שתף קטע נבחר

מעלות תרשיחא: עיר המחר

העיר ממוקמת בלב חורש וצמחייה טבעית, ולראש העיר ארקדי פומרנץ, יש חלום וחזון להגשים: להפוך את מעלות תרשיחא לעיר החדשנית ביותר בישראל. זה מתחיל במוקד משודרג שיותקן בו מרכז שליטה בעל מצלמות מתוחכמות מחוברות שיאתרו כל אירוע בזמן אמת, ועד אתר חדשני משולב אפליקציה, שייתן מענה לשיח ישיר עם התושבים

מי שמטייל בצפון הירוק חייב להגיע למעלות תרשיחא, זה מרגיש ממש חו"ל. אולי זה משום שהעיר מוקפת וטובלת כולה בחורש טבעי שופע. אולי כי בתי התושבים משתלבים בנוף המיוחד. אין כאן גורדי שחקים, אלא בעיקר צמודי קרקע עם גינות, שמשתלבים וממשיכים את הקו הטבעי והירוק של העיר.

 

דבר נוסף שהופך את מעלות תרשיחא לעיר טבע הוא אגם מונפורט - אגם המשתרע על שטח של 350 דונמים. האתר משלב פעילות פנאי לצד פעילויות ספורט ואתגר, והוא אטרקציה צפונית מוכרת היטב לציבור הישראלי. מאז שנת 1991 מתקיים במקום מדי שנה פסטיבל הפיסול "אבן בגליל" בסוכות ובפסח.

 

מעלות מהמונפורט (צילום: שלמה שרביט)
מעלות מהמונפורט(צילום: שלמה שרביט)

 

מעלות תרשיחא כפסיפס של שלום

24 אלף תושבים חיים במעלות תרשיחא, ואחד הדברים הבולטים המייחדים אותה הוא הרכב התושבים – יהודים וערבים על כל גווניהם. "זוהי העיר היחידה שבה הדו קיום מתקיים בכל פסיפס המגזרים - יהודים וערבים, חילונים ודתיים, עולים חדשים וותיקים. זה הפסיפס האנושי הייחודי שלה", מתגאה ראש העיר ארקדי פומרנץ (50), המתגורר בה עם רעייתו ושלושת ילדיו זה 20 שנה.

 

לשאלה איך הוא רואה את עירו בעוד עשור, עונה פומרנץ: "אני רוצה להפוך את מעלות תרשיחא לעיר נחשקת, שרוצים לגור בה. אני רואה אותה מלאה במשפחות צעירות ומהווה גורם משיכה בינלאומי בתחומים של חינוך ותיירות, עם חיים משותפים הלכה למעשה. עיר רב־תרבותית, פסיפס בלתי רגיל של כל הקהילות".

 

המסגד המקושט (צילום: שלמה שרביט)
המסגד המקושט(צילום: שלמה שרביט)

 

פסגת הקולינריה בתרשיחא הציורית

בשנות ה־60 הוכרז כי היישוב מעלות והכפר הערבי תרשיחא יהפכו למועצה אחת, ובשנת 1995 קיבלה המועצה מעמד של עיר. תרשיחא היושבת בצד הדרומי של העיר, מבטאת למעשה את הצד האמנותי והצבעוני שלה. שיטוט בסמטאותיה הציוריות יכול להוביל למחוזות מיוחדים.

 

בשנים האחרונות התפתחה בתרשיחא תרבות חיי לילה, ונפתחו בה ברים ייחודיים, לצד מסעדות שף או גלידריות ומאפיות בוטיק, המציעות לקהל הרחב מוצרים קולינריים ייחודיים והפכו מוקד עלייה לרגל עבור ישראלים ותיירים.

 

חינוך מכוון קהילה

"חדשנות, חינוך איכותי ושירות לתושב בעיר שמוקפת בחורש ובנוף היפה של הגליל, ומשלבת דו קיום ואותנטיות", זה החזון שמנסח עבור מעלות תרשיחא ראש העיר המכהן.

 

ואם מדברים על חינוך איכותי, זה כמה שנים שהעיר ממוקמת בקדמת הטבלה בהישגי מערכת החינוך. "השנה נשבר שיא נוסף, כשבישיבה התיכונית נרשמו 100 אחוזי זכאות לבגרות", אומר פומרנץ.

 

  (צילום: ניסן חנניה)
(צילום: ניסן חנניה)

 

אחד הדברים המייחדים את מעלות תרשיחא הוא הקהילתיות. רשת המתנ"סים, הפועלת בעיר ואחראית על כלל הפעילויות הקהילתיות ובהן תנועות נוער הצופים והנוער העובד והלומד, הצליחה ליצור קהילה חמה, המתגייסת לכל מטרה.

 

בהתאם לכך גם מערכת החינוך בעיר הפכה לרשת קהילתית, המופעלת על ידי מינהל החינוך, וביחד עם רשת המתנ"סים, המפעילה את החינוך הלא פורמלי, נוצר בעיר מתווה מכוון קהילה.

 

החינוך בעיר מתחיל מינקות, אז מציע מרכז הצעירים לאם ולרך הנולד שלל פעילויות. זה ממשיך למרכז לגיל הרך "אלף עד טף", שמציע פעילויות להורה ולילד ומלווה את הילדים עד כניסתם למינהל החינוך.

 

"החשיבה במערכת החינוך העירונית מעמידה קודם כל את הילד במרכז התמונה, תוך חשיבה מערכתית על כל הצרכים להם זקוק התלמיד, החל מיומו הראשון בכיתה א' ועד סיום מערכת החינוך בכיתה י"ב", אומר ראש העיר ומוסיף, "זו הסיבה שבשנים האחרונות הצליחה מעלות תרשיחא למשוך אליה זוגות צעירים מהמרכז, שמעדיפים לגדל את ילדיהם בלב הטבע, בשיא האותנטיות ובחינוך ברמה הכי גבוהה שיש".

 

מקום ראשון באולימפיאדת הילדים, מועדון מכבי סייף מעלות (צילום: יח
מקום ראשון באולימפיאדת הילדים, מועדון מכבי סייף מעלות(צילום: יח"צ)

 

בתחום תרבות הפנאי והספורט העיר הקטנה הצמיחה אלופי עולם בסיף לנוער וקדטים, ומקיימת תחרויות סיף בינלאומיות. היכל התרבות העירוני, שבו 500 מושבים, מציע הצגות ומופעים מגוונים.

 

"אם החיים במרכז היו מרדף בלתי פוסק, פה אתה נהנה מהיום, שום דבר לא חסר לך", אומרת ניקול רטנר, שיחד עם בעלה מיכאל עברו ממרכז הארץ להתגורר במעלות תרשיחא ובימים אלה מצפים להולדת ילדם הראשון. "הגעתי לפה ואהבתי מאוד את הווייב בשכונה. באנו לצפון, והצפון החזיר לנו בחזרה".

 

מדביקים את המהפכה הדיגיטלית

גם בתחום החדשנות הטכנולוגית לא נשארים תושבי העיר מאחור. בתקופה האחרונה הוכנסו לעירייה מספר אלמנטים שיסייעו לה לשמור על קשר עם התושבים. "הכנסנו מוקד משודרג, שיותקן בו מרכז שליטה בעל מצלמות מתוחכמות המחוברות לתוכנת שליטה וזיהוי, הפרושות ברחבי העיר", מסביר ראש העיר. "המצלמות יאתרו מטרדים ומפגעים בזמן אמת, והפיקוח יוכל לתת להם מענה מיידי. הפרויקט הוא חלק מתחום השירות לתושב, שעומד לעבור מהפכה דיגיטלית. כמו כן, עובדים על אפליקציה עירונית משולבת עם אתר אינטרנט, שתאפשר לקיים שיח עם התושבים ושירות מרחוק כמעט לכל דבר שהתושב צריך".

 

מעלות תרשיחא נתמכת על ידי הרשות לפיתוח הגליל, המסייעת במיתוג העיר כחלק מהתוכנית למיתוג ערים.

 

לדברי סמנכ"ל הרשות לפיתוח הגליל, חיים שולמן: "הרשות לפיתוח הגליל משקיעה מיליוני שקלים במיתוג הרשויות המקומיות בגליל במטרה לאפשר לרשויות לבצע תהליכי מיתוג ומשיכת קהלי יעד לעיר וליצור תחושת גאווה מקומית דרך כלים דיגיטליים חדשניים". 

 

ראש העיר, ארקדי פומרנץ (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
ראש העיר, ארקדי פומרנץ(צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)

 

ראש העיר: ארקדי פומרנץ

גיל: 50

מצב משפחתי: נשוי + 3

תושב המקום מאז: 2000

מוטו: להפוך את מעלות תרשיחא לעיר שרוצים לגור בה.

משהו שלא ידעתם עליי: כשאני צופה בסרטי מלחמה, שואה, סרטים שמובעים בהם רגשות, אני יכול להזיל דמעה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלמה שרביט
מעלות מהמונפורט
צילום: שלמה שרביט
מומלצים