שתף קטע נבחר

פותחים את השנה החדשה בחיוך

ד"ר אמנון רביב מתאר כיצד ליצנות רפואית נלחמת בקורונה ומסביר איך מתקנים עולם עם הומור ואהבה

ראש השנה בצל הקורונה מעלה חששות והרהורים. עד מתי הווירוס יתעתע בנו וישנה את חיינו לבלי הכר? האם נוכל להיפגש עם חברים ומשפחה? האם נוכל ללכת לרופא? האם בנינו יוכלו ללמוד בבתי הספר ובאוניברסיטאות? עד מתי חיבוק ילדינו/ הורינו ייחשב מסוכן? כמה זמן יאלצו קשישים ואנשים בקבוצות הסיכון להיוותר בבית?

 

אמרות מסיפוריי חסידות ברסלב מזכירים לי את מה שכבר ידעתי. "אדם יכול להגיע עד שערי מוות, חלילה, מרוב עצבות. ופתאום בא אדם מולו ומחייך אליו. מזריח לו את השמש ומקבל אותו בסבר פנים יפות. הוא ממש מחייה אותו!" מחקרים מראים כי תחושה של אושר היא תוצאה של חיוך- ולא ההיפך, כפי שמקובל לחשוב. משפע האמרות מסתמן הרצון לשנה טובה ומאושרת שונה מקודמתה. החלטתי לפתוח את השנה החדשה בשיחה עם ד"ר אמנון רביב, הליצן הרפואי המעלה חיוך על פניהם של כל המטופלים, צוות הרופאים והאחיות בבתי החולים. קיימתי עימו ריאיון וירטואלי מאחר שמסעו להגיש סדרת הרצאות וסדנאות בבתי-חולים בשיקגו ובקליפורניה נדחה בשל הקורונה.

 

כיכיד ()
"ממזערים את הפחד והכאב". רביב

 

רביב פועל כמעט שני עשורים כליצן רפואי במסגרת פרויקט "רופאי חלום", פרסם מאמרים רבים על ליצנות רפואית, הכוללים אף את ספרו "ליצנות רפואית- המופע המרפא" שפורסם בהוצאת סיגל ואוניברסיטת שיקגו. רביב הוא הראשון בעולם שהוענק לו דוקטורט בליצנות רפואית. בהווה הוא מחלק את זמנו בין בית החולים הגריאטרי והשיקומי הרצפלד, המחלקה האונקולוגית בתל השומר וחדר המיון באסף הרופא. בין היתר, הוא מלמד במכללת תל-חי ויעביר סדנה לליצנות רפואית במכללה האקדמית בגליל המערבי.

 

"הליצנים הרפואיים בארץ העובדים במסגרת "רופאי חלום" הם היחידים בעולם שהמשיכו לעבוד בבתי חולים מראשית פרוץ הקורונה". סיפר רביב. "על רקע התפשטות הנגיף חל איסור מוחלט על ביקור חולים בהרצפלד. לחולים הקשים נוסף נדבך נפשי דיכאון כתוצאה מהבדידות, הניתוק ממשפחתם וכן מהחדשות בטלוויזיה שהצביעו על כך שהם בקבוצות הסיכון. התבקשתי להגיע לבית החולים ארבעה ימים בשבוע. ניסיתי כמיטב יכולתי להעלות את המורל, לשיר איתם ולצחוק איתם עטוי במסכה, כפפות, חצאית וחוטם אדום. כשצוחקים על נושא כאוב ממזערים את הפחד והכאב." הוסיף.

 

החולים מצפים לביקורו של רביב ומספרים כיצד הביקור משפיע עליהם לטובה. הם שוכחים לדקות ארוכות מכל הבעיות הרפואיות והנפשיות האופפות אותם. רביב יוצר אינטראקציה עם מגוון החולים ביניהם, חזקים היושבים בלובי וחולים המרותקים למיטתם. כשהחולים הקשים רואים את רביב עומד בפתח דלתם, חיוך ענק עולה על פניהם.

 

נראה בשיקגו ובמקומות רבים בעולם שאנו נחשפים לגל השני של הקורונה. מה קשישים יכולים לעשות במקרה כזה, להישאר בבית עד תום המשבר?

"כרגע המצב השתנה לרעה בישראל, יוטל סגר של שלושה שבועות בחגים. בחודש האחרון פורסמו הקלות, הותר לבן משפחה אחד לבקר את החולה. קבלת ההחלטות עשויה להתבסס על משוואת תועלת/ סיכון אשר מתחשבת לא רק בבריאות הגופנית אלא גם בבריאות הנפשית. רביב ממליץ לפגוש את יקיריך לא רק באמצעות וירטואלית אלא במפגש פנים אל פנים. שמרו על מרחק ביטחון של 2 מטר ותוכלו להיפגש בבטחה ולשתף את המשפחה ברגשותיהם.

 

האם התמודדת עם הבעיה באופן אישי?

רביב התמודד בעצמו עם הנושא. אמא שלו היא דיירת בבית אבות שנסגר לפרקי תקופות שונות. בכל פעם שהתגלה חולה קורונה באגף שהותה, כל המחלקה נכנסה לבידוד. "ראיתי עד כמה הבידוד הזה השפיע עליה לרעה. הצעתי למנהל בית האבות שאנו בני משפחתה נעמוד מרחוק, מול המרפסת ונדבר איתה ממרחק של עשרה מטר. אמרתי לה כמה אני אוהב אותה והראיתי לה כמה איכפת לי ממנה. הנגיף גרם לאמי להרגיש בדידות ולסבול מדיכאון. זכותנו, או יותר נכון חובתנו, היא לדאוג לה. כמו כן, חגגנו את יום הולדתה עם אחיי ואחותי. הנהלת בית האבות כיבדה את בקשתינו ואפשרה לנו להיפגש עימה בחוץ ולשמור מרחק ממנה. לדעתי, הסיכון למוות מהדיכאון או מנגיף הקורונה שווים בעוצמתם.

 

אזהרה לשנה החדשה, לכו להיבדק

"לאחר תקופה קצרה המיון פשוט התרוקן" אמר רביב. "אנשים פחדו להידבק ונמנעו מלהגיע. אנשים התעלמו מכאבים, בדיקות מונעות ומניתוחים אלקטיביים. אבי עבר מספר התקפי לב בחצי שנה האחרונה, הזהרתי אותו שהוא חייב לראות רופא. רצנו לבית החולים והיצלנו את חייו. אסור לדחות בדיקות"!

ספר על העבודה בבתי החולים בתקופת הקורונה

 

בפרוץ המגפה הייתה הרגשה של חוסר ודאות. עבדתי במיון במשמרת ערב משעה 6:00 בערב עד 11:00. בימים רגילים חדר המיון היה עמוס לחלוטין, כשהתחילה הקורונה, חדר המיון נחצה לשניים: מיון רגיל ומיון קורונה". רביב עבד בחזית עם יתר הליצנים הרפואיים והצחיק את החולים עם תסמיני הקורונה שסבלו מחרדות עצומות. הם הרגישו הקלה שליצנים ממוגנים יוצרים עימם אינטראקציה. חששות היו לכולנו – לא היה ברור אם איך וכיצד תכה הקורונה. אחת הבדיחות הראשונות הייתה "אתם יודעים למה הקורונה לא תחזיק מעמד ותיעלם בקרוב? "למה"? "כי הוירוס made in China".

 

לאסף הרופא הגיעו מפורסמים וחברי כנסת מכל קצווי הקשת המפלגתית. "בבית החולים אין קואליציה ואין אופוזיציה". צחק רביב. "כולם מודאגים ומחכים לליצן שיצחיק אותם ויפחית את החרדה. הכול היו באותה סירה וחתרו באותו כיוון- ציפו לטוב ביותר".

 

רביב עורך בדיקות קורונה באופן רציף כדי להגן על בטיחות מטופליו. הוא חוקר את הדרכים בהן ניתן להיאבק בקורונה בפן המנטלי והנפשי. רביב ממשיך להנעים לחולים את החיים ולהעלות חיוך על פני כולם. כמו שנאמר " החיוך- לא עולה כסף, אך הוא שווה המון! חייך ותתעשר, לעולם לא תתרושש. החיוך- הוא ה"פטנט" המוצלח ביותר שיכול לגרום לאדם להיות שמח." שנה טובה מתוקה ובריאה לכל ישראל!

 

חדשות והמלצות השבוע

טיסה ישירה משיקגו לישראל

בלונים בצבעי כחול לבן התנופפו בשדה התעופה אוהר. שלט כחול בו נראה צילום קו הרקיע של תל-אביב-יפו, מלונות ועצי דקל על חוף הים התיכון התנוסס בשדה התעופה. הכתובת "שיקגו- תל-אביב" הייתה בולטת. חברת התעופה UNITED השיקה לראשונה טיסה ישירה משיקגו לישראל. מעתה תוכלו לטוס ארצה ישירות ולהיות בבידוד שלושה שבועות - מראש השנה ועד סוף סוכות. אני חושבת על האירוניה: החדשה המשמחת לה ציפו תושבי שיקגו שנים רבות ניזוקה בשל נגיף הקורונה שהשתלט על העולם. מקווה שבשנת תשפ"א הקורונה תזכיר לנו רק בירה ונהנה מהיכולת לטוס ישירות ארצה.

 

COLLABORACTION

שיתוף פעולה מעניין של שני אירועים וירטואליים שיצאו לדרך יתקיים בסתיו. באירועים ישתתפו אומנים רבים ויציגו את עבודתן החדשה על חיי שלום ואוטופיה בשיקגו. " כדור השלום השנתי" ו"הכדור האוטופי" יופיעו מה-17 באוקטובר – 14 בנובמבר.

בתוכנית יוצגו עשרה סרטוני בכורה שיוקרנו חינם במוצאי שבת ה-17 באוקטובר. בתוכנית הראשונה: פרספקטיבות ראשוניות יציגו חמישה אומנים: כיצד כל אחת מקהילותיהם גילתה חוסן במהלך מגפת הקורונה והצליחה להפיץ כוחות לכל סביבותיה. התוכנית השנייה עוסקת בחזיונות השלום: חמש יצירות נבחרות מתוך 75 יצירות יוצגו בהקרנות. בתום ההקרנות תתקיימנה שיחות עם היוצרים.

לפרטים על האירוע לצפייה והרשמה לזום פנו ל Collaboraction.com

לתמיכה צנועה באומנים לרכישת כרטיסים צנועים וקבלת מתנות שונות בהתאם לרמת התרומה פנו ל-info@collaboraction.org

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים