שתף קטע נבחר

מזון לבעלי חיים: אוכלים על ארבע

בעלי הכלבים והחתולים מתבלבלים מול שפע מוצרי המזון המיועדים לחיות המחמד שלהם - ממזון סופר-פרימיום, מזון לכלבים תשושים ועד מזון נגד השמנה. איך לבחור את המזון המתאים, והאם מזון שעולה יותר הוא טוב יותר

קרוב ל-300 אלף כלבים וכ-150 אלף חתולי בית חיים בישראל, ואת כל הפיות האלה צריך להאכיל. כך נמכרים בארץ במשך שנה אחת כ-12,000 טון מזון לכלבים וכ-3,000 טון מזון לחתולים. בנתונים של מחזור מכירות שנתי מדובר על כ-350 מיליון שקל.
וזה עוד לא הכל. לפי ההערכות, ההוצאה הכללית על חיות מחמד מסתכמת ב-450 מיליון שקל בשנה, מתוכם כ-80 מיליון שקל הוצאות רפואיות. השאר טמון בסעיפים של אימון ואילוף, שהות בפנסיונים, אביזרים, מספרות, ואפילו ייעוץ פסיכולוגי או הוצאות קבורה מיוחדות.
משפחה מוציאה כ-130 שקל בחודש על טיפול בכלב וכ-100 שקל לחודש על טיפול בחתול, כולל מזון. עוד נתון מעניין מספר, ששיעור חיות המחמד גבוה במגזר הרוסי יחסית למגזרים אחרים באוכלוסייה: כ-30% מבתי אב במגזר הרוסי מחזיקים בחיות מחמד, לעומת 20% מבתי האב האחרים בישראל.
בעלי הכלבים והחתולים עומדים מול מדפים עמוסים במוצרי מזון, שמבטיחים לתת לחיות האהובות שלהם הרבה יותר מאוכל. עשרות חברות מציעות עשרות סוגים של מזון, וכל חברה מבטיחה שהמוצר שלה הוא הטוב ביותר, הטעים ביותר והבריא ביותר. איך יודעים מה מתאים? האם מה שעולה יותר טוב יותר?

עדיף יבש

הווטרינר גיל שביט מיסוד המעלה אומר שכלב או חתול יכולים להתקיים, גם אם הם ניזונים ממזון ברמה הכי נמוכה, אבל אם אנחנו רוצים כלב עם שיניים בריאות, פרווה יפה ומשקל נכון כדאי להשקיע במזון איכותי יותר. שביט ממליץ להעדיף מזון יבש על רטוב (שנמצא בעיקר בקופסאות שימורים). לדבריו, המזון הרטוב מכיל כ-70% מים ולמרות שהוא טעים יותר, הוא פחות מזין.
לאלה שמחזיקים בביתם כלבים וחתולים גם יחד ממליץ שביט להפריד בין המזונות, למרות הנטייה של בעלי החיים לאכול זה ממזונו של זה. בסופו של דבר, מסכם שביט, תוספת תשלום על מזונות איכותיים יותר מתבררת ככדאית יותר. במקרה כזה כמות המזון היומי שיש להגיש לכלב קטנה יותר, וגם נחסכת הריצה לווטרינר בגלל בעיות בריאות.
שוק המזון לבעלי חיים מתחלק ל-4 קטגוריות: עממי, בינוני-טוב, פרימיום וסופר-פרימיום. המזון נמכר בשני ערוצים עיקריים: ברשתות השיווק (50% מהנתח) ובחנויות מתמחות לחיות מחמד (40%). נקודות מכירה נוספות הן מינימרקטים, רשתות עשה זאת בעצמך, מרפאות וטרינריות, חברות שמשווקות באמצעות משלוחים בלבד ואתרי הקניות באינטרנט.
מזונות איכות בדרגת פרימיום החלו להופיע בשוק הישראלי רק לפני מספר שנים, אומרת מנהלת השיווק של חברת ביו-פט, סמדר מי-טל, ומחירם לק"ג יכול להיות גבוה ב-200% ממזון רגיל. מנגד אומרות החברות שמייבאות את המזונות המשוכללים כי במזונות אלה רמת העיכול גבוהה במיוחד ולכן כמות המזון היומי שיש להגיש לכלב קטנה יותר.

חוזרים למזונות אמצע

היום מוצאים שקי מזון לכל גיל של כלב או חתול ולכל בעיה רפואית שמתעוררת. זרי פאוסט, מאמן כלבים ומבעלי חנות נאש-נאש ברמת גן, מספר על מזון שמיועד לבעיות עיכול, מזון נגד השמנה, מזון לכלבים פעילים שמוציאים הרבה אנרגיה, מזון לכלבים תשושים, וזו רק רשימה חלקית. לדבריו, על רקע המיתון מסתמן מעבר של השוק ממזונות יקרים מאוד למזונות אמצע, כלומר בינוני ופרימיום.
פאוסט אומר שניתן למצוא מזונות איכותיים במחירים סבירים. קשה מאוד להשוות בין סוגי המזונות השונים, אומר פאוסט, כל חברה כפופה לחוקיות אחרת, מרכיבה את המזון בדרך שלה וקשורה לכללים במדינה שבה המזון מיוצר. אין כל תקן שאוסר לכתוב פרימיום על האריזה, ולכן הדרך הטובה ביותר היא להתייעץ עם הווטרינר או עם מוכרים מנוסים בחנויות לחיות מחמד.
השחקנים העיקריים בשוק המזון לכלבים ולחתולים הם ביו-פט מקיבוץ מעברות, יצרנית בונזו ולה-קט; תמי המייצרת את דוגלי וקט-לי סלקט; רנדי המייבאת את פורינה; מארס המייבאת את פדיגרי ו-ויסקאס; וט-מגן המייבאת את יוקנובה ואיימס; היינץ פודליין המייבאת את סייקל ו-9 Lives, חברת מאפט שמייבאת את מוצרי טכניקל וכ.צ.ט. המייבאת את נוטרה נאגטס.

לקרוא תוויות

כדי לא ללכת לאיבוד בכל המבחר האדיר הזה, ממליצים המומחים בחנויות לחיות מחמד לקרוא את התוויות על גב אריזות המזון ולבדוק את הנתונים הבאים: למי המזון מיועד מבחינת גיל ומזג הכלב או החתול; לשים לב לתוקף המוצר; חשוב שמרכיב ראשון יהיה בשרי (חלבון מן החי), וכן שיהיו בו תוספות של סיבים תזונתיים ופחממות. במזונות פרימיום הרכיבים עשויים ממקורות טובים יותר, לטענת היצרנים, ומכילים גם ויטמינים לחיזוק המערכת החיסונית.
בעניין המחיר, כדאי לבדוק על כל שק את כמות ההאכלה המומלצת לכל כלב, בהתאם לגיל ולמשקל. כאמור, במוצרי פרימיום וסופר-פרימיום כמות ההאכלה בדרך כלל קטנה יותר ולכן לעיתים, המוצר משתלם יותר. חישוב עלות מנת ההאכלה היומית נעשית על-ידי חלוקת משקל שק במספר הגרמים של מנת המזון היומית המומלצת, וכך מקבלים את מספר ימי האכלה לשק, אותם ניתן להשוות עם מזונות אחרים.
עצה נוספת היא לבדוק, אם על האריזה מצויין טלפון לפניות או דואר אלקטרוני. חברת ביו-פט, לדוגמה, מחזיקה מערך שלם של שירות לקוחות, גם בשפה הרוסית. נותנים שם עיצות מומחים בתזונה, מתאימים דיאטה אישית לכלב או לחתול, עוזרים בעצות לטיפול ולעיתים אף מבצעים ביקורי בית.

החתולים מגוונים

לחתולים כללים משלהם. מכיוון שהם סקרנים ואינטליגנטים נהוג לגוון את מזונם מדי פעם. חתול מסוגל לעשות שביתת רעב אם המזון שהוא אוהב אזל מהשוק, וזו סיבה נוספת לגוון את מאכליו. בחברת היינץ פודליין, המשווקת את מזון החתולים 9 Lives, אומרים שחתול בוגר זקוק לתזונה עשירת שומן וחלבונים. לפחות רבע ממזונו צריך להיות שומן מן החי וכרבע נוסף צריך להיות חלבונים. חתולה בהריון או מניקה זקוקה לתזונה עשירה פי שלוש לפחות מזו הדרושה לחתולה מעוקרת.
ועוד בעניין חתולים: בין זכרים נפוצה מאוד בעיה של סתימה בדרכי השתן. הווטרינר ד"ר שביט: במקרים כאלה קיים מזון יבש מיוחד ולעתים כדאי לשקול גם מזון רטוב לחתול הסובל.

ביסקוויטים וסיגרים

החטיפים הם מוצר נלווה בתחום המזון לבעלי החיים, וגם הם זוכים לתארים שונים כמו פרימיום וסופר-פרימיום. כ-10% מבעלי הכלבים והחתולים קונים גם חטיפים (בארה"ב ובמערב אירופה מדובר על 60% צריכה בתחום זה).
זרי פאוסט גורס, שהחטיפים נועדו יותר לבעל הכלב מאשר לכלב עצמו. נכון שיש בהם פה ושם היבטים בריאותיים, אבל מוצרים אלה נועדו בעיקר לפנק את בעל החיים, להראות לו אהבה, לתגמל אותו על ביצועים ובעיקר לשמש כלי תקשורת בינו לבין בעליו.
בין החטיפים מגוון של סוגים (כמו ביסקוויטים, עצמות וסיגרים) וטעמים (כמו נקניקיות, בייקון, בקר וגבינה). גם כאן מבטיחים כל היצרנים שהחטיפים נועדו לשמור על עצמות חזקות ועל שיניים בריאות.
בעניין שיניים, בחברת יוקנובה מדווחים שהם הכניסו למזון הכלבים הבוגרים שלה נוסחה דנטלית חדישה, שמורידה משמעותית את בעיות השיניים והחניכיים. הסימנים לבעיות כאלה מתבטאים בריח רע מהפה, חניכיים אדומות, רגישות סביב הפה, אובדן תיאבון וקשיים בלעיסה. חברות מתחרות טוענות שהחומר הדנטלי הזה מוריד את רמת הטעם של המזון.
מוצרים נלווים נוספים שמככבים בחנויות לחיות מחמד הם מוצרי הדברה נגד פרעושים וקרציות, קולרים, חול לחתולים, מיטות ומזרונים, מוצרי טיפוח, ביגוד לחורף, אבזרי רחצה וטיפול, צעצועים, מוצרי כירסום (לדוגמה: אברי מין מיובשים של שוורים או אוזניים של פרות) ושבבים אלקטרוניים בעזרתם אפשר להחזיר את בעל החיים שהלך לאיבוד לבעליו המתגעגע. כל אלה עולים לא מעט כסף אבל מה לא עושים כדי לפנק ולשמור על חיית המחמד.

הכן כלבך לחורף

הווטרינר ד"ר גיל שביט נותן טיפים לטיפול בכלב בחודשים הקרים:
הגדילו כמות מזון. כלבים, בעיקר אלו החיים בחוץ, אוכלים יותר בחורף כדי לשמר את טמפרטורת הגוף שיורדת בקור.
תנו לו מים. גם בחורף חשוב שהכלב ישתה מספיק מים. על מי השתייה להיות בטמפרטורת החדר.
הכניסו הביתה. בחורף רצוי להכניס את בעלי החיים הרגילים להיות בחוץ, לתוך הבית.
אל תספרו את הפרווה. חשוב שהפרווה תשמור בחורף על טמפרטורת גוף נכונה.
מלונה חמה ויבשה. חשוב לדאוג שאזור המחייה של כלבים השוהים מחוץ לבית יהיה יבש וחמים ומוגן היטב מרוחות קרות וגשם. במזג אוויר סוער במיוחד יש להחזיק את הכלב בבית קרוב לבעלים כדי למנוע מצבי חרדה ופחד.
טפילים. יש להמשיך ולטפל באופן שוטף גם בחורף, כדי להדביר את הטפילים בשלבי ההתפתחות השונים שלהם על הכלב ובסביבתו.







לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזון לכלבים. שקים לכל הגילאים
מומלצים