שתף קטע נבחר

עצמאים, סוף השנה הוא ההזדמנות שלכם ליהנות מאפשרות להטבות מס משתלמות

שנת 2020 מתקרבת לסיומה, ובאפשרותכם העצמאים, להפקיד כספים לחיסכון הפנסיוני וליהנות מהטבות מס שונות. שימו לב, כדי לנצל את מלוא הטבות המס יש לבצע את ההפקדות לפני תום שנת המס הנוכחית (ה-31 בדצמבר 2020)

השנה החולפת יצרה מציאות חדשה ומורכבת, אשר אילצה את העולם כולו לבצע התאמות ושינויים מרחיקי לכת בשגרת החיים. רבים מכם העצמאיים, חוו במהלך החודשים האחרונים פגיעה משמעותית בהכנסות, לנוכח הסגרים התכופים, המגבלות והכללים החדשים אשר פגעו ביכולתכם לנהל את העסק כפי שהייתם רגילים בעבר.

 

סוף השנה המתקרב הוא הזמן שלכם לעשות סדר בהכנסות ובהוצאות, וכן בהפקדות למכשירי החיסכון הפנסיוני (קרן פנסיה, קופת גמל) וקרן השתלמות. כדאי לנסות ולהפקיד כספים ככל שניתן לטובת החיסכון הפנסיוני, שכן מדובר בכספים שעשויים לשרת אתכם בעתיד ולשמש לכם מקור הכנסה מהותי. הפקדות לחסכונות הפנסיוניים עשויים להגדיל את החסכונות שברשותכם ולאפשר לכם ליהנות מהטבות מס משמעותיות.

 

ככלל, החל מינואר 2017 המדינה מחייבת (הערה 1 בתחתית הכתבה) עצמאים להפקיד כספים לטובת חיסכון פנסיוני, בהתאם לגובה ההכנסה השנתית (2). אותן הפקדות עשויות לזכות בהטבות מס שונות, אשר יכולות להגיע לסכומים משמעותיים. מעבר לחובת החיסכון לפנסיה, באפשרותכם ליהנות מהגדלת החיסכון ומהטבות מס משמעותיות נוספות, באמצעות הפקדת סכום נוסף לחיסכון הפנסיוני שלכם עד התקרה הקבועה בחוק.

 

סוף השנה הוא הזדמנות מצוינת להגדיל הפקדות בחסכונות הפנסיוניים וליהנות מהטבות מס משמעותיות שעשויות להצטבר לאלפי שקלים. בדרך זו אתם עשויים להגדיל את החיסכון המצטבר לפנסיה וגם להנות מהטבות מס. שימו לב, כדי לנצל את מלוא הטבות המס יש לבצע את ההפקדות לפני תום שנת המס הנוכחית (ה-31 בדצמבר 2020).

  (קרדיט: אלטשולר שחם)
(קרדיט: אלטשולר שחם)

מי חייב להפקיד לחיסכון פנסיוני?

באופן עקרוני, כל עצמאי בעל הכנסה מעסק עם ותק של חצי שנה לפחות בגיל 21 עד 60 מחויב לפתוח חיסכון פנסיוני ולהפקיד אליו כספים. החובה אינה חלה על מי שנולד לפני 31/12/1961. עצמאים שלא יפקידו לחיסכון פנסיוני עלולים לקבל דרישת תשלום קנס של 500 ₪ עבור שנת המס הרלוונטית.

 

חישוב הסכום המינימלי להפקדה נעשה בשתי מדרגות, על פי השכר הממוצע במשק (3) (126,612 ש"ח בשנה):

 

מדרגה ראשונה: עבור הכנסה עד למחצית השכר הממוצע במשק נדרשים עצמאים להפקיד 4.45%.

 

מדרגה שנייה: עבור חלק מההכנסה שמעל מחצית השכר הממוצע ועד מלוא השכר הממוצע, יש להפקיד שיעור של 12.55%.

 

עבור הכנסות מעל סכום של 126,612 ש"ח בשנה, אין חובת הפקדה.

 

עצמאים, זה הזמן להפקדות סוף שנה>>

 

הטבות מס על הפקדות לקרן פנסיה ולקופת גמל

מדינת ישראל מעניקה לעצמאים שתי הטבות מס ייחודיות:

 

1. הטבה מסוג ניכוי – הטבה זו מוכרת גם בשם "הוצאה מוכרת", והמשמעות היא שמס הכנסה מקטין את ההכנסה החייבת במס בגובה חלק מהסכום שהופקד בחסכון הפנסיוני. במילים פשוטות זה אומר שעל חלק מההכנסה לא ישולם מס הכנסה, ביטוח לאומי ומס בריאות. שווי הטבת הניכוי תלוי בשיעור המס השולי שמשלם העצמאי.

 

2. הטבה מסוג זיכוי – הטבה זו מוכרת יותר בשם "החזר מס". משמעות הטבה זו היא הקטנת סכום המס לתשלום בשיעור של 35% מסכום ההפקדה לקרן הפנסיה או לקופת הגמל. שיעור ההטבה אשר עומד על 35%, הינו קבוע ואינו תלוי בשיעור המס השולי המשולם על ידי העצמאי.

 

שיעור ההפקדה המרבי לניצול מלוא הטבות המס הינו 16.5% מההכנסה השנתית המזכה (4), עד תקרת הכנסה שנתית מזכה של 211,200 ₪. החלוקה היא 11% לניכוי במס ו-5.5% לזיכוי במס (5).

 

להלן סכומי ההפקדות לקבלת הטבות המס המקסימליות:

  (קרדיט: אלטשולר שחם)
(קרדיט: אלטשולר שחם)

 

הטבות מס על הפקדות לקרן השתלמות

עצמאים (6) המפקידים לקרן השתלמות יכולים ליהנות מהטבה כפולה: בפעם הראשונה, על הוצאה מוכרת (ניכוי) על חלק מההפקדות לקרן ההשתלמות, ובפעם השנייה בעת משיכה כדין, מפטור ממס רווח הון על הפקדות שבוצעו עד לתקרה השנתית המוטבת בסך 18,600 ש"ח.

 

ניתן להפקיד עד 4.5% מההכנסה השנתית הקובעת (7) על מנת שההפקדה תיחשב להוצאה מוכרת לצרכי מס. תקרת ההכנסה השנתית הקובעת מוגבלת עד לסכום של 265,000 ש"ח לכל היותר. לכן, עבור עצמאים שהכנסתם הקובעת עומדת על 265,000 ש"ח ומעלה, סכום ההפקדה המרבי שיוכר כהוצאה מוכרת עומד על 11,925 ש"ח (8) (265,000 ש"ח כפול 4.5%).

  (קרדיט: אלטשולר שחם)
(קרדיט: אלטשולר שחם)

הטבת המס מסוג ניכוי מחושבת לפי המס השולי של העצמאי כפול ההפקדה הנחשבת להוצאה מוכרת. לדוגמא, על פי מס שולי של 47%, ניתן לקבל הטבה בניכוי בסך 5,604.75 ש"ח (11,925 ש"ח כפול 47%).

 

עצמאים, הפקידו לפנסיה, גמל והשתלמות>>

 

המידע המפורט לעיל, לרבות הסכומים והשיעורים המפורטים בו, מעודכן לשנת 2020, והוא כפוף להוראות ההסדר התחיקתי, התקנון הרלוונטי ונהלי החברה, כפי שיעודכנו מעת לעת. עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע המפורט לעיל הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע שלם וממצה. במקרה של סתירה בין הוראות ההסדר התחיקתי ו/או התקנון הרלוונטי לבין המידע המפורט לעיל, תגברנה הוראות הדין ו/או התקנון הרלוונטי, לפי העניין. אין לראות במידע המפורט לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח. רצוי ומומלץ להתייעץ לגבי סכום ההפקדה עם בעל מקצוע מתאים (בעל רישיון שיווק פנסיוני/יעוץ פנסיוני או יועץ מס/רו"ח). 

 

(1) חובת חיסכון פנסיוני לעצמאי נקבעה במסגרת החוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו- 2018), תשע"ז-2016, על מי שנולד אחרי 31/12/1961.

(2) הכנסה לאחר הניכויים, הקיזוזים והפטורים שהותרו ממנה לפי כל דין, ולפני הניכויים המותרים בגין הפקדה לקרן השתלמות/קופת גמל/ ביטוח פנסיוני.

(3) השכר הממוצע במשק לשנת 2020 הינו 10,551 ש"ח בחודש.

(4) הכנסה מזכה והגדרות ההכנסה לגביה ניתן להפקיד וליהנות מהטבות המס מוגדרות בס' 47 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "פקודת מס הכנסה").

(5) הסכומים המוצגים עבור יחיד המוגדר "עמית מוטב" (כהגדרתו בפקודת מס הכנסה) אשר הפקיד לחיסכון פנסיוני בשנה כנגד הכנסתו ברובד הראשון (105,600 ₪), לפחות 16% מהשכר הממוצע במשק (הפקדה בסך 20,258 ₪), ועל כן יש לבצע הפקדת _(6) השלמה נוספת על מנת להיות מוגדר כעמית מוטב (אשר אינה מזכה בהטבת מס). הטבת הניכוי חושבה לפי הנחת מס שולי 47%, הטבת הזיכוי לפי שיעור של 35%. שווי ההטבה חושב רק לגבי מס הכנסה. הנתונים להמחשה בלבד ואינם מהווים יעוץ מס המתחשב בנתוניו האישים של היחיד ואינם מהווים שיווק פנסיוני.

(7) יחיד בעל הכנסה מעסק או משלח יד, הזכאי להטבות מס בהתאם לפקודת מס הכנסה. כהגדרה בפקודת מס הכנסה.

(8) ההטבה אינה מתחשבת בהוצאה של תשלומים לביטוח לאומי ולמס בריאות.


פורסם לראשונה 08/11/2020 11:47

 

קרדיט: אלטשולר שחם
אלטשולר שחם תוכן פרסומי
קרדיט: אלטשולר שחם
מומלצים