שתף קטע נבחר

"צפיפות אוכלוסין במרכז הארץ תביא לקריסת תשתיות"

כך טען פרופסור אדם מזור בכנס קיסריה, במהלך דיון על הצמיחה במשק הישראלי

בשנת 2020 הצפיפות הכוללת בישראל צפויה להיות כ-410 נפש לקמ"ר, גבוהה מאשר בכל מדינה מפותחת אחרת. היקף השטח הבנוי בישראל לכל השימושים ובכל המפלסים גדל ב-25 השנים האחרונות פי 17 והוא צפוי לגדול עד שנת 2020 עוד פי 2.2 מהקיים כיום. נתונים אלו הוצגו אתמול במהלך כנס קיסריה על ידי פרופסור אדם מזור, במהלך דיון בנושא הצמיחה במשק.
מהנתונים עולה, כי הצפיפות באירופה מקבילה לצפיפות האוכלוסין בישראל בשטח הנגב. מהמחקר עולה עוד, כי לא קיימת אף מדינה מפותחת שבה הן שיעור הגידול באוכלוסייה הוא פי 3 מהממוצע ובמקביל הצפיפות המרחבית היא פי 10.
הצוות הזהיר היום (ד') כי אם תימשך המגמה הנוכחית, 80% מהאוכלוסייה יגורו במרכז הארץ, דבר שיצור עלייה בלתי מבוקרת בגודש עד כדי סיכון התשתיות הקיימות. לדברי מזור, המגמות של היום הן העדר תכנון כולל וארוך טווח למרחב לאומי וציפוף מוגבר בליבת המדינה שהולכת ומתכסה בבינוי. פיתוח זה מוביל לקריסה של תשתיות ארציות, לבלימת הצמיחה, לעלויות חיצוניות הולכות וגדלות ואף להגדלת הפערים בין קבוצות אוכלוסייה בחברה הישראלית ובין המרכז והפריפרייה.
הצוות המליץ להקים תוכנית לארגון האוכלוסיה בארץ ולפזר את האוכלוסיה לאיזור הצפון, הדרום והמרכז. לדברי הצוות עקרונות התכנון של התוכנית הצפויה יביאו לצמיחה כלכלית ושוויון חברתי.
עוד נמסר, כי אם יימשך מצב פיזור האוכלוסייה כיום, הערך השנתי הכולל של דקה אחת נוספת מבוזבזת בנסיעה על חשבון העבודה, מסתכם בכ-1.2 מיליארד שקל לשנה.
הצוות קבע, כי בהנחה שישראל שואפת לצמיחה של 4%-5% שנתיים, עליה להשקיע בתשתיות התחבורה היבשתית כמקובל בארצות המפותחות כ-1.2% מהתוצר, כך שעד שנת 2020 יעמדו לרשות המדינה 140-120 מיליארד שקל.
מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, יוסי קוצ'יק, תקף במהלך הכנס את מדיניות הממשלה. לדבריו, אין שום סיכוי לבצע בישראל את התכנית החכמה של פיזור האוכלוסיה. "במצב הפוליטי של היום ובצורה שאנו עובדים", אמר קוצ'יק, "כלום לא יזוז".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים