שתף קטע נבחר

מייבשי הביצות החדשים

כשיצירה ללא תמורה כספית נתפשת כתימהונות, הישרדותו של "קונספציה" היא סיפור הצלחה

ספק אם אתר "קונספציה" (המוטו: "כי זה משהו האינטרנט הזה"; הקישור בצד ימין) פונה לכל האנשים שהרשת היא חלק בלתי נפרד מחייהם, כשאיפת מייסדיו. "הרי הרשת היא כה עצומה שנטייה טבעית היא לשרטט לעצמנו טריטוריה קבועה ולהסתובב בה", כפי שנכתב בדברי ההקדמה לגירסה החדשה של האתר, שעלתה לרשת בסוף השבוע האחרון.
ובכל זאת, בשתי שנות קיומו הפך "קונספציה" לגורם משפיע בתחום המדיה החדשה בישראל. השפעה זו אינה נמדדת על פי הרייטינג - מספר המבקרים באתר נע סביב עשרת אלפים גולשים ייחודיים בכל חודש – אך דומה שמי שקבוצת ההתייחסות המקצועית שלו מחוברת לרשת אינו יכול להרשות לעצמו לפספס את רשימת הדיוור של אתר, "הקולקטיב", שנוחתת בכ-2000 תיבות דואר אלקטרוניות מדי מוצאי שבת.

המטרה: סלט

הרשימה מחווה דעה על "המצב" בתחום האינטרנט בישראל, ומפנה את הקומרדים למאמרים נבחרים על תרבות דיגיטלית ואתרים בתחום המדיה החדשה, או סתם דברים מוזרים שעלו ברשת. למרות שהיא חוטאת לעתים ביומרנות ("אנחנו רוצים להיות גם מאטריקס וגם פוליטיקה, עכשוויים ועוסקים בעתיד, סלט של תרבות ישראלית ודיגיטלית", כהגדרת המייסדים) ולוקחת עצמה ברצינות יתר (למרות הכחשות גורפות), היא כמעט תמיד מחדשת ומעוררת מחשבה.
במחוזות, שבהם יצירה למען יצירה ללא תמורה כספית נתפשת כתימהונות, הישרדותו של "קונספציה", אתר שנסמך על מאמרים ויצירות של גולשים ומייסדיו, היא סיפור הצלחה.
"בהחלט נאלצנו להגמיש את הסטנדרטים שלנו בעבר, כי תחום האינטרנט בארץ הוא צעיר והמקצוענים נוטים שלא לתרום עבודות בלי כסף", אומר אורי ברוכין, 26, ממייסדי האתר. "לא כולם מבינים עד כמה התרומה לאתר תתרום להם".
"בחוץ לארץ, בעיקר באירופה וארה"ב, תרבות היצירה ברשת שונה לחלוטין", אומר ירדן לוינסקי , הוגה האתר. "שם, אדם שפותח אתר אישי הוא מכובד. כאן הוא נחשב רכרוכי".

הרוב - צופים פסיביים

עיצוב הרטרו הנפלא "גונב את ההצגה". אתר קונספציה המחודש מציע ממשק ידידותי ושימושי מבעבר וכולל מדורים חדשים כמו מידע על כנסים, מדריכים, יצירות אמנות ניסיוניות, פרויקטים שיתופיים בעיצוב ומאמרים על תרבות דיגיטלית. בעתיד תוצע גירסה חלקית של האתר גם בפאלם פיילוט.
"במסגרת השיקולים לשדרג את האתר היתה ההבנה שהגירסה הקודמת היתה סטרילית מדי והשרתה על המבקרים תחושה מוזיאונית של 'לראות ולא לגעת'. זה הפריע לנו כאתר תוכן ששואף להיות קהילתי ולא אתר חד-צדדי שרק נותן ולא מקבל", אומר אמיר דותן, מייסד נוסף ומעצב ומתכנת פלאש לפרנסתו.
למרות זאת, נראה כי רוב מכריע מבין המבקרים באתר החדש ימשיכו להיות צופים פסיביים ולא משתתפים. הקהילתיות האינטראקטיבית באתר המחודש, זו שמאפשרת לגולשים להגיב ולהשתתף בדיונים, מוגבלת לאפשרות להגיב לכתבות ולהשתתף בפורום, שיפתח בקרוב. יש להניח שגם כעת, מעטים ייענו לאתגר להטות כתף למאמץ המלחמתי וליצור למען האתר.
"'קונספציה' היא יותר במה מאשר כיכר שוק", מסביר ברוכין, ארכיטקט מידע בכיר בחברת הייעוץ הבינלאומית לאסטרטגיה שיווקית "סיגלגייל", מדוע לא פותח המימד הקהילתי של האתר. "לא רצינו להסתכן בהשתלטות של איזה קול גיקי, פסאודו אמנותי או אינטלקטואלי. אתר שמציע רק קהילה מאבד את כל הגולשים שרוצים לקרוא ופחות 'לקשקש'".
"אנחנו פונים לקהל אחר. אני רוצה שמי שתורם לאתר ירגיש מוגן ושההשקעה שלו תזכה לכבוד שהיא ראויה לו ולא מייד תיקבר בעמודים הקודמים של הפורום".
"אנחנו לא פוסלים כלום וכל מי שיש לו מה להגיד ואת האמצעי הדיגיטלי לעשות את זה ימצא את הנישה שלו באתר", אומר דותן, 22. " ישנם בארץ יוצרים מאוד מוכשרים שאנחנו הבמה שלהם. אנחנו מקווים בקרוב מאוד גם להציג גלריית וידאו ארט וקטעי סאונד. נוסף על כך, בקונספציה החדשה יש מדור שלם שמוקדש למוזיקה אלקטרונית שאנשים שולחים".

אז נפרגן ראשונים

בדף הבית של "קונספציה" המחודש מופיעים בהבלטה קישורים לאתרים "השותפים לפשע" – אתרים ישראלים עצמאיים נוספים ובהם "בננות", "במה חדשה", "העוקץ", "האייל הקורא" ו"שחורדיני" – פרגון לא רגיל ברשת הישראלית.
"אנחנו עושים כבוד לאתרים שמבחינתנו מובילים את הזירה העצמאית המקומית. מהבחינה הזאת הם "שותפים לפשע", מסביר ברוכין.
"אני מרגיש שקונספציה , עם כל הייחוד ותחושת האינדיבידואליות שלה, היא חלק ממשהו יותר גדול", אומר דותן.
"החלטנו לא לחכות שהם יכירו בעובדה שאתרי תוכן זה דבר מספיק נדיר שצריכים לעזור אחד לשני, אלא לעשות מעשה. לא רצינו משחקים של כבוד בסגנון 'עד שלא מזכירים אותנו לא נזכיר אותם', והחלטנו לתת להם קישורים", אומר לוינסקי, סטודנט לרפואה בן 28 וארכיטקט מידע ומנהל פיתוח בחברת המולטימדיה הישראלית Zoe interactive.

- בתקופה האחרונה נפתחו כמה אתרים ישראלים עצמאיים...

לוינסקי: "שלושה אתרים חדשים שנפתחו לאחרונה זה בהחלט דבר משמח, אבל עדיין לא מדובר במגמה. אנחנו רוצים לראות אתרים נוספים נפתחים. זה לא כל כך מסובך לפתוח אתר. הקטע המסובך הוא להחזיק אותו בחיים.
"הרשת המסחרית בארץ תתכנס לשלושה אתרים גדולים של גופי המדיה המסורתיים שיציעו תכנים אחידים. דווקא בגלל האחידות אני חוזה פריחה של אתרים עצמאיים אלטרנטיביים ותיווצר דרישה של אנשים לגיוון ורצון של אנשים לעשות משהו אחר. אותם אנשים ישמחו לבקר באתרים אלטרנטיביים ומגוונים.
"לדעתי, הקריסה של אתרים מסחריים רבים טובה לכלל הגולשים, מאחר שרק האתרים הטובים ביותר ישרדו, ויהיה הרבה יותר קל עכשיו למצוא אותם".
ברוכין: "אני לא חולק עם ירדן את האופטימיות הקפיטליסטית המסוימת הזאת. גם אתרים טובים נופלים ונעלמים. יהיו אתרים שישרדו ויש לקוות שהבררנות של הצרכנים תיאלץ אותם לתת שירות איכותי. זה לא עבד עד היום בתעשיית הטלוויזיה בארץ".

- מה מפריע לכם באתרי האינטרנט המסחריים הגדולים?

ברוכין: "לאחרונה, מפריעות לי הפרסומות שפוגעות בחוויית המשתמש, למרות שההכנסות מהן הן לא מה שיציל את האתרים הגדולים בטווח הרחוק. חושבים על הטקטיקה במקום על האסטרטגיה".
לוינסקי: "שלא לדבר על כך שהדרך היחידה להיפטר מהפרסומות הללו היא לסגור אותם פיזית, דבר שמעצבן אפילו יותר מפרסומת שמופיעה ונעלמת. זו פשוט דרך ליצור חווית משתמש הפוכה - ככל שאני מעצבן יותר את הגולש ככה הוא ישנא אותי יותר. הניסיון לעשות כסף היום (ויש דרכים טובות לעשות כסף היום ) לא צריך לבוא על חשבון הלקוחות. הם פשוט לא יחזרו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יצירה למען היצירה. קונספציה
מומלצים