שתף קטע נבחר

פתרון ייחודי לבן 64 שביקש למנות לעצמו אפוטרופוס

הבקשה הוגשה בשל בעיות בריאות. ביהמ"ש סבר שהמסלול הנכון היה ייפוי כוח מתמשך אך לנוכח סירובו הוחלט לאפשר מינוי אם מצבו הרפואי יתדרדר

בפני בית המשפט למשפחה בצפת הובאה בקשה ייחודית של אדם למנות אותו כאפוטרופוס לענייניו הרפואיים של בן זוגה של אימו. היוזמה לבקשה באה מצד בן הזוג שסובל ממצב רפואי ירוד, אבל השופטת אביבית נחמיאס קבעה שמצבו הקוגניטיבי תקין ואין הצדקה למנות אפוטרופוס כיום. לאחר שניסיונות לשכנע את האיש לחתום על ייפוי כוח מתמשך כשלו, הוחלט לאחרונה כי אם בעתיד יתדרדר מצבו יוכל המבקש להתמנות כאפוטרופוס לאלתר.

 

המבקש ציין כי בן זוגה של אימו מזה כ-30 שנה הוא רווק ללא ילדים וללא בני משפחה נוספים. היוזמה לבקשה הייתה של בן הזוג שפנה אליו על מנת שיגיש בקשה להתמנות כאפוטרופוס לענייניו הרפואיים.

 

על פי תסקיר רווחה שהוגש בתיק, מדובר באדם בן 64, שסובל משלל בעיות רפואיות. הוא מתנייד בכיסא גלגלים. בשנה וחצי האחרונות סבל מאיבודי הכרה וכן מרעד בידיים. הוא מתקשה להירדם בלילה, מדווח על ירידה בזיכרון, אסטמה, יתר לחץ דם, סכרת, שחמת הכבד וחולשה בגפיים התחתונות. יחד עם זאת הוא צלול, מדבר באופן שוטף וקולח ומסוגל להביע את דעתו בצורה ברורה ועניינית.

 (shutterstock) (shutterstock)
(shutterstock)

העובדת הסוציאלית לא המליצה להיעתר לבקשה לנוכח העובדה שמצבו הקוגניטיבי תקין לחלוטין. היא הציעה לערוך ייפוי כוח מתמשך אך הוא סרב להצעה בתוקף.

 

גם האפוטרופוס לדין שמונתה לאיש הסבירה לו ארוכות מדוע מצבו אינו מצדיק מינוי אפוטרופוס והבהירה את הפרוצדורה לשם חתימה על ייפוי כוח מתמשך. זו גם הייתה עמדת ב"כ היועץ המשפטי לממשלה.

 

האיש עצמו ציין סומך על המבקש שמסייע לו בכל הדרוש לרבות נסיעות לרופאים ולבתי חולים ברחבי הארץ והביע חשש אמיתי מהידרדרות במצבו ומהנקודות בהן הוא מאבד את הכרתו, דבר שקורה מספר פעמים ביום. הוא הביע חשש כבד שכאשר לא יוכל להביע את עמדתו, תבוצענה פעולות רפואיות בגופו על דעת הרופאים שללא מינוי רשמי של המבקש לא יהיו מודעים לכך שיש לפנות אליו לקבלת עמדתו.

 

השופטת אביבית נחמיאס כתבה כי במהלך הדיון התרשמה מאדם צלול, נעים ביותר, אך נחוש בדעתו למנות את המבקש כאפוטרופוס. לדבריה, אין כל ספק כי האיש מסוגל לקבל החלטות בנוגע לענייניו הרפואיים והליך המינוי מבוקש למעשה כדי להקדים תרופה למכה למקרה של הידרדרות במצבו.

 

היא הדגישה כי מאז תיקון מספר 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות יש לשאוף להגבלה מינימלית ככל האפשר של השליטה בחיי האדם ומינוי אפוטרופוס ייעשה רק כשלא ניתן להשיג את המטרה שלשמה מבוקש המינוי באמצעות חלופות המגבילות פחות את זכויותיו, חירותו ועצמאותו של האדם.

 

היא הוסיפה כי החוק מאפשר כיום לתפור לכל אדם "חליפת הגנה" ייחודית ומתאימה לצרכיו וטובתו במובן הרחב תוך שמירה מירבית על עצמאותו. לדבריה, אף אם אין הצדקה למינוי אפוטרופוס, יש לתת מענה למצוקתו של האיש.

 

בסופו של דבר קבעה השופטת כי אם בעתיד תחול הידרדרות במצבו הרפואי של האיש יוכל בנה של בת זוגו לפנות לבית המשפט בצירוף תעודה רפואית מתאימה המעידה על הידרדרות במצבו הרפואי קוגניטיבי ועל העדר יכולת לקבל החלטות בעניינים רפואיים והוא ימונה לאלתר כאפוטרופוס לענייניו הרפואיים. מדובר במנגנון שיהווה תחליף לפרוצדורה הקבועה בחוק לייפוי הכוח המתמשך, סיכמה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
אילוסטרציה
shutterstock
עו"ד אברהם אלטלף
מומלצים