הריח של הקפה של אמא משך אותי", מספר אוֹרי אמר (8) מהרצליה. "אני אוהב קפה כי הוא מר, ובכלל אוהב מאכלים מרירים כמו לבבות חסה, אנדיב ואשכוליות. אני מחכה שאמא תסובב את הגב ושותה לה שלוק מהקפה. היא נוזפת בי, אבל לא אכפת לי. זה טעים".
כתבות נוספות למנויים:
נדמה שאורי אינו הילד היחיד שהחל לשתות קפה בתקופת הקורונה – ואולי זה חלק מפריצת גבולות מקיפה האופפת את התקופה. כמוהו ילדים רבים נפלו שדוּדים למשקה המעורר בלי לברר אם הוא מותר להם (רמז: הוא לא, ראו בהמשך).
  • לא רוצים לפספס אף כתבה?
4 צפייה בגלריה
אנדיב, אשכוליות וקפה. אורי וסהר אמר
אנדיב, אשכוליות וקפה. אורי וסהר אמר
אנדיב, אשכוליות וקפה. אורי וסהר אמר
(צילום: יובל חן)
"אורי אנין טעם, הוא מבקש סלט כמה פעמים ביום", אומרת אמו, סהר אמר (51), רווקה ואם לשניים, מנהלת מחלקת אופרציה בחברת נסיעות וסטודנטית להוראה. "תמיד חיכיתי שהילדים ילכו לבית הספר לפני הקפה הראשון, ובסגר הראשון נוצר מצב שאורי היה בבית כשהכנתי לעצמי קפה. חשבתי שאין סיכוי שיאהב קפה בלי סוכר, עם חלב שיבולת שועל, אז כשביקש לטעום - הסכמתי. לצערי קרה ההפך. הוא התאהב. הסברתי לו על התמכרות לקפאין ושזה לא בריא, הראיתי לו כתבה באינטרנט על זה שקפאין פוגע בגדילת ילדים והוא ענה, 'משלוּק אחד או שניים ביום לא יקרה לי כלום'. כשכל זה לא עזר, התחלתי לקום מוקדם יותר בבוקר כדי לשתות את הקפה הראשון שלי לפני שהוא מתעורר. אני כבר לא שותה קפה מתי שאני רוצה כדי לא להעמיד אותו בניסיון".
"לפני שנתיים ראיתי את ההורים שלי שותים קפה וחשבתי שזה משקה מיוחד", מספרת אראל נגר־מילר (12 וחצי) מקיבוץ אשדות־יעקב איחוד. "ביקשתי לנסות והיה לי טעים. מאז אני שותה קפה שלוש פעמים בשבוע. זה מעורר אותי".
"זה חלק מהרצון שלה להיות גדולה", מסבירה אמה, לימור מילר, בזוגיות ואם לשתיים, מתאמת שירות לקוחות ולוגיסטיקה בחברה תעשייתית. "בגלל שבתקופה האחרונה הלימודים שלה התחילו רק בעשר בבוקר, היו לה הרבה בקרים פנויים, וספל קפה חלש הפך לחלק מהשגרה היומית שלה. לא ידעתי שזה עד כדי כך חמור מבחינת בריאות, אז נשים לב לכמות הקפה שהיא שותה".
4 צפייה בגלריה
קפה חלש הפך לחלק מהשגרה. אראל ולימור נגר-מילר
קפה חלש הפך לחלק מהשגרה. אראל ולימור נגר-מילר
קפה חלש הפך לחלק מהשגרה. אראל ולימור נגר-מילר
(צילום: אפי שריר)
"חברה שלי שתתה קפה וזה היה נראה טעים כזה, חשבתי שזה יהיה דומה לשוקו", מספרת גאיה בן יעקב (11) מתל־אביב. "התחלתי לאהוב קפה מאבקה, כי הוא עדין יותר מקפה גרגירים. כבר חצי שנה אני שותה קפה כל יומיים־שלושה. זה טעים לי, ולא נראה לי שזה יעשה לי משהו רע".
"זה הכיף שלה ואנחנו מגבילים אותה לכוס אחת ביום, לא יותר מפעמיים בשבוע", אומרת אמה, שלי גולד (45), נשואה ואם לשלוש בנות, מנהלת פיתוח וסחר בחברת אופנה. "זה לא קפאין ברמה של קפה מחוזק, זה פחות גרוע משוקו או תה שילדים אחרים שותים בכמויות. בנוסף, אצלנו בבית אין משקאות מוגזים או משקאות עם צבעי מאכל, כך שאני לא רואה בזה בעיה".
4 צפייה בגלריה
''פחות גרוע משוקו''. גאיה בן יעקב ושלי גולד
''פחות גרוע משוקו''. גאיה בן יעקב ושלי גולד
''פחות גרוע משוקו''. גאיה בן יעקב ושלי גולד
(צילום: עדו בן-יעקב)
"ראיתי את ההורים שלי שותים הרבה קפה ורציתי לנסות", מספר נועם אמסלם (11 וחצי) מכרכור, שטעם קפה לראשונה לפני שנה וחצי. "זה היה מריר וטעים. אני אוהב מריר ואוכל גם שוקולד מריר ומרור בפסח. אני לא מכור לקפה, זה פשוט טעים לי, אז אני שותה כוס או שתיים ביום".
"הוא אוהב מאכלים של מבוגרים, כמו חצילים, כוסברה, כבד, שומר, צנוניות ואוכל חריף", אומרת אמו, נעמה בן שמעון־אמסלם (40), נשואה ואם לשלושה, רכזת מחקר ואחראית רכש במערך הקרדיולוגיה בבית החולים הלל יפה. "הוא אוכל דברים שהילדים האחרים שלי לא מסכימים לטעום, למרות שאני מתחננת לפניהם. איך שהוא רואה אותנו שותים קפה בערב, ישר הוא חייב שלוק. הוא מתגרה מזה. אני מניחה שפעם עד פעמיים ביום זה לא מזיק לבריאותו. עדיף שישתה את זה על פני משקאות קלים. אני מכבדת את הרצונות של הילדים שלי בגבול הטעם הטוב ואקח לתשומת לבי את דברי הדיאטנית".
4 צפייה בגלריה
חייב שלוק. נועם אמסלם ונעמה בן שמעון-אמסלם
חייב שלוק. נועם אמסלם ונעמה בן שמעון-אמסלם
חייב שלוק. נועם אמסלם ונעמה בן שמעון-אמסלם
(צילום: אלעד גרשגורן)
"ילדים עד גיל 12 לא צריכים לצרוך קפאין בכלל", אומרת מריאנה אורבך, דיאטנית קלינית ומנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בשירותי בריאות כללית. "ארגון רופאי הילדים בארצות־הברית ממליץ שלא לשתות קפה לפני גיל 16. במקביל, רשות הבריאות האירופית למזון ממליצה שלא לצרוך יותר מ־3 מ"ג קפאין לכל ק"ג של משקל הילד, כלומר אם ילד שוקל 30 ק"ג, מותר לו לצרוך 90 מ"ג קפאין ביום. רשות הבריאות האמריקאית מגבילה את הצריכה ל־2.5 מ"ג קפאין ביום לכל ק"ג של משקל הילד. לצורך העניין, כוס קפה נמס מכילה 70 מ"ג קפאין, כוס אספרסו כפול - עד 100 מ"ג, וכוס תה שחור או ירוק - 30 מ"ג. לא רק בקפה יש קפאין אלא גם בתה רגיל או ירוק, במשקאות תה קר, שוקולד, שוקו, עוגות ועוגיות שוקולד, משקאות אנרגיה ומשקאות מוגזים מסוימים. מי שצורך את כל אלה, צריך להביא בחשבון שזה מצטבר".
איך קפאין עלול להזיק לילדים?
"קפאין נחשב חומר פסיכו־אקטיבי שמעורר את המערכת העִצבית. ילד ששותה קפה בכל יום עלול לסבול מעצבנות, חוסר שקט, קשיי ריכוז, כאבי בטן, התייבשות וקשיי שינה. ילד שיתמכר לקפאין וינסה להיגמל, יחווה תסמיני גמילה קשים מאלה שיחווה מבוגר, כגון קצב לב מואץ, שינויים בלחץ הדם וכאבי ראש".
מה בנוגע לשמועות שקפאין פוגע בגדילה בקרב ילדים?
"כל המחקרים שעסקו בפגיעה בגדילת השלד אצל ילדים לא היו באיכות טובה ולא בדקו מספיק ילדים לאורך מספיק שנים. בנוסף, מרכיבים כמו גובה ההורים לא הובאו בחשבון. לא הייתי מתבססת על מחקרים אלה".
קפה נטול קפאין מותר לילדים?
"קפה נטול קפאין מיוצר מקפה שעבר דרך מסננים והוציאו ממנו את הקפאין, אך אינו חף מקפאין לחלוטין. סוגים מסוימים של קפה נטול קפאין מכילים חומרים מזיקים ששימשו למיצוי הקפאין. במקום קפה אפשר לשתות צ'יקורי או משקה חרובים".
האם נוכחת בעבודתך כדיאטנית שילדים פורצים גבולות מאז תחילת הקורונה?
"הרבה יותר ילדים פונים אלינו בעקבות עלייה במשקל גם בגלל שתיית משקאות קלים שחלקם מכילים קפאין. ייתכן שזהו אחד הביטויים לפריצת גבולות כללית, לצד קימה מאוחרת ושינה מאוחרת. דווקא כשילדים לא הולכים לבית הספר, צריך להקפיד על שמירת גבולות. הקפידו על שינה טובה, תזונה בריאה ושתייה מספקת. חומרים מעוררים רק יכניסו אותם למערבולת".