שתף קטע נבחר

הוריש את רכושו לעורך דינו – הצוואה בוטלה

המנוח, אב ל-4, היה במצב נפשי קשה עקב פרידה ונתק מילדיו, ופיתח תלות עמוקה בעו"ד. אבל שופטת קבעה: הצוואה לא נחתמה מרצונו החופשי

בית המשפט למשפחה בקריית גת ביטל לאחרונה צוואה שערך אב לארבעה ובמסגרתה הוריש את כל רכושו לעורך הדין שלו. השופטת פאני גילת כהן שוכנעה כי החתימה לא נעשתה מרצונו הטוב והחופשי אלא תחת השפעה בלתי הוגנת מצד עורך הדין.

 

המנוח הלך לעולמו ב-2018 בגיל 74. שנתיים קודם לכן ערך צוואה בפני נוטריונית, שבה הוריש את כל רכושו לעורך דין שלו. לאחר שעורך הדין ביקש לקיים את הצוואה הגישו שני מבניו של המנוח התנגדות בטענה שהוא ניצל את האמון והתלות של המנוח ואת מערכת היחסים הכאובה עם ילדיו – וגרם לו לצוות לו את רכושו.

 

עורך הדין טען מנגד כי בינו לבין המנוח התפתחה מערכת יחסים חמה כשל אב ובן והוא מילא עבורו את מקום המשפחה שהפנתה לו עורף. לדבריו, המנוח לא היה מעוניין להוריש לילדיו דבר ונישל אותם גם בצוואה קודמת, וכנראה שביקש להכיר לו תודה על כך שעמד לצידו בתקופה קשה. מכל מקום, הדגיש, הצוואה נערכה כשהמנוח היה עצמאי ובמצב פיזי סביר והיא לא נעשתה בסמוך למותו.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

השופטת פאני גילת כהן ציינה כי מדובר במקרה סבוך מאחר שאין ספק שהמנוח היה כשיר לערוך צוואה. ואולם, לאחר שמיעת העדויות מצד ילדיו, קרובי משפחתו, הנוטריונית ועורך הדין עצמו, היא שוכנעה כי הצוואה לא מבטאת את רצונו הטוב והחופשי והיא אכן נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת.

 

בין יתר הסממנים שהעידו על כך ציינה השופטת את התלות העמוקה שפיתח המנוח בעורך הדין בתקופת עריכת הצוואה. הוא היה אז בלחץ נפשי קשה, בודד, מנותק מילדיו ומשפחתו וזוגתו עזבה אותו. בנוסף, הוא נקלע למשבר כלכלי, זכויותיו במשק נמכרו והתמורה הוחזקה בידי כונסי נכסים שעורך הדין היה אחד מהם. באותה תקופה, קבעה השופטת, הוא גם עבר לגור בדירה ששייכת לעורך הדין.

 

השופטת התקשתה להאמין שבתקופת ההיכרות הקצרה ביניהם פיתח המנוח יחסי "אב ובן" עם עורך הדין באופן שמסביר את הבחירה לצוות לו את כל רכושו חלף בני משפחה אחרים, גם אם לא ילדיו.

 

היא הדגישה כי התובע לא זימן ולו עד אחד שיתמוך בטענתו בנוגע לטיב הקשר ומנגד מהעדויות עלה כי אמנם ראה בו חבר טוב אבל גם מצא פגמים בהתנהלותו, חשד בו ודיבר עליו רעות.

 

עוד צוין בפסק הדין כי בהתחשב בכך שעורך הדין ייצג את המנוח, היה לו תפקיד דומיננטי בחייו וככל הנראה אף הפנה אותו לנוטריונית סביר להניח שהוא לא זכה לייעוץ משפטי עצמאי בנוגע לעריכת הצוואה. בתוך כך הדגישה כי היה על עורך הדין לנקוט משנה זהירות ביחסיו עם המנוח ולהימנע ממצב שיש בו פוטנציאל של ניגוד עניינים כמו עריכת צוואה לטובתו.

 

לסיכום כתבה השופטת כי "המנוח לא הבין די הצורך את משמעות הצוואה עליה חתם" וביטלה אותה. עורך הדין חויב בהוצאות של 7,500 שקל בלבד בשל מחדלים שונים של הבנים במסגרת ההליך.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ עורך הדין (התובע): עו"ד דן מלכיאלי
  • ב"כ הבנים (הנתבעים): עו"ד אברהם שמש
  • עו"ד אורי צפת עוסק בירושות וצוואות
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד אורי צפת
מומלצים