שתף קטע נבחר

הבעל טען: נלחצתי מהכתובה של 10 מיליון ד'

גבר שחתם על הסכם גירושים ביקש לבטל אותו בטענה שעשה זאת מחשש שיחויב במלוא הכתובה. אבל בית הדין סבר שמדובר ב"מקצה שיפורים"

בית הדין הרבני בחיפה קיבל לאחרונה תביעה לאכיפת הסכם גירושין שהגישה אישה נגד בעלה, שטען שחתם עליו תחת לחץ מכיוון שחשש שיחויב במלוא הכתובה - 10 מיליון דולר. הדיינים התרשמו שכל טענותיו מכוונות לעשיית "מקצה שיפורים".

 

לבני הזוג ארבעה ילדים. ב-2015 הגישה האישה תביעת גירושין וכתובה בסך 10 מיליון דולר בטענה שבעלה בגד בה. הצדדים הופנו לבדיקת פוליגרף שבה נמצא שהאישה דוברת אמת. הבעל בחר שלא לערוך את הבדיקה.

 

ב-2018 הגיעו בני הזוג להבנות וניסחו הסכם גירושין בסיוע באי כוחם. אחותו של הבעל הצטרפה לשלב הסופי של גיבוש ההסכם בהסכמת האישה. בין היתר נקבע שהבעל יעביר לאישה חצי מהדירה כנגד ביטול תביעת הכתובה ו-170 אלף שקל שיועברו אליו מחשבון משותף.

כתובה. אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

בסמוך לאחר מכן ביקש הבעל באמצעות טו"ר יעקב קלמן לבטל את ההסכם. הוא טען שחתם תחת לחץ שכן חשש שיחויב במלוא הכתובה. הוא הוסיף כי מאחר שהצדדים עדיין לא התגרשו, ההסכם טרם נכנס לתוקף כך שיש לקבל את בקשתו. בנוסף הוא טען שהוא רוצה שלום בית (אחרי חמש שנות פירוד) אך בהמשך הסכים כי יסודר הגט בו והכתובה תדון לאחר מכן.

 

האישה, שיוצגה על ידי עו"ד מאירה אזרד, ביקשה לאכוף את ההסכם. היא טענה כי פעלה לפיו ומדובר בהסכם מאוזן שכן מחצית הבית שווה כ-450 אלף שקל וכנגד העברת חלקו של הבעל אליה הוא קיבל 170 אלף שקל מהחשבון המשותף ונפטר מהכתובה.

 

הבעל השיב כי עמדת בית הדין בדיון הייתה שיש לדון בכתובה ומזה הוא הבין שההסכם בטל שהרי ההסכם סותר את הכתובה. הוא גם חזר על טענתו שההסכם נחתם תחת לחץ.

 

אבל הדיינים - הרב אברהם מאיר שלוש, הרב אפרים בוגרד והרב בן ציון טופיק - קיבלו את עמדת האישה. הם הדגישו כי בזמן חתימת ההסכם הבעל היה מיוצג, יצא כמה פעמים להתייעצות ובאי כוחו אף "השחילו" הערות להסכם.

 

צוין שלפי ההלכה, כשהבעל חתום על הסכם בעניין הכתובה (להבדיל ממצב שבו ההסכם נחתם באמצעות עדים) חתימתו מחייבת. זאת בפרט שהסכם אושר על ידי בית הדין לאחר שווידא שהצדדים מבינים את תוכנו.

 

אמנם, על פי ההלכה ניתן לבטל הסכם גירושין בכל הנוגע לחיובים הכספיים כל עוד הצדדים לא התגרשו, שכן הדעה המקובלת היא שסעיפי הסכם גירושין קשורים לביצוע הגט בפועל, אולם יש להבדיל בין מצב שבו בקשת ביטול ההסכם היא מתוך רצון כנה לשוב ולשקם את הנישואין ולבחון שלום בית לבין בקשה שמטרתה רב לבצע "מקצה שיפורים" בהסכם, כפי שהתרחש במקרה זה. בסופו של דבר קבעו הדיינים שהסכם הגירושין שריר וקיים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים