שתף קטע נבחר

מדריך תזונה לתינוקות

משרד הבריאות פירסם מדריך להזנת התינוק, שמפרט את התזונה הרצויה בשנים הראשונות לחיים. המדריך נכתב על ידי ועדה מיוחדת של אנשי מקצוע ומומחים לרפואת ילדים ולתזונה. אלה עיקריו

הנקה תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל) על בסיס חלב פרה תמ"ל על בסיס חלבון סויה חלב עיזים 
אנמיה מחוסר ברזל נוזלים מטהרי מים ביתיים מיצי פירות 
נוזלים אחרים מעבר למזונות משלימים מזונות מסוכנים תזונה בגיל שנה עד שנתיים 

מזל טוב, נולד לך תינוק. במקביל מתחילות הדילמות: להניק אותו או לא? ואם לא, מה לתת לו במקום? ומה בהמשך, לשאוב חלב ולהקפיא אותו במנות, או לגמול את התינוק מחלב-אם? באיזה גיל לתת לו מזונות נוספים? במה להתחיל? מה לעשות אם הוא אנמי? איך מאתרים אלרגיה למזון?
המדריך שפירסם משרד הבריאות נותן מענה להתחבטויות האלה. תקציר ובו עיקרי המדריך יופץ בתחנות טיפת חלב. את המדריך המלא ניתן לקרוא באתר האינטרנט של משרד הבריאות או בלשכות הבריאות המחוזיות.

הנקה
חלב-אם הוא ההזנה המיטבית לתינוקות. הוא מספק את האנרגיה ואת רכיבי התזונה בכמות ובאיכות הדרושות לתינוקות עד גיל שישה חודשים. למצב התזונתי של האם יש לרוב השפעה מעטה בלבד על כמות החלב שהיא מייצרת. ריכוז השומן בחלב-אם של אמהות רזות אמנם נמוך יותר, אך התינוקות מסתגלים לכך על ידי צריכת יותר חלב. לאם עובדת מומלץ להשתמש במהלך יום העבודה, אם ניתן, במשאבות לשאיבת חלב-אם כדי להכין מנות שישמשו את התינוק בשעות שבהן היא נעדרת מהבית. יש לתת ויטמין A + D לכל תינוק, יונק ושאינו יונק, מגיל חודש עד שנה. המינון היומי המומלץ: 400 יחידות ויטמין 1,000 ,D יחידות ויטמין. A ההנקה מומלצת גם לאמהות מעשנות, אך עדיף לעודדן להפסיק לעשן או לעשן פחות. כשהאם זקוקה לטיפול תרופתי, יש להתאימו להנקה. אם היא חולה במחלה זיהומית או נוטלת תרופות, על הרופא לסייע לה בהחלטה אם להניק. לאם שהיא חולת איידס או נושאת את הנגיף מומלץ להזין את תינוקה בתרכובת מזון לתינוקות.
חזור למעלה
תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל) על בסיס חלב פרה
כשתינוק לא יונק, או יונק חלקית, ממלאות התמ"ל את מקום חלב-האם עד גיל שנה. עם זאת, התרכובות אינן מהוות תחליף מושלם לחלב-אם. תמ"ל על בסיס חלבון חלב פרה הן המוצר הסטנדרטי לתינוקות בשלים, בלי היסטוריה של אלרגיה במשפחה. קיימות תמ"ל בעלות רמת ברזל נמוכה ותמ"ל שמועשרות בברזל. עדיף להזין תינוקות בתמ"ל על בסיס חלב פרה מועשר בברזל, עד שיגיעו לגיל שנה ויאכלו מגוון מזונות עשירים בברזל. מגיל שנה אפשר להחליף את התמ"ל בחלב פרה מפוסטר.
חזור למעלה
תמ"ל על בסיס חלבון סויה
22%-9% מהתינוקות בישראל ניזונים מתמ"ל על בסיס חלבון סויה, זאת למרות שרגישות לחלבון חלב פרה אובחנה רק אצל מקצתם, ולרוב הדבר אינו מוצדק. תמ"ל על בסיס חלבון סויה שונה מחלב-אם ומתמ"ל על בסיס חלב פרה מבחינת סוג הפחמימות והרכב החומצות האמיניות. כשהאם לא מניקה, הבחירה הראשונה צריכה להיות תמ"ל על בסיס חלב פרה. מומלץ שהשימוש בתמ"ל על בסיס חלבון סויה ייעשה רק בהמלצת רופא.

מתן תמ"ל על בסיס חלבון סויה לתינוקות שסובלים מאלרגיה אמיתית לחלב פרה, או לצורך מניעת מחלות אטופיות (כגון אסטמה), שנוי במחלוקת. חלק מהתינוקות רגישים לחלבון חלב פרה ולחלבון סויה כאחד. אין הוכחות משכנעות לכך שקיימת ירידה בשכיחות המחלות האטופיות בקרב ילדים בסיכון גבוה למחלות אלה, כשהם ניזונים מתמ"ל על בסיס חלבון סויה בששת החודשים הראשונים לחיים.

עד גיל שנה, אין להזין תינוקות בחלב פרה ניגר. מגיל שנה ואילך ניתן להוסיף לתפריטם חלב פרה מפוסטר 3% שומן. חלב פרה דל שומן (1%) אינו מומלץ להזנת תינוקות בשנתיים הראשונות לחייהם.

משקאות סויה, אורז או שקדים ומשקאות צמחוניים אחרים (גם מועשרים) לא מהווים תחליף לחלב-אם, תמ"ל או חלב פרה.

חזור למעלה
חלב עיזים
חלב עיזים אינו מומלץ להזנת תינוקות כלל, משום שחסרים בו חומצה פולית, וויטמין D. תינוקות אלרגיים לחלב פרה עלולים להיות אלרגיים גם אליו.

חזור למעלה
אנמיה מחוסר ברזל
מחסור בברזל שכיח אצל תינוקות בני חצי שנה עד שנתיים. גורמי הסיכון לכך: מצב סוציו-אקונומי נמוך, הפסקה מוקדמת של הנקה, צריכה מוקדמת של חלב פרה, מחסור באמצעים לקניית מזון מתאים, משקל לידה נמוך או פגות, צריכה מוגברת של חלב פרה או מיצים, מחסור במזונות עשירים בברזל.

אנמיה מחוסר ברזל היא גורם סיכון בלתי הפיך לפיגור בהתפתחות ולתפקוד קוגניטיבי ירוד אצל תינוקות. בכל מקרה, עדיף למנוע מראש מחסור בברזל. לתינוקות בריאים יש מאגרי ברזל מספיקים עד גיל 6-4 חודשים. בגיל זה, ברזל בעל זמינות גבוהה מחלב אם לא יספק את הדרישה לייצור כדוריות דם אדומות.

לכן ממליץ משרד הבריאות על תוספת תכשיר ברזל מניעתי לתינוקות מסוף החודש הרביעי לחייהם ועד גיל שנה. יש לתת 7 מ"ג ברזל מסוף החודש הרביעי ועד סוף החודש השישי, ו – 15 מ"ג מסוף החודש השביעי עד גיל שנה. בגיל שנה מומלץ לבצע בדיקת דם להערכת רמת ההמוגלובין.

אחרי גיל שנה, אם הפעוט אוכל מזון מגוון ועשיר בברזל, ניתן להוסיף לתפריט חלב פרה. קיימות בשוק תמ"ל מועשרות בברזל ובסידן שמיועדות לפעוטות, ומהוות מקור טוב יותר לברזל מאשר חלב פרה, אך מחירן גבוה יותר.

חזור למעלה
נוזלים
מי שתייה של תינוקות, וכן מים שמשמשים להכנת תמ"ל ומזונות אחרים לתינוקות, חייבים להיות נקיים מזיהום כימי ומיקרוביולוגי. יש להשתמש רק במים מברז המים הקרים; מים חמים עלולים להכיל כמות גדולה של עופרת ומזהמים אחרים. כדי לשטוף מזהמים שהצטברו בצינורות המים בלילה, יש לתת למים לזרום בחופשיות כשתי דקות בכל בוקר. מים שמקורם בבארות שתייה יכולים להכיל כמויות גדולות של חומרים כגון ארסנים וניטריטים, שעלולים לסכן את בריאות התינוק. אם בכל זאת משתמשים במי באר, מומלץ לוודא שהם עוברים בדיקה לגילוי מתכות כבדות ובדיקות לגילוי קוליפורמים לפחות פעמיים בשנה. ניתן לפנות למחלקה לבריאות הסביבה בלשכות הבריאות האזוריות כדי לקבל מידע על תוצאות ואופן בדיקת המים.

כל סוגי המים, כולל מים מינרליים בבקבוקים, אינם מעוקרים. כדי להבטיח שהמים יהיו חופשיים ממחוללי מחלות, יש להרתיחם שתי דקות לפחות עבור תינוקות עד גיל שנה. יש להרתיח את כל סוגי המים, כולל מי ברז, מים מינרליים וכל מים שנמכרים בבקבוקים או במיכלים. מים לא מורתחים עלולים לגרום לתינוקות זיהומי מעיים.

מים מורתחים ניתן לאחסן במקרר יומיים-שלושה, או 24 שעות בטמפרטורת החדר במיכל מעוקר וסגור הרמטית.

חזור למעלה
מטהרי מים ביתיים
בציוד ביתי לטיהור מים יש מרככי מים שמגדילים את תכולת הנתרן במים, ומסנני פחם שעלולים להגדיל את תכולת המתכת כסף במים. מומלץ לפנות למכון התקנים כדי לוודא שהמטהרים בטוחים לשימושם של תינוקות.
חזור למעלה
מיצי פירות
מיצי פירות הם מקור לוויטמין C ולאנרגיה. צריכה מוגבלת שלהם היא דבר מקובל, אך צריכה מוגזמת עלולה להפחית את צריכת המזון ולמנוע קבלת רכיבי תזונה חיוניים. היא גם עלולה לגרום לשלשולים, פגיעה בעלייה במשקל, חוסר שגשוג ועששת. עד גיל שנה הצריכה המומלצת של ויטמין C מסופקת על ידי חלב-אם ותמ"ל ואין צורך בתוספת מיצים.
חזור למעלה
נוזלים אחרים
נוזלים שמכילים קפאין או תיאוברומינים (מרכיבים שקשורים לקפאין) - כגון קפה, תה, קולה ושוקו - אינם מומלצים לתינוקות, כי הם מתפקדים בגוף כתרופות מעוררות. משקאות על בסיס אבקה או גרגרים להכנת תה לתינוקות אינם מומלצים בשל תכולת הסוכר הגבוהה והמחסור ברכיבי תזונה אחרים. צריכת משקאות אלה יכולה להגביר את הסיכון לעששת שיניים ולעששת הבקבוק, שנגרמת מאכילה או שתייה מבקבוק בשכיבה.

משקאות שמכילים ממתיקים מלאכותיים כגון אספרטיים אינם מומלצים לתינוקות ולילדים קטנים, כי אין בהם די קלוריות. מומלץ להימנע מהשימוש בתה צמחים למבוגרים ובחליטות צמחים במהלך ההריון, ההנקה ושנות החיים הראשונות. זאת משום שתינוקות חשופים יותר לפעילות פרמקולוגית של חלק מהמרכיבים שבתה.

חזור למעלה
מעבר למזונות משלימים
לפי המלצות כלליות בכל העולם, רצוי לעבור למזונות משלימים רק בגיל חצי שנה. חשיפה מוקדמת מדי אליהם משביעה את התינוק, מה שעלול לגרום לירידה בתדירות ההנקה, דבר שפוגע בייצור החלב. החשיפה המוקדמת גם עלולה להגביר את סכנת דלדול מאגרי הברזל ולגרום לאנמיה. מצד שני, גמילה מאוחרת ממזון נוזלי עלולה לגרום לבעיות כגון עיכוב בגדילה, חסר בברזל, אבץ, ויטמינים והתפתחות בעיות אכילה.

בתקופת המעבר למזונות מוצקים חשוב שהתינוק יקבל מספיק חלב-אם או תמ"ל. דרך הכנסת המזונות החדשים המקובלת היא: דגנים לתינוקות (לחם ודייסות קורנפלור), מועשרים בברזל זמין, ירקות, פירות, ולבסוף בשר ותחליפיו. בשל יכולתם המוגבלת של תינוקות לפרק חלבונים במערכת העיכול, מפחיתים את גורמי האלרגיה על ידי שימוש בדגן יחיד כמזון ראשון. שימוש במאכלים יחידים מקל על מציאת הסיבה לתגובה אלרגית, אם תתרחש. כשברור שהתינוק אינו רגיש למזונות בודדים, ניתן להגישם כתערובות של מזונות.

ירקות ופירות מוסיפים לתפריט התינוק צבע, טעם, מרקם ומגוון. עוף, הודו וקטניות מוכנסים לתפריט בערך בגיל 7 חודשים, מוצרי חלב בסוף החודש התשיעי, וביצים, חלב ודגים בגיל שנה. חלבון ביצה לרוב אינו ניתן לתינוקות לפני גיל שנה, כדי למנוע תגובות אלרגיות. לקראת גיל שנה יש להגביר את המעבר למאכלים מוצקים אחרים כמו רסקים במרקם מוצק יותר, 'אוכל אצבעות' (מזון שניתן לתפיסה באצבעות התינוק (ומזונות מתפריט המשפחה. בגיל זה התינוק מוכן ללעוס וזקוק למזון במרקם גס יותר. 'אוכל אצבעות' בטוח כולל: קרום של לחם, טוסט יבש, חתיכות של ירקות ופירות מבושלים רכים, פירות בשלים רכים כמו בננות ואבוקדו, בשר ועוף מבושלים וקוביות גבינה.

בתקופה זו רוב התינוקות מסוגלים לאכול לבד, ויש לעודדם לכך. עד גיל שנה רצוי שהתינוק יאכל את כל מגוון המזונות מקבוצות המזון השונות, לפי פירמידת המזון הישראלית לתזונה נבונה. כדי לעודד מיומנויות אכילה בריאות, ההורים והמטפלים בתינוק חייבים להגיב נכונה לרמזי הרעב המילוליים והלא מילוליים שלו.

ניתן לעודד את התינוקות לאכול לבד בתחילת הארוחה, כשהם רעבים, אך הם עשויים להזדקק לעזרה כשהם מתעייפים. האכלה תוך הסטת תשומת הלב של התינוק ("הנה ציפור"), או הפעלת לחץ עליו לאכול על ידי עידוד מילולי מוגזם, עלולות לגרום להתפתחות גישה שלילית לאכילה והרגלי אכילה גרועים.

מגיל חצי שנה מומלץ להושיב את התינוק ליד שולחן האוכל עם שאר בני המשפחה.

חזור למעלה
מזונות מסוכנים
מזונות שמכילים בוטנים או דבש ניתן להוסיף רק מגיל שנה. יש להימנע ממאכלים מסוכנים שעלולים לגרום לחנק, בהם מאכלים קטנים, עגולים או קשים. אסור לתת אותם לתינוק, אלא אם מצמצמים את הסכנה שנשקפת מהם: את כל הפירות והירקות, ובמיוחד תפוח עץ וגזר, יש לחתוך לחתיכות קטנות, או לרסק, או לבשל עד שיתרככו, כך שהילד יוכל ללעוס אותם בקלות. ענבים יש לחצות לשניים ולהוציא את הגרעינים. נקניקיות ונתחי בשר יש לחתוך לאורכם ולחתיכות קטנות שניתנות ללעיסה. אין לתת סוכריות מציצה, שעלולות לגרום לחנק. כל הפיצוחים מסוכנים לילדים עד גיל ארבע, ויש להימנע מלתת אותם לפחות עד אז. מאכלים מסוכנים אחרים: פופקורן, דגים עם עצמות, וחמאת בוטנים שמכילה חתיכות בוטנים.

חזור למעלה
תזונה בגיל שנה עד שנתיים
בגיל זה יש צורך בארוחות קטנות, מזינות, תכופות ועתירות אנרגיה. הפעוטות זקוקים ל: 6-4 האכלות קטנות ביממה, בנוסף למקור החלב שלהם. תיאבונם משתנה לא רק בהתאם לקצב הגדילה, אלא גם בהתאם לגורמים כמו עייפות, תסכול ומחלות. כדי למנוע מחסור ברכיבי תזונה שונים מומלץ לצרוך מדי יום מגוון מזונות מקבוצות המזון השונות.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להניק או לא להניק? זו השאלה
תמיסת מזון לתינוקות (תמ"ל)
באיזה גיל לתת לו מזונות נוספים?
מגיל חצי שנה מומלץ להושיב את התינוק לשולחן
מומלצים