שתף קטע נבחר

האם מתנה בצרפת נחשבת לצוואה בישראל?

בצרפת, "מתנה בין בני זוג" נשואים היא סוג של צוואה שנערכת בצורה מיוחדת. אבל המבנה המשפטי של ירושת בני זוג בכל אחת מהמדינות שונה

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

על פי עקרונות הדין הצרפתי, מתנה בין בני זוג נשואים מסיימת העברת הזכויות בין בני הזוג רק לאחר מותו של נותן המתנה. מעין צוואה מיוחדת, הנקראת "הוראה בדבר מוות" שיכולה להתקיים בתנאי שבני הזוג נשואים ובעת פטירה של אחד מבני הזוג.

 

בפסיקה של בית המשפט העליון בצרפת נקבע שמתנה בין בני זוג המעניקה לבן זוג שנותר בחיים חלק בירושה, נחשבת צוואה אוניברסלית בהעדר צוואה נוספת ומאוחרת יותר, יש לקיים אותה ביחס לכלל העיזבון של המנוח ללא קשר למיקום הנכסים (Cour de Cassation, 1ere, 1.05.1987 ו-Cour de Cassation, 1ere 8.06.2004).

 

סעיף 931 לקודקס האזרחי בצרפת (code civil) קובע כי על מנת שמתנה בין בני זוג תיחשב כשרה, היא צריכה להיות מועברת באמצעות מסמך שנערך על ידי נוטריון.

 

האם מתנה בין בני זוג נחשבת לצוואה כשרה על פי הדין הישראלי? חוק הירושה הישראלי קובע בסעיף 8(ב) כי "מתנה שאדם נותן על מנת שתוקנה למקבל רק לאחר מותו של הנותן, אינה בת-תוקף אלא אם נעשתה בצוואה לפי הוראות חוק זה".

 

עוד קובע החוק כי צוואה שנערכה בפני "רשות" – כלומר בפני נוטריון, שופט, רשם או חבר של בית דין דתי – היא כשרה. סעיף 140 לחוק הירושה בישראל קובע צוואה כשרה מבחינת צורתה אם היא כשרה לפי הדין הישראלי, לפי דין מקום עשייתה, לפי דין מקום מושבו או מקום מגוריו הרגיל או לפי דין אזרחותו של המצווה בשעת עשייתה או בשעת מותו, ובמידה שהצוואה נוגעת למקרקעין - גם לפי דין מקום הימצאם.

 

המשמעות היא שמתנה בין בני זוג שנערכה כדין על ידי נוטריון בצרפת – עומדת בהוראות הדין הישראלי ונחשבת לצוואה כשרה גם מנקודת מבטו.

 

בעלות, בעלות עירומה, וזכות חזקה בנכס ובפירותיו

בצרפת, המבנה המשפטי בנוגע למהות זכויות בן/בת הזוג הנשוי/ה בירושה ו/או זכויות היורשים על פי דין הינו מיוחד, כאשר הדין הצרפתי מבדיל בין סוגים שונים של זכויות:

"זכות שימוש בנכס ופירותיו" ((usufruit זכות שאיננה בעלות אלא זכות חזקה – זכות מוגבלת לשימוש בנכס ובפירותיו.

"בעלות עירומה" (nue-propriété) אשר הינה מעין בעלות אך ללא זכות חזקה.

בעלות מוחלטת (propriété)כפי שקיימת במשפט הישראלי.

 

בדין הצרפתי, כאשר נערכה צוואה או מתנה בין בני זוג בן/בת הזוג יכולה לרשת על פי בחירתו/ה ובהתאם להוראות המתנה, אחד משניים: זכות חזקה בכלל נכסי העיזבון, או זכות בעלות בחלק מהעיזבון.

 

יש לציין כי מימוש האופציה של בן/בת הזוג ב"זכות חזקה בנכס" הינה ייחודית למשפט הצרפתי. זאת, להבדיל מהחוק הישראלי שאינו מכיר בזכות חזקה ללא בעלות בענייני ירושה, אלא מתייחס לזכויות בעלות בלבד בחלוקת העיזבון.

 

כאשר קיימת מתנה בין בני זוג והמנוח הותיר מספר ילדים מנישואים שונים ובן/בת זוג , המנות המוגדרות בדין הצרפתי הפנימי מתחלקות לפי אחת מהאפשרויות הבאות:

 

בן/בת הזוג מקבל/ת 1/4 מהנכסים בבעלות מלאה ו-3/4 בזכות חזקה בלעדית, כאשר הילדים מקבלים 3/4 בבעלות עירומה ובחלוקה למנות שוות ביניהם.

 

לחילופין, בן/בת הזוג מקבל/ת זכות חזקה בלעדית בכלל הרכוש, ואילו הילדים מקבלים בעלות עירומה על הרכוש בחלוקה למנות שוות ביניהם.

 

התנגשות בין המבנה הצרפתי לבין המבנה הישראלי

מבנה משפטי זה לא מוצא ביטוי בחוק הישראלי שאיננו מכיר את המושגים של "בעלות עירומה" ו"זכות חזקה בנכס ופירותיו", ולכן יש קושי להכיל צו ירושה צרפתי אשר מבדיל בין סוגי זכויות אלו.

 

יש לציין כי העקרונות הבסיסיים של החוק הצרפתי הם לתת לבן או בת הזוג שנותר בחיים לבחור את האופציה המתאימה להם, כדי לאפשר להם להמשיך לחיות באותה רמת החיים לאחר פטירת המוריש.

 

במקרה של התנגשות ניתן למצוא פתרון משפטי חלופי ברוח זו, אשר יבטיח לבן/בת הזוג רמת חיים נאותה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אילוסטרציה
צילום: רויטרס
עו"ד ג'ולי דניאל
מומלצים