שתף קטע נבחר

הצילו את הויניל!

כך תהפכו את התקליטים הישנים שלכם לדיסק אותו תוכלו להשמיע במערכת הביתית

מה בין דיגיטלי לאנלוגי 

יש משהו קסום בטקסיות הקשורה בניגון תקליט ויניל ישן, אבל אי אפשר להתעלם גם מהבעיות הרבות הכרוכות בשימוש, כגון שריטות, פטיפון מקולקל, בלאי מחטים וכו'. לפני שיהיה מאוחר מדי - היפכו את המוזיקה האנלוגית לדיגיטלית.
יש צורך בשני צעדים קלים ופשוטים. הראשון הוא הפיכת המוזיקה שעל תקליט הויניל לקובצי Mp3 שיכנו לבטח במחשב שלכם, והצעד השני הוא הפיכת הקבצים הנ"ל לפורמט אותו תצרבו על דיסק אודיו.
הפיכת הקלטות והתקליטים לפורמט Mp3 היא כיום פעולה קלה ומהירה, שמחירה, במקרה הרע, יהיה כמה עשרות שקלים. המעבר לשימוש בפורמטים דיגיטלים (Mp3) מאפשר שכפול פשוט, ובכך ניתן להאריך את חיי המוזיקה. להבדיל, מתקליט שנקנה לפני עשור, אשר הולך ונשחק עם הזמן, עד למותו הסופי. מפורמט של MP3 ניתן בקלות להפוך את המוזיקה הדיגיטלית לפורמט אותו ניתן לצרוב על דיסק אודיו רגיל, ולהשמיע במערכת הביתית שלכם.

איך יוצרים Mp3 מהתקליטים השחורים הישנים

דרישות מערכת (מינימום):
1. מחשב פנטיום 75 Mhz ו-16 Mb זיכרון Ram.
2. כרטיס קול פשוט, 16 Bit.
3. מכשיר ניגון אנלוגי (פטיפון, טייפ, רדיו).
4. כבל המחבר בין כרטיס הקול (Line in) לנגנים (הפטיפון או הטייפ), יציאת Aux.
5. תוכנה ה-MusicMatch Jukebox.

חיבור פיזי של הפטיפון, הטייפ או כל מכשיר חיצוני

1. בידקו את תקינות הנגנים (פטיפון, טייפ).
2. ריכשו כבל מתאם בין יציאת Aux וכניסת "Line in" (הכבל צריך לעלות לא יותר מ-30 שקל).
3. חיבור הנגן למחשב יתבצע דרך מגבר בעל יציאת Aux, כך שצידו האחד מתחבר ליציאת ה-Aux וצידו השני נכנס לכניסת ה-"Line in" בכרטיס הקול.
4. במערכת הסטריאו עיברו ל-Aux.
5. בידקו כי באקולייזר של המחשב אופציית ה "Line in" מופעלת. זאת ניתן לבצע על ידי לחיצה כפולה על איקון הקול בשורת המשימות בתחתית המסך (האיקון ניראה כרמקול צהוב).
6. לבדיקת תקינות החיבורים נגנו בנגן. אם אתם שומעים דרך מערכת הרמקולים של המחשב - כל החיבורים בוצעו באופן תקין. אם בשלב זה לא שמעתם את התקליט מתנגן עיברו שוב על השלבים 1-5.

שימוש בתוכנה להפיכת המוזיקה על התקליטים ל-Mp3

1. אחרי שווידאתם כי יש לכם את דרישות המערכת וכי נגן הפטיפון תקין תוכלו להוריד תוכנה מתאימה בלינק שנמצא בצד ימין של הכתבה, תחת אתרים נוספים.
2. אחר התקנת התוכנה והפעלתה כנסו לתפריט Options >Record >Source >Line in.
3. משום שמוזיקה אנלוגית אינה מבדילה בין שיר לשיר בקוד ברור, כמו ב-CdRom, צריך להגדיר לתוכנה מתי יש לעבור לשיר חדש - Options>Record >Settings >Advance - חפשו בצדו הימני של החלון הנפתח את "Auto Song Detect", שם תוכלו להגדיר שני פרמטרים עיקריים: הראשון "Gap Length" (האורך במילי-שניות של שקט בין שירים. מומלץ 1000 Ms). הפרמטר השני "Gap Level" מיוצג באחוזים וקובע את רמת הווליום של השיר בה התוכנה מחליטה שהוא נגמר (5 אחוז נותן תוצאות טובות לתקליטים וטייפים).
4. איכות וגודל קבצי הקול שתיצרו תלויה בגודל הדגימה שתקבעו. ככל שגודל הדגימה גדול יותר כך האיכות משתפרת, אך הקבצים שתיצרו יתפסו יותר מקום על גבי הכונן הקשיח שלכם. ברירת המחדל לגודל הדגימה היא 128 Kbps, והיא בהחלט מומלצת, אך אם תירצו לשנותה תוכלו לבצע זאת דרך Options>Record >Settings, שם יוצגו לכם מגוון אפשרויות. בגודל דגימה של 128 Kbps תוכלו להפוך 20 תקליטים לדיסק Mp3 אחד.
5. כל מה שנשאר לבצע הוא להפעיל את הנגן וללחוץ בתוכנה על כפתור ההקלטה "Rec"
אחרי שהפכתם את כל התקליטים והקלטות ל–Mp3 ודאי תהיו מעוניינים לשמוע אותם, אך מומלץ בחום להשקיע עוד קצת מאמץ ולגבות קבצים יקרים אילו על מדיה נוספת, כגון CdRom , Zip, דיסק קשיח נוסף וכו'.
מה אפשר להפוך עוד ל Mp3? תקליטים וקלטות כבר אמרנו. בנוסף ניתן באותה שיטה להפוך הקלטה חיה דרך מיקרופון ל-MP3, או להקליט ישירות מהרדיו בזמן אמת, ואפילו לתכנת הקלטה לזמן ותאריך עתידי המוגדר מראש.

איך צורבים CD

בחלון המרכזי של תוכנת ה-Musicmatch Jukebox, תחת חוצץ "File", הפעילו את איקון "Cd-R", אשר יפתח לכם חלון נוסף. בחלון זה ניתן לבחור לצרוב בפורמט Audio cd רגיל או פורמט Mp3 (אותו לא ניתן להשמיע במערכת סטריאו רגילה).
באותו חלון תצטרכו לבחור את קבצי ה-Mp3 (אלו שיצרתם בשלב הקודם), וזאת על ידי כפתור "Add Song". שימו לב בתחתית החלון למד השטח הפנוי על גבי ה-Cd, אשר הולך ומתמלא ככל שתוסיפו שירים.
לבסוף לחצו על כפתור "Create cd". אחרי פעולה זו למעשה הצלחתם להפוך תקליט ישן ל-Cd חדש, אשר תוכלו לשמוע בכל מערכת Cd.

יתרונות

1. גיבוי למוזיקה שאתם אוהבים ולא רוצים לאבד.
2. נגישות קלה למוזיקה שלכם מהמחשב. לחיצה אחת ותקליט מתנגן.
3. יכולת שיכפול של המוזיקה ל-CdRom בעזרת צורב, וכך ניתן לשמוע במערכות סטריאו ונגני CD ניידים.

חסרונות

1. זמן. ההשקעה של הזמן תלויה בכמות המוזיקה אותה תהפכו ל-Mp3. אך חשוב לציין כי ההשקעה היא חד פעמית לעומת ההנאה שתפיקו לאורך שנים.
2. הורדת התוכנה (9 Mb) עורכת בין שעה לחצי שעה.

מה בין דיגיטלי לאנלוגי
טקסט, תמונה, קול ו-ווידאו הם סוגים של מידע. כל אחד מהם ניתן לקודד (Encode) לפורמטים דיגיטלים או אנלוגים. המשמעות של "קידוד מידע" היא המרת מידע בהתאם לחוקיות ידועה מראש, לדוגמה ניתן ליצור קידוד פשוט לטקסט, על ידי החלפת כל אות באות שאחריה (A > B ו-C > D, וכך הלאה). פענוח קידוד (Decode) דורש כמובן יכולת עיבוד וידיעת החוקיות.

קידוד אנלוגי - מאופיין ברציפות המידע. מכשיר המוזיקה האנלוגי המפורסם ביותר הוא הפטיפון. המידע שמור על גבי תקליטים כחריטה רציפה בעומקים שונים. כאשר מניחים את התקליט על גבי הפטיפון, המחט עוברת במסלול ספירלי, תוך שהיא קופצת ומרעידה את האוויר בדיוק בתדר הקול הרצוי.

פשטותו של הקוד האנלוגי מאפשרת לשמוע את רעידות המחט על גבי תקליט ישירות וללא מגבר.

קידוד דיגיטלי – הכוח האמיתי בפורמט הדיגיטלי הוא בקידוד החכם שלו. השפה בה רשומים הקודים הדיגיטלים היא השפה הבינרית, (כלומר הספרות 0,1), המייצגות את כל המידע. קידוד דיגיטלי של שיר של מדונה, למשל, מוצג כרשימה ארוכה של "אפסים" ו"אחדים". קידוד מידע בפורמט דיגיטלי מתבצע באמצעות דגימה (Sample) של המידע (טקסט, תמונה, קול ו-ווידאו).

היתרון הגדול בקידוד דיגיטלי (כגון Mp3) הוא יכולת קיבוץ המידע הקולי, ללא פגיעה באיכותו, או בפגיעה שכמעט לא תורגש אצל המאזין הממוצע.

דוגמה נוספת לחוכמה הטמונה בקוד הדיגיטלי היא התוספות שניתן לצרף לקובץ מוזיקה כגון: קוד המודיע על סיום השיר, מילות השיר, התווים, שם המלחין, שם הדיסק וכו'. לעומת זאת - הקוד האנלוגי כל כך פרימיטיבי, שסיום של שיר בתקליט או קלטת, מקודד כ"שקט" (אין קפיצה חכמה בין שירים כמו ב-CdRom).

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון
כדי שלא ייגמר לעולם
צילום: ארכיון
מומלצים