שתף קטע נבחר

שרירים בדרך לתקציב

בסיעת כחול לבן החליטו לצאת השבוע לקרב על קידום תקציב המדינה לשנת 2021 והמשיכו בכיפופי ידיים מול ראש הממשלה. כיצד יסתיים המשחק הפוליטי סביב תקציב המדינה?

בעוד משבר הקורונה ממשיך להכות במדינת ישראל, עושה רושם שהטיפול בו הוא פוליטי וכושל. השבוע התפטרה מנכ"לית משרד האוצר, חצי שנה בלבד לאחר שנכנסה לתפקיד וזאת לאור התנהלות הממשלה סביב סוגיית התקציב (זוכרים?). לאחר הסאגה שאיימה לפרק את הממשלה ולגרור אותנו לסבב בחירות נוסף, ורק פשרה די מאולצת ותמוהה שהציע חבר הכנסת צבי האוזר דחתה את ההצבעה על תקציב 2020 לדצמבר 2020, הממשלה הנוכחית ניצלה.

 

כבר אז דובר על כך שכמו בכל שנה, למעט בשנתיים האחרונות, יש לעבוד גם על תקציב לשנת 2021, שכן תקציב נהוג להעביר לפני שנת התקציב ולא במהלכה או בסופה, אולם הפקידות באוצר, שבידה היה כבר תקציב מוכן לשנת 2020, (שכזכור כנסת ישראל דחתה את ההצבעה עליו), סורסה ונמנע ממנה מלטפל בהכנת תקציב לשנת 2021, בשם "אי הוודאות" השורר בגלל משבר הקורונה.

 

"משבר הקורונה" כידוע, הפך לחבל הכרוך סביב אזרחי ישראל, תחת קבלת החלטות שערורייתיות ותהליך קבלת החלטות שערורייתי אף יותר. קבינט הקורונה בקושי מתכנס וידו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על העליונה בכל החלטה. האכיפה הבררנית של הנחיות הקורונה מעידות על מערך שיקולים פוליטי, כאשר, המגזר החרדי, אשר בצער מוביל את מספר החולים בנגיף, מקבל הנחות מפליגות, בעוד במגזר היצרני אוכפים בצורה מדוקדקת ויש שיאמרו אף מוגזמת. אנשים שיושבים לבד על חוף הים מקבלים דו"ח על אי עטיית מסיכה, בעוד שבערים החרדיות מתעלמים מהתקהלויות המוניות, בזמן שמסעדות שלא יכולות לתפקד בגלל הנחיות סותרות ומבלבלות.

 

ראש הממשלה ושופריו מהדהדים את המילה "אנרכיסטים" כנגד המפגינים נגדו, אולם נדמה כי בחסות המשבר, מי שמקדם אנרכיה הוא ראש הממשלה נתניהו בעצמו. התנהלות מפלגת השלטון, תחת הנהגתו של ראש הממשלה הותיק הפכה למשרתת השלטון בלבד ומקדשת אותו ואותו בלבד. נדמה כי אין החלטה אחת שמתקבלת שאינה קודם כל פוליטית. היכן השותף הפריטטי הידוע, מפלגת כחול לבן אתם שואלים? איפה האופוזיציה?

 

ובכן, בסיעת כחול לבן החליטו לעשות שריר ולדרוש תקציב לשנת 2021. אחרי התפטרותו של שר התיירות אסף זמיר, הבינו גם חברים בכחול לבן כי סיכוייהם לראות את הכנסת הבאה שואפים לאפס.

 

ההצבעה הטלפונית בשעת לילה מאוחרת, 15 דקות לפני כניסת הנחיות הקורונה למועדן, בשבוע שעבר, הייתה קצת יותר מדי עבור חלק מהשרים, ובכחול לבן החליטו לצאת לקרב על קידום תקציב המדינה לשנת 2021. כזכור, העברת תקציב דו-שנתי הייתה התחייבות קואליציונית שגם היה בה הגיון בעת הקמת הממשלה. גם הענקת שקט יחסי בניהול המדינה לשנה וחצי וגם הבטחה פוליטית להחלפת ראש הממשלה.

 

נפתלי בנט בנימין נתניהו (צילום: אמיל סלמן, אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
נפתלי בנט ובנימין נתניהו.(צילום: אמיל סלמן, אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

נתניהו כבר הפר את ההסכם במשחק כיפופי הידיים סביב תקציב המדינה לשנת 2020, וכעת מנסה להמשיך למתוח את הגבול סביב תקציב שנת 2021, שלהפתעת כולם "לא יהיה מוכן לפני חודש מרץ 2021". מי ידע שנצטרך תקציב מדינה לשנת 2021? איך יכלו לנחש זאת?

 

בני גנץ וחבריו עושים כרגע שריר אולם הם כבר הצטיירו כ"כלב נובח, אינו נושך". האם המשחק הפוליטי סביב תקציב המדינה יגרום להם לפעול אחרת?

האופוזיציה רפה, מבוזרת והטרוגנית, ואינה מתפקדת כיחידה אחת. הקול הבוטה ביותר בהפגנות הוא של חבר הכנסת אלי אבידר מישראל ביתנו, אליו מצטרפים חבר הכנסת יאיר גולן וחבר הכנסת עופר שלח. מלבדם, לא נראים חברי כנסת אחרים (למעט הבלחות מקומיות). יאיר לפיד ממשיך לעסוק בלתקוף אישית את נתניהו וגנץ, מבלי להסתובב מספיק ברחבי המדינה ולהציע פתרונות חלופיים. לעומתו, נפתלי בנט שממשיך להתחזק בסקרים, נמנע מלתקוף את נתניהו ישירות כדי לא להחליש את מעמדו בימין, אולם מסתובב ברחבי הארץ ומיחצ"ן את סיוריו היטב וגם מציע פתרונות, טובים יותר או פחות זה לא משנה. בנט מצייר עצמו כמבוגר האחראי שיודע מה צריך לעשות.

 

ועדיין במבחן המציאות, כשהאופוזיציה מנסה להציג עצמה כעושה את עבודתה, היא נכשלת כשלון חרוץ. השבוע הגישה סיעת יש עתיד-תל"ם הצעת אי-אמון בממשלה. כזכור, כיום הצעת אי-אמון בממשלה חייבת להיות קונסטרוקטיבית, משמע, מציגה ראש ממשלה וקבינט המוסכם על כלל החותמים. יאיר לפיד, אשר ממשיך לשחק כשחקן יחיד, מבלי להפיק לקחים, ביקש את תמיכת סיעות האופוזיציה ואף קיבל אותן, אך הצעת אי-האמון כללה רק את לפיד כראש ממשלה במקום נתניהו. רק 30 מתוך 48 חברי הכנסת של האופוזיציה טרחו בכלל להגיע להצבעה הפיסית במליאה (כנראה שהטיפול במשבר הקורונה גוזל את כל זמנם של הנעדרים), אך הדבר גם הראה עד כמה האופוזיציה לא באמת מתפקדת כאופוזיציה מאוחדת. לצורך העניין, גם נפתלי בנט ואיילת שקד תמכו בהצעת אי האמון, בידיעה שאין לה סיכוי לעבור, רק כדי לאותת לנתניהו כי הם אינם מונחים בכיסו, אולם ניתן להמר בסבירות די גבוהה כי בין נתניהו ללפיד, בנט יתמוך באחרון.

 

התפטרותה של מנכ"לית משרד האוצר לא צפויה לערער את יציבות הקואליציה, אולם היא לבנה נוספת שנופלת בחומת המשילות. להתפטרותה ולמשחק הפוליטי סביב תקציב המדינה יתכנו השלכות על דרוש האשראי של מדינת ישראל, אולם נדמה כי כרגע זה הדבר האחרון שמעסיק את "מר כלכלה".

 

נמשיך לעקוב ולעדכן.

Kobi.cohen@gmail.com

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס גמבורג
"הפר את ההסכם". בנימין נתניהו
צילום: אלכס גמבורג
מומלצים