במשך עשור שלם הייתה שאלה אחת שאוהדי כדורגל לא הפסיקו לשאול זה את זה: מסי או רונאלדו? יש כאלה שלא רואים תחרות ביניהם, מבחינתם יש מנצח ברור, אבל אי־אפשר להתעלם מהיריבות ומעצם הדיון שלא הפסיק לרגע. גם בעשור הבא אנחנו עשויים לשמוע שאלה באותה סגנון, רק שהיא תורכב משחקנים שונים: קיליאן אמבאפה או ארלינג הולאנד?
  • לא רוצים לפספס אף כתבה?
עוד כתבות למנויים:
השיח על מסי ורונאלדו חרג מגבול התקופה הנוכחית, ועסק בשאלת השחקן הטוב בכל הזמנים. רוב הסיכויים שלא נגיע לרמה הזו אצל אמבאפה והולאנד - הרי מסי ורונאלדו הם צמד נדיר, אולי חד־פעמי - אבל הצרפתי והנורווגי אמורים להיות השחקנים המדוברים בעולם בשנים הבאות. הם השניים שאמורים לעצב את הכדורגל, או לפחות את יחסי הכוחות של קבוצות העילית, בשנים הבאות, שנות העשרים שלהם, שבהן גם יגיעו לשיאם. עכשיו העולם נאבק עליהם, כולם רוצים להניח ידיים על אחד מהשניים. בכל מועדון מודעים לכך שעם אמבאפה או הולאנד הם יכולים להיות הגדולים ביותר, ובלעדיהם, חלילה, להשתרך בדרג השני. מקצועית, תדמיתית וכלכלית.
6 צפייה בגלריה
הולאנד ואמבאפה. אמורים להיות השחקנים המדוברים בעולם בשנים הבאות
הולאנד ואמבאפה. אמורים להיות השחקנים המדוברים בעולם בשנים הבאות
הולאנד ואמבאפה. אמורים להיות השחקנים המדוברים בעולם בשנים הבאות
(צילום: gettyimages)
יש משהו סמלי בעונה הנוכחית של ליגת האלופות, כזו שמציגה את שינוי הדורות. לא שמסי ורונאלדו כבר אינם כוכבי־על, אבל העובדה שהקבוצות של שניהם הודחו כבר בשמינית גמר הצ'מפיונס, בעוד הולאנד ואמבאפה הם מלכי השערים של המפעל כרגע (והאחרון גם יכול לזכות בו), מציגה היטב את חילופי המשמרות שבדרך, או יותר נכון שמתרחשים לנגד עינינו.
אמבאפה בן ה־22 מבוגר מהולאנד בשנתיים, וגם נמצא בעסק של הילדים הגדולים זמן רב יותר. הוא כבר לקח עשרה תארים קבוצתיים ואף היה שחקן מוביל בזכייה של נבחרת צרפת במונדיאל. אי־אפשר לדרוש הרבה יותר משחקן כל כך צעיר. עם זאת, לאחרונה יותר אנשים רואים בהולאנד כשחקן שלם יותר. אחד מהם הוא לואיס סוארס, שאמר בחודש שעבר שלדעתו להולאנד יש יתרון איכותי קטן.
אז העולם רודף אחרי אמבאפה והולאנד, אבל הם גם רודפים זה אחרי זה, שוברים שיאים זה של זה. בעיקר הולאנד, הצעיר יותר, שרואה את ההישגים של אמבאפה ואז מנסה ומצליח לנפץ חלק מהם. בגומלין שמינית גמר ליגת האלופות הגיע הולאנד ל־20 שערי קריירה בצ'מפיונס והפך לשחקן עם הכי הרבה שערים במפעל לפני גיל 21, כשמי שהיה ראשון לפניו הוא כמובן אמבאפה עם 19 (עוד בטבלה: בנזמה, קלייברט, מסי וראול). יממה לאחר מכן, מול ברצלונה, הפך אמבאפה לשחקן הצעיר ביותר שמגיע ל־25 שערים בליגת האלופות (ומאז הספיק להבקיע עוד).
תפוס אותי אם תוכל, אומר אמבאפה, אחד שלא כדאי להתחרות בו בריצה, והולאנד נענה לאתגר. אותו דבר אומרים השניים לקבוצות העל של אירופה. ברצלונה וריאל מדריד תמיד היו קבוצות ענק, מהגדולות בעולם, אבל בימי היריבות בין מסי ורונאלדו הן פתחו פער שלא היה קיים מאחרות. אוהדי כדורגל חדשים, צעירים, אוהדים היום יותר מבעבר את הסופרסטארים, לאו דווקא את הקבוצות שלהם. זה יכול להיות הסיפור גם עם אמבאפה והולאנד.
אמנם ההבדל הסגנוני ביניהם לא עצום כמו זה שמפריד בין מסי ורונאלדו, אבל הוא בהחלט נוכח, מורגש. גם סיפור הרקע. שני החלוצים נולדו למשפחות שבהן שני ההורים עוסקים בספורט, אבל בעוד אביו של הולאנד שיחק בפרמייר־ליג (ארלינג נולד בלידס, כשאביו שיחק שם), משפחתו של אמבאפה התקשתה כלכלית בפרוור קשוח של פריז. מעמדות שונים. גם סגנון המשחק.
6 צפייה בגלריה
שער מוסף הספורט של "ידיעות אחרונות", היום
שער מוסף הספורט של "ידיעות אחרונות", היום
שער מוסף הספורט של "ידיעות אחרונות", היום
הולאנד ענק, 194 סנטימטרים שמרגישים יותר, בעל ניתור מפחיד (כבר בגיל חמש היה שיאן העולם לגילו בקפיצה מהמקום), חלוץ מרכזי שיודע לעשות הכל ונראה לפעמים כמו רובוט שתוכנן יותר מדי טוב - לא סתם קוראים לו "המחסל", על שם דמותו של ארנולד שוורצנגר. אמבאפה, לעומתו, משחק הרבה גם באגף, שם עלה לגדולה, או כחלוץ תומך. הוא נמוך יותר משמעותית, 1.78 מטר, מומחה לריצות קצרות ויכול לעבור בקלות שחקנים עם הפנים לשער. אצל שניהם מדובר בשילוב קטלני של אתלטיקה עם טכניקה עילאית וקור רוח מרשים.
"הם רוצים להרוג, זה מה שמחבר ביניהם", ניתח לאחרונה כוכב העבר תיירי הנרי. "הם רוצים להיות בתוך הרחבה, הם רוצים להסתכל על שחקני ההגנה ולומר להם 'לא תוכלו לחיות לידי'. אני שמח לראות אותם עולים לגדולה כי מדובר בחלוצים אמיתיים, כאלה שרוצים לפגוע בך".
הולאנד רודף אחרי אמבאפה גם בכל מה שקשור ליכולות האתלטיות. כנער דווקא סבל מבעיות גדילה, ואולה־גונאר סולשיאר, היום מנג'ר מנצ'סטר יונייטד ואז מאמן מולדה, הקבוצה הנורווגית שאליה היה שייך הולאנד, התערב. הוא שכר אחראית תזונה אישית עבור החלוץ הצעיר, ובאמצעות תוכנית מיוחדת הולאנד קפץ בגובה, בניתור ובמהירות.
6 צפייה בגלריה
ארלינג הולאנד דורטמונד
ארלינג הולאנד דורטמונד
ארלינג הולאנד דורטמונד
(צילום: רויטרס)
אמבאפה נחשב בעיני רבים לשחקן המהיר באירופה, ומדידה לא רשמית במונדיאל 2018 הציגה מהירות של 38 קמ"ש בהופעת הענק שסיפק מול ארגנטינה, אבל הולאנד בהחלט מתקרב אליו. מהירות השיא של אמבאפה בשנתיים האחרונות בליגה הצרפתית היא 36.24 קמ"ש, מקום שני בליגות הבכירות של אירופה בתקופת הזמן הזו (אלפונסו דייויס מבאיירן מינכן ראשון). הולאנד רשם בניצחון על שטוטגרט בשבוע שעבר מהירות של 36.04 קמ"ש, הכי הרבה בבונדסליגה העונה ומקום חמישי בליגות הבכירות בשנתיים האחרונות. בין אמבאפה להולאנד נמצאים אשרף חכימי של אינטר ואדאמה טראורה מוולבס.
אחרי המהירות הזו, העלייה המטאורית של שני כוכבי העל רודפת כל קבוצה שמכבדת את עצמה, והכוונה היא בעיקר למועדוני הענק של אנגליה וספרד. שניהם מפציצים העונה (21 שערים כל אחד) בליגות גדולות, אבל צרפת וגרמניה הן עדיין דרג מתחת, בטח כלכלית. והקיץ זה הזמן למכור.
החוזה של אמבאפה בפריז סן־ז'רמן יסתיים בקיץ 2022, אז יוכל לעבור ללא תמורה למועדון אחר, אם רק ירצה בכך. לכן, אם הפריזאים מעוניינים להכניס כסף עבור מכירתו, ומדובר בהרבה כסף, זה צריך לקרות בחודשים הקרובים. באותו קיץ מדובר, בעוד שנה ומשהו, יופעל סעיף בחוזהו של הולאנד בדורטמונד שלפיו יהיה אפשרי לרכוש אותו תמורת 75 מיליון יורו, מחיר מציאה ביחס לשוק. כדי למקסם רווחים, גם לדורטמונד עדיף למכור בקרוב.
משבר הקורונה פגע בשווי השוק של אמבאפה, שנע בשיאו סביב 200 מיליון יורו. היום, לפי אתר טרנספרמרקט, אמבאפה הוא השחקן בעל שווי השוק הגבוה ביותר בעולם, אבל הסכום ירד ל־160 מיליון. הולאנד שלישי ברשימה העולמית עם שווי של 110 מיליון, וביניהם נמצא הארי קיין (120). במקום החמישי ברשימת ההעברות היקרות של כל הזמנים נמצא אנטואן גריזמן, שנמכר מאתלטיקו מדריד לברצלונה תמורת 120 מיליון. לא נתפלא אם גם הולאנד, ובוודאי אמבאפה, ייכנסו לחמישייה הפותחת בקרוב.
6 צפייה בגלריה
קיליאן אמבאפה פריז סן ז'רמן
קיליאן אמבאפה פריז סן ז'רמן
קיליאן אמבאפה פריז סן ז'רמן
(צילום: רויטרס)
המפתח, כך נדמה, נמצא אצל ריאל מדריד, שרצתה להחתים את אמבאפה עוד כשהיה במונאקו, אבל נכנעה לפ.ס.ז' שהציעה יותר כסף וקירבה לבית. במדריד, כך דווח יותר מפעם אחת, לא הוציאו אגורה על רכש בשנה האחרונה כדי שיתאפשר להביא את אמבאפה הקיץ, וכל הדיווחים מצביעים על כך שאצטדיון סנטיאגו ברנבאו המחודש יהיה ביתו החדש, אבל גם הולאנד מוזכר באופן קבוע בהקשר לבלאנקוס. בכל מקרה, העדיפות הראשונה של נשיא ריאל מדריד פלורנטינו פרס היא אמבאפה, שנמצא כבר תקופה ארוכה בקשר עם בן ארצו, מאמן ריאל זינדין זידאן, באמצעות הודעות טקסט.
באמצע פברואר כבש אמבאפה שלושער נגד ברצלונה. כעבור יממה הבקיע הולאנד צמד בסביליה. מיד לאחר המשחקים האלה נשאל זידאן על ההופעות שלהם וסירב להגיד את מי מהם הוא מעדיף. "הם שחקנים אדירים כמו מסי, כמו רונאלדו, כמו ניימאר", אמר. "כמו כל אותם שחקני־על. אמבאפה והולאנד ממש כמוהם, רק צעירים יותר, ומראים שהם העתיד וההווה של המשחק".
השאלה הגדולה היא אם ריאל אכן יכולה לשלם את מה שפ.ס.ז' דורשת. ז'רום רותן, שחקן נבחרת צרפת לשעבר, שכמו אמבאפה עבר במונאקו ובפריז, אמר לאחרונה שהוא מרגיש שהחלוץ לא חושף מה הוא באמת רוצה - מעבר למדריד שנראה תקוע בגלל המצב הכלכלי. בכל מקרה, לפי הדיווחים האחרונים, אמבאפה (שאותו מייצג אביו ווילפריד, מאמן במקצועו) כבר החליט שיעזוב, אחרת היה מחדש חוזה בפריז.
אז ריאל מדריד היא הפייבוריטית הברורה לקלוט את אמבאפה, אבל יש מועמדות נוספות. יובנטוס, למשל, הוזכרה לאחרונה, אבל ברור שהיריבה הגדולה של ריאל היא זו שהתמודדה איתה ברבע גמר ליגת האלופות השבוע, ליברפול. יורגן קלופ כבר שוחח עם אמבאפה מספר פעמים ובתקשורת הצרפתית טוענים שלמאמן הגרמני "יש קו ישיר" לחלוץ. כמובן שתמיד יכולות להיות הפתעות, אבל די ברור שהמאבק הוא בין ריאל לליברפול.
6 צפייה בגלריה
(צילומים: gettyimages, reuters)
מאז הגיע תומאס טוכל לסטמפורד ברידג' החלו לקשר את אמבאפה גם לצ'לסי, הרי טוכל היה מאמן פריז עד לא מזמן והגיע עם אמבאפה לגמר הצ'מפיונס, אבל היחסים ביניהם לא תמיד היו מושלמים וצ'לסי, כך נראה, מעוניינת יותר בהולאנד. גם מנצ'סטר יונייטד ומנצ'סטר סיטי רוצות את הנורווגי, אבל השמות הבולטים, איך לא, הם אלה של ברצלונה וריאל מדריד.
קשה להאמין שריאל תצליח לשלם גם על אמבאפה וגם על הולאנד (אם כי יש כאלה שמפנטזים על כך), ונראה שמדובר בתוכנית גיבוי. בכל מקרה, הסוכן מינו ראיולה, שמייצג את הולאנד, יצא יחד עם אביו של השחקן למסע פגישות באנגליה ובספרד. המטרה: להוציא כמה שיותר כסף. לפי דיווחים מהימים האחרונים, ראיולה מעוניין להפוך את הולאנד לשחקן הראשון אי פעם שמרוויח מיליון יורו בשבוע.
ההחלטות שיקבלו אמבאפה והולאנד יקבעו את מאזן השליטה בין קבוצות העל באירופה בשנים הקרובות. לא רק לטובת המועדונים שאליהם יעברו: לכך צריך להוסיף את ההנחה שהמעברים יגרמו לתגובת שרשרת. פ.ס.ז' ודאי תביא מחליף יקר, אולי רונאלדו. יובנטוס תחתים חלוץ חדש. מי שתרכוש את הולאנד תצטרך למכור כוכב אחר כדי לאזן את הספרים. יהיה מעניין.
גם המאבק האישי בין אמבאפה להולאנד יהיה מרתק. עד היום הם נפגשו ראש בראש במשחקי בוגרים רשמיים למשך 116 דקות בלבד, אבל הדיון סביב השאלה מי יהיה גדול יותר כבר הצית יריבות, גם אם הם לא רואים בעצמם יריבים.
6 צפייה בגלריה
ההחלטות שיקבלו יקבעו את מאזן השליטה של קבוצות העל באירופה
ההחלטות שיקבלו יקבעו את מאזן השליטה של קבוצות העל באירופה
ההחלטות שיקבלו יקבעו את מאזן השליטה של קבוצות העל באירופה
(איור: אופיר בגון)
יריבות אמיתית תיווצר במידה ששניהם יעברו לאותה ליגה. תתארו לכם את אמבאפה מול הולאנד בקלאסיקו בין ריאל מדריד לברצלונה או בהתמודדות הענקים בין ליברפול למנצ'סטר יונייטד. בין שזה יקרה ובין שלא, אמבאפה והולאנד עומדים להיות הדמויות המובילות בהכוונת יחסי הכוחות בכדורגל העולמי. לאט־לאט הם הופכים להיות פרצופו של המשחק.