שתף קטע נבחר

הפטר מחובות לניצול שואה נכה; ביתו לא יימכר

הנושה המרכזי דרש למכור את הנחלה שבבעלות החייב במושב כדי לפרוע את מלוא החוב. עמדתו נדחתה לנוכח הנסיבות האישיות החריגות של החייב

בית המשפט המחוזי בבאר שבע העניק לאחרונה הפטר לקשיש פושט רגל, חרף התנגדות הנושה העיקרי ואף שבבעלותו נכסי נדל"ן. השופט גיל דניאל התחשב במצבו הרפואי, בכך שאין לו פנסיה ובכך שהוא מתקיים מקצבאות, כולל קצבת ניצול שואה.

 

הקשיש צבר חובות בסך 270 אלף שקל והליך פשיטת הרגל החל לבקשתו ב-2015. ב-2017 הוא קיבל הפטר ובהחלטה נכתב כי מדובר בחייב בן 76 שהוכר כנכה בשיעור 100% בשל בעיות בריאות ומתקיים מקצבת ביטוח לאומי ומקצבה שהוא מקבל מקרן ניצולי שואה. מדובר בהכנסות נמוכות שאינן מאפשרות לו קיום מכובד.

 

בהחלטה נכתב כי בדרך כלל במצב מעין זה אין מנוס ממכירת הנכס, אך אין לנהוג כך במקרה זה שכן גילו של החייב ומידת הרחמים מטים את הכף לטובתו.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

אולם בהמשך בוטל צו ההפטר וחודשו ההליכים לאחר שהתגלה כי מעבר לבית המגורים שלו יש בנחלה בית נוסף שבו גרה בתו ומשפחתה, כמו גם שטחי אדמה בעלי פוטנציאל כלכלי. לחייב ניתנה הזדמנות להציע הצעה ריאלית לפדות את הנכסים והזכויות הנוספות והוא הציע להוסיף לקופת פשיטת הרגל 40 אלף שקל.

 

בתגובה מסרה הנאמנת בתיק כי לדעתה יש לתת את ההפטר בכפוף לתשלום סך של 60 אלף שקל. שני נושים לא התנגדו, אך הנושה העיקרי התנגד וחזר על עמדתו שלפיה יש לדרוש מהחייב לשלם את מלוא תביעות החוב לנוכח שווי בית המגורים והנכסים הנוספים בנחלה.

 

השופט גיל דניאל הבהיר כי לנוכח ההחלטה הקודמת, שבה נקבע כי בית המגורים של החייב לא ימומש, השאלה שעומדת על הפרק היא רק שווי הזכויות הנוספות.

 

הוא כתב כי הערכתה של הנאמנת לגבי הסכום שיש לדרוש מהחייב היא הולמת והוגנת. עם זאת, השופט קיבל בכל זאת את הצעת החייב מכיוון שלא מדובר בהפרש כה משמעותי והרושם הוא שהחייב אכן יעמוד בתשלום הסכום שהציע אולם מטעמים שונים המשתקפים מהיכרות עם ההליך, סביר שלא יעמוד בתשלום הסכום עליו המליצה הנאמנת.

 

השופט סיכם כי הגיעה העת להביא לסיומו של הליך אשר החל עוד בשנת 2015, בפרט נוכח גילו של החייב. "שעה שנראה כי הצעת החייב, אפילו היא נמוכה, עדיין נופלת במתחם הסבירות, אזי ראוי לקבלה ולהתוות בכך את הדרך לסיום ההליך", כתב.

 

בסופו של דבר נקבע כי אם החייב ישלם לקופת פשיטת הרגל סך של 40 אלף שקל הוא יהיה זכאי לקבלת הפטר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד שלומי ואנונו
מומלצים