתי לשם תור, הגעתי, ובמרפאה, בהרדמה מקומית, הרופא טיפל בי עם הלייזר והסיר את הגידול לגמרי. עוד באותו יום חזרתי הביתה ומאז הגרון שלי חלק ונקי - ואני בולע בלי שום בעיה. למעשה אני מרגיש מצוין, ואם לא הייתי צריך לחזור לביקורות הייתי שוכח שזה בכלל קרה".

  

"מכשיר הלייזר שבאמצעותו נכרת הנגע הטרום־סרטני ממיתר הקול של עיסא נקרא 'הלייזר הכחול' (blue laser)", אומר ד"ר יניב חמצני, מנהל השירות לטיפול בגידולי גרון במחלקת אף אוזן גרון בבילינסון, שמבצע את הפעולה ביחד עם ד"ר' שופל חבקוק, רופאה בכירה במערך. "מדובר במכשור המתקדם ביותר מבחינה טכנולוגית מבין המכשירים המשמשים ברפואת אף אוזן גרון. ייחודו בעדינותו וביכולתו להסיר נגעים שונים כגון פפילומה, ציסטה, יבלות ופוליפים, וכן גידולים טרום־סרטניים וסרטניים. הוא הכי מדויק מבין המכשירים הקיימים ולא גורם להרס רקמות. מדובר בעיניי בלא פחות ממהפכה בתחום ניתוחי הקול. זו הפעם הראשונה שניתן לעשות טיפול כזה במרפאה, ללא הרדמה".

 

   (צילום: יאיר שגיא)
בלאל עיסא. חזר הביתה ביום הטיפול(צילום: יאיר שגיא)

  

וכיצד מתבצעת הפעולה?

"לחלל האף של המטופל מרוסס ספריי מאלחש. כשהמקום מורדם מחדיר הרופא דרך הנחיר סיב אופטי גמיש, שבתוכו סיב הלייזר", מסביר ד"ר חמצני, "על המסך שמול הרופא מופיע אתר הפעולה, והוא מאבחן בדייקנות היכן מיתר הקול עם הנגע. ואז מכוונים אליו בדייקנות את אלומת הלייזר הכחול, שמסיר את הנגע. הפעולה אורכת כחצי שעה ובסיומה המטופל נח. כעבור מספר שעות לא רב הוא משתחרר הביתה, כשנחסכו ממנו ניתוח, הרדמה, סיכון לזיהום, אובדן ימי עבודה ועוד".

  

מיתרי הקול הם שניים והם מורכבים מגידים, שרירים ורירית לבנה שעוטפת אותם להגנה. הם ממוקמים זה ליד זה, מיתר סמוך למיתר, מעל קנה הנשימה. האוויר שמרעיד אותם בתהליך הנשימה גורם להם להתחכך זה עם זה וכך למעשה נוצר הקול שאנחנו מפיקים בזמן שאנחנו מדברים, בולעים, מגהקים, צוחקים, צועקים ועוד.

  

שני המיתרים האלה מועדים לשורה של מחלות, החל מצרידות בשל יבלות, פוליפים או גידול שצמחו עליהם. פעמים רבות מדובר ב"מחלת מקצוע" - בעיקר בקרב מורים, זמרים ומי שמשתמש הרבה בקולו. כן ישנן דלקות זמניות או כרוניות, פגיעה משנית בשל ריפלוקס וגידולים טרום־סרטניים או סרטניים. מיתרי הקול נמצאים כידוע בתוך הגרון, שנחשב לתיבה מתוחכמת ומורכבת אשר משמשת מעין פרוזדור מעבר לחמצן בדרכו לריאות ולמערכת העיכול.

 

מהפכת הלייזר

עד לפני קצת יותר מעשור, ניתוחי גרון בכלל ובמיתרי הקול בפרט נחשבו מסובכים לביצוע, נושאי סיכון ועם זמן החלמה ממושך, "אבל מהפכת הלייזר שינתה את המפה הכירורגית של רפואת אף אוזן גרון. הלייזר כבש מקום של כבוד בתחום, תוך שהוא דוחק הצידה פעולות ניתוחיות מסורבלות ומסובכות אשר הפכו בגללו למיותרות", מסביר ד"ר חמצני, "וככל שעולה עקומת הלימוד וההתנסות, כך משתדרגים המכשירים ונעשים ידידותיים יותר ופוגעניים פחות. 'הלייזר הכחול' הוא לפי שעה שיא השדרוג הטכנולוגי. עמיתיי ואני מאוד מרוצים מזה שתוך זמן קצרצר אנחנו יכולים להסיר נגע ולשחרר את החולה מיידית לביתו".

  

המכשיר כבר נמצא בשימוש במספר בתי חולים בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול בגידולים במיתרי הקול
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים