שתף קטע נבחר

גישור פלילי: האם נוהל חדש יצמצם את הודאות השווא?

נוהל חדש קובע שההשתתפות בהליך הגישור מותנית בייצוג הנאשם ובהסכמת הצדדים. הוא נועד לקדם הליך גישור הוגן ולקבוע כללים אחידים וברורים

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

בתחילת פורסם נוהל חדש על ידי נשיאת בית המשפט העליון שלפיו חלה חובת ייצוג בהליכי גישור פלילי. המשמעות היא שנאשם אשר לא שכר את שירותיו של עורך דין פלילי לא יורשה לפנות להליכי גישור.

 

מהו גישור פלילי?

גישור פלילי הוא הליך שבו מתקיים דיון לפני שופט מגשר. מדובר בשופט ניטרלי שאינו שומע את ההליך העיקרי. במסגרת הליך הגישור הצדדים מנסים להגיע להסדר טיעון מוסכם בסיועו של השופט המגשר וכל זאת מבלי שיש לבית המשפט סמכות להכריע את הדין.

 

הליך הגישור הוא פרקטיקה מקובלת ומטרתו בין היתר לייעל ולקצר את ההליך הפלילי תוך הסתייעות בכלים ליישוב סכסוכים שכן ניהול התיק, הבאת הראיות ושמיעת העדים הוא הליך שיכול להמשך שנים ארוכות.

 

מהם היתרונות של גישור פלילי?

מעורבותו הפעילה של השופט המגשר כגורם סמכותי מקצועי ניטרלי ואובייקטיבי עשויה לשקף לצדדים את מצבם ואת סיכוייהם ולהשפיע על מערך שיקוליהם ועל מידת נכונותם להגיע להסכמות.

 

כמו כן, במידה שהצדדים יגיעו להסכמות, הגישור הפלילי יקצר את ההליך המשפטי באופן משמעותי ובכך ימנע מהנאשם עינוי דין.

 

ניסיון הצדדים להגיע לפשרה במסגרת הליך הגישור הוא ללא כל התחייבות. אם הם לא יגיעו להסכמות יישאר ההליך חסוי והמשפט יחזור להתנהל מול שופט אחר שידון בתיק העיקרי ולא נחשף למה שהתרחש בהליך הגישור.

 

ואכן, במרבית המקרים הליך הגישור הפלילי מסייע לצדדים להגיע להסכמות שמביאות לסיומו של ההליך הפלילי.

 

הנוהל החדש

בחודש שעבר פרסמה נשיאת בית המשפט העליון נוהל חדש לפיו ניתן להפנות תיקים להליכי גישור פלילי ביוזמת הצדדים או ביוזמת בית המשפט ובלבד שניתנה לכך הסכמת הצדדים. בנוסף, חלה חובה כי הנאשם המבקש לגשת להליך גישור פלילי יהיה מיוצג על ידי סנגור.

 

מהם יתרונות הנוהל החדש?

עד היום הליכי הגישור הפלילי התבססו בעיקר על פרקטיקה נוהגת. הנוהל מאפשר אחידות בהליך תוך תיחומו בכללים ברורים ויודעים מראש.

 

כמו כן, הטלת חובה על נאשם להיות מיוצג על ידי סניגור בהליך הגישור היא בעלת יתרון עצום שכן חובת הייצוג תבטיח שלא יהיה נאשם שייאלץ בשל חסרון כיס להתייצב לישיבת גישור כאשר הוא אינו מיוצג.

 

סנגור בהליך גישור יוודא כי הנאשם מבין את מהות ההליך ויסייע לו לבחון את הסיכויים אל מול הסיכונים. כמו כן, הוא ידע להציג לתביעה את הכשלים הקיימים בתיק ויוודא כי הנאשם אינו נדחק למתן הודאת שווא תמורת סיום ההליך הפלילי בדרך מקוצרת.

 

בנקודה זו יש להבהיר שחובת הייצוג במשפט פלילי אינה גורפת ורק במקרים מסוימים החוק מחייב כי נאשם יהיה מיוצג. זאת למשל בעבירות מסוג פשע או כאשר מדובר בנאשם שהוא קטין.

 

נראה כי הנוהל החדש יחייב את בית המשפט למנות סנגור לכל נאשם שרוצה לגשת להליך הגישור הפלילי במידה והוא אינו יכול לשכור סנגור בעצמו. מאידך, הוא פוגע במידה מסוימת בנאשמים שרוצים לפנות לגישור אך אינם מעוניינים להיות מיוצגים מסיבותיהם.

 

לסיכום, מדובר בנוהל מבורך אשר תוחם פרקטיקה קיימת לתוך גבולות ברורים ואחידים תוך מתן פתרון הולם לבעיות שעלו בעבר בהליכי גישור פלילי, ובין היתר החשש מהודאות שווא של נאשמים לצורך קיצור ההליכים.

 

חובת הייצוג תבטיח שיהיה גורם מקצועי אשר יוודא כי מתנהל הליך הוגן, כי זכויותיו של הנאשם נשמרות וכי ההסכמות אכן נעשות מתוך הבנה ורצון חופשי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: תומר וקנין
עו"ד הילה עיאש
צילום: תומר וקנין
מומלצים