שתף קטע נבחר

רפי פלד התפטר מתפקיד מנכ"ל משרד ראש הממשלה

פלד כינס מסיבת עיתונאים והודיע במפתיע כי הוא עוזב את תפקידו. הסיבה: חילוקי דעות עם ראש הממשלה על שורת מינויים בלשכה. לדבריו, "הפרוייקטים שאנו מנהלים במיליארדי שקלים, דורשים צוות מסוים, משלא ניתן לי הצוות הזה נאלצתי לפרוש". גורמים בלשכה: הסיבה האמיתית היא מחלוקת על הסמכויות עם עומרי שרון ואורי שני. יוסי שריד: זו התחלת התפוררותה של הממשלה

מנכ"ל לשכת ראש הממשלה, רפי פלד, הודיע אתמול (ו') בצהריים במסיבת עיתונאים מיוחדת על התפטרותו. פלד כיהן רק חודשיים בתפקיד. עם כניסתו לתפקיד הצהיר פלד על כוונתו לקדם שורה ארוכה של פרוייקטים שנתקעו בבירוקרטיה הממשלתית. כעת הוא לא יספיק לעשות זאת.
לדברי פלד, הוא נאלץ לעזוב את התפקיד בשל מחלוקת שנתגלעה בינו לבין ראש הממשלה בנושא מינוי של ארבעה אנשי צוות, שהיו אמורים לשרת תחתיו. פלד סירב לציין מיהם אותם אנשים. לדבריו, הוא היה מעוניין במינוי אישים מסויימים, שלדעתו היו מקצועיים, ואילו ראש הממשלה היה מעוניין במינוי ארבעה אישים אחרים.
"אני מכיר בסמכותו של ראש הממשלה לקבוע את המינויים, אולם מצד שני יש לי אחריות על האנשים האלה כמנהל מקצועי וכאיש ארגון שיודע מה המשמעות של צוות שצריך לעשות תקציב ופרוייקטים בסדר גודל של מיליארדי שקלים. דרוש לי צוות מקצועי וטוב - ומשהוא לא ניתן לי נאלצתי לפרוש", אמר פלד.
מנכ"ל משרד רה"מ הודיע על התפטרותו לשרון כבר שלשום, אך ההודעה נמסרה רק ביום שישי, ייתכן שכדי לצמצם במידת האפשר את העיסוק התקשורתי בפרשה.
בהודעה רשמית שפרסם שרון בתגובה נמסר: "ראש הממשלה אריאל שרון מביע צער על פרישתו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה רפי פלד. ראש הממשלה ניסה להניא אותו מהתפטרותו אך הוא מכבד את החלטתו". פלד סיפר כי בפגישה שבה הודיע לשרון כי הוא מתפטר, אמר לו ראש הממשלה כי הנושא אינו חשוב עד כדי התפטרות, אולם פלד לא השתכנע.

סכסוכים בלשכת ראש הממשלה?

גורמים בלשכת ראש הממשלה טוענים כי התפטרותו של פלד נובעת למעשה מחיכוכים בינו לבין ראש הלשכה אורי שני ובנו של ראש הממשלה עומרי שרון, אשר שולטים בלשכת ראש הממשלה ביד רמה. הגורמים אמרו כי השניים הצרו את צעדיו של פלד, עד כדי דחיקתו הכמעט מוחלטת מעמדת מקבלי ההחלטות. פלד מכחיש זאת לחלוטין: "יש חלוקת תפקידים מאוד ברורה בלשכה, כמו מנכ"לים קודמים אני התמקדתי בנושאי משק וכלכלה, לא לאורי שני ולא לאף אחד אחר היתה דריסת רגל בנושא הזה. שני לא מעורב ביום יום שלי ואני לא ביום יום שלו, אין פה שום היבט פוליטי, אין לי שום חילוקי דעות עם שני, הלשכה מתנהלת בהרמוניה, שני הוא ידיד זה שנים. עומרי שרון הוא חיצוני ללשכה ואני מכיר אותו ומעריך אותו. היתה פה מחלוקת מקצועית שנוהלה בצורה מכובדת".

לא קשור לג'קוזי

פלד הכחיש כי יש קשר בין התפטרותו לבין העתירה לבג"ץ, שעדיין תלויה ועומדת נגדו. את העתירה הגיש פעיל הימין נעם פדרמן, שטוען כי פלד אינו ראוי להתמנות למשרת המנכ"ל, בשל פרשת הג'קוזי שבה היה מעורב כאשר היה מפכ"ל המשטרה, ואשר בעקבותיה התפטר מתפקידו. בתגובה להתפטרות אמר פדרמן כי "זוהי ההוכחה לכך שפלד הוא אדם מושחת". מנגד טוען פלד: "זה הפך לריטואל בכל מינוי שלי, זו כבר הפעם השלישית שזה עולה, ובכל פעם בית המשפט מתכנס וקובע שזה בסדר. היועצים המשפטיים קבעו לפני שמוניתי כי אני כשיר לתפקיד".

מי יהיה היורש?

הקרב על מילוי תפקידו של פלד כבר החל. ב"קול ישראל" הוזכר שמו של הרצל גז, בכיר במשרד הפנים, כמועמד לתפקיד. גורמים בלשכת רה"מ, המקורבים למנכ"ל הפורש, התייחסו לאפשרות שראש מנהל האוכלוסין במשרד הפנים ימונה לתפקיד ואמרו כי מינויו של גז במקום פלד יהיה "טעות חמורה". הגורמים אמרו כי "גז אינו ראוי לשאת במשרה כה רמה בגלל שלא הוכיח את עצמו בתפקידו כראש מינהל האוכלוסין, והתרשל באחריות על פרויקטים".

שריד: התנהלות מעוותת

ראש האופוזיציה יוסי שריד אמר כי "התפטרותו של רפי פלד חושפת דרך התנהלות מאוד בעייתית בלשכת ראש הממשלה, שעומדת בסתירה לכללי השירות הציבורי. התפוררות לשכת ראש הממשלה היא תמיד סימן מובהק ראשון להתפוררות הממשלה כולה. ההתפטרות מעידה כי מינויים בלשכת ראש הממשלה נעשים שלא על פי אמות מידה ענייניות ומקצועיות אלא על פי שיקולים זרים שתפורים למידותיהם של 'אנשי שלומנו'. שוב התברר כי ידו של עומרי שרון היא לא רק ביד יאסר ערפאת, אלא בכל ענייני המדינה והוא עושה זאת ברשות ראש הממשלה אבל בלי סמכות ממלכתית כלשהי. על היועץ המשפטי לממשלה לא להרתע ולהתמיד במאמציו להכניס את ראש הממשלה לתלם של תקינות ממלכתית ושקיפות ציבורית".

הולך בדרכו של ברק?

ההשוואה ללשכתו המעורערת של ראש הממשלה הקודם אהוד ברק, בלתי נמנעת. היחסים המעורערים בין אנשי לשכתו של ברק היו גלויים לכל, אולם הם לא הובילו להתפטרות כה מהירה - אלא רק בתום שנה מתחילת כהונתו של ראש הממשלה הקודם. הראשון להתפטר מלשכתו של ברק היה הרל"ש שמעון בטאט. אחריו התפטרו חיים מנדל שקד ואורנה אנג'ל.
מאז תחילת כהונתו של שרון יצאו לתקשורת מעט מאוד עימותים פנימיים בתוך הלשכה, ובעוצמה נמוכה בהרבה מזו שיצאו מלשכתו של ברק. עיקר התמרמרותם של אנשי הלשכה היתה על משטר "כמעט דיקטטורי", שהנהיגו עומרי שרון ואורי שני.
הראשון לצאת לתקשורת היה איתן בנצור, שהיה אמור להיות היועץ המדיני - ומינויו הוסר עוד בטרם מונה. בנצור טען כי אייל ארד, יועץ התקשורת של שרון במהלך הקמפיין, עשה יד אחת עם שני ושרון הבן כדי לחסום את מינויו. הוא התריע על "דרך פעולה מעוותת של הלשכה העתידית".
השני שיצא בפומבי נגד שני ושרון הבן הוא ח"כ מיקי איתן, שלא מונה ליו"ר הקואליציה למרות שלטענתו הובטח לו הדבר. איתן טען כי אדם כמו שני, שבעברו יש רישומים פליליים, "ינהיג את הלשכה בדרכים פליליות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רפי פלד. בעבר אמרו כי אינו ראוי לתפקיד
צילום דודו פריד
הצר את צעדיו של פלד. שרון הבן
צילום דודו פריד
צילום גלי תיבון
במרכז המחלוקת? אורי שני
צילום גלי תיבון
מומלצים