שתף קטע נבחר
 

מריחואנה וחשיש: סמים קלים?

הסמים הקלים, קוראים להם. הם זמינים באירועים חברתיים, כמעט כמו אלכוהול ואפילו המערכת השיפוטית כבר לא כל-כך קשוחה כלפיהם. החשיש והמריחואנה, שמקורם בצמח הקנאביס, הפכו לפולקלור, עניין יומי, "פעוט" אצל רבים. מה זה בדיוק עושה לנו

הקנאביס הוא הסם הנפוץ ביותר בעולם. על פי דיווחים בספרות הרפואית עולה כי כ-300 מיליון בני אדם ברחבי העולם צורכים קנאביס, הצמח ממנו מיוצרים מריחואנה וחשיש. בתקשורת הכתובה והאלקטרונית מתייחסים רבים לצריכת הקנאביס ותוצריו כסם קל ולא מזיק, אולם עתה מגלים ד"ר אליעזר ויצטום מהמרכז לבריאות הנפש בבאר שבע וד"ר אמי נחמיה-שופמן מהמרכז הירושלמי לבריאות הנפש כי המדובר בסם הגורם לסיכונים מוחיים וגופניים. מאמרם של השניים המסכם מחקרים קודמים בנושא, פורסם בכתב העת הישראלי "הרפואה".

 

 

פגיעה מוחית

 

 

כבר בתחילת שנות השבעים פורסמו מספר מחקרים אשר גילו בקרב נבדקים שצרכו קנאביס רב והוגדרו מכורים נמצאה עדות לדילדול בקליפת המוח (הקורטקס) שבאה לידי ביטוי בעיקר בהתרחבות חדרי המוח. מכורים אלו סבלו גם מפגיעה בזיכרון, תוקפנות ותופעות דיכאוניות. מחקרים דומים שנערכו מאוחר יותר, אימתו כי כמות החומר האפור במוח (המכיל גרעיני תאי עצב) דליל יותר בקרב משתמשי מריחואנה.

 

 

עבודות נוספות שנערכו בקופים שצרכו THC (החומר הפעיל) בכמות בינונית ומעלה, גילו פגיעות קשות בקשרים שבין תאי עצב, בגרעינים ובנוזלי תאי העצב. בקופים הנחקרים נתגלתה פגיעה משמעותית במיוחד באיזור מסויים במוח הקרוי "המערכת הלימבית".

 

 

לשם בחינת הנזק התיפקודי המחשבתי שנגרם מצריכת קנאביס, נבדק מידגם של סטודנטים בקולג': קבוצה של 65 סטודנטים שהם צרכנים כבדים של קנאביס ו-64 שהינם צרכנים קלים. הנבדקים עברו מבחנים נוירופסיכולוגיים, וביניהם יכולות קשב וזיכרון. מהתוצאות הודגם שבקבוצת הצרכנים הכבדים, הייתה הפגיעה המחשבתית קשה יותר, במיוחד בנושאי קשב, ריכוז ולמידה.

 

 

הקטל בדרכים

 

 

אחד ההיבטים המסוכנים של צריכת הקנאביס הוא השפעתו על אופן הנהיגה. בשנת 1999 פורסם מחקר בו נבדק הקשר בין צריכת קנאביס לתאונות דרכים. במחקר נכללו 60 מתנדבים בריאים אשר עברו הערכה מקיפה כתנאי להכללתם בניסוי, כולל בדיקת שתן לשלילת צריכה של סמים. בקרב מעשני סיגריות המכילות THC נפגעו מהירות התפיסה, התנועה וכושר הדיוק. כך למשל, באוסטרליה דווח שהחומר THC נמצא ב- 11.8% מבדיקות הדם של נהגים שנהרגו בתאונות דרכים.

 

 

מחלות ממאירות

 

 

עשן מריחואנה מכיל יותר חומרים סרטניים מאשר עשן טבק רגיל. במחקר שנערך בקרב מעשני קנאביס באופן קבוע, הודגמו שינויים בריריות של מערכת הנשימה, הדומים לשינויים המתרחשים בקרב מעשני טבק. מחקרים רבים אחרים גילו כי מספר משמעותי של מעשני מריחואנה לוקים בגידולים ממאירים באיזור שבין מיתרי הקול לחלל הפה, כולל הלשון. המריחואנה, כך עולה ממחקרים אחרים, מגבירה גם את הסיכון ללקות באוטם שריר הלב (התקף לב) ומחלות כלי דם נוספות.

 

 

מריחואנה משפיעה גם על מערכת הרבייה. בגברים, מנה אחת של THC גורמת להורדת רמת הטסטוסטרון (ההורמון הגברי) ומספר תאי הזרע. בנשים - עישון סיגריה המכילה 1 גרם מריחואנה עם THC גורם להפחתה של 30% בריכוז ההורמון המבייץ בזמנים מסויימים במחזור החודשי.

 

 

מריחואנה יכולה להשפיע לרעה על הפוריות בנשים גם דרך עיכוב הורמונים נוספים. קיימות עדויות לכך שחשיפה תוך רחמית של העובר לקנאביס קשורה להשפעות על ההתנהגות וההתפתחות של הילוד, במיוחד בחודשים הראשונים לאחר הלידה. בקרב ילדים בגילאי 4-9 שנים שהיו חשופים בעודם עוברים לקנאביס, נתגלו הפרעות בקשב, בזיכרון ואף בתפקודים חשיבתיים גבוהים. קיימים גם דיווחים על שכיחות רבה יותר של גידולים ממאירים בילדים שנחשפו למריחואנה בעודם עוברים.

 

 

"מתוך המחקרים הרבים שדווחו, עולה כי צריכת קנאביס עלולה לסכן את בריאות הצורכים אותה במיוחד אם זו נצרכת בכמויות גדולות", מסכמים החוקרים, "בנוסף, זהו סם ממכר ברמה הפסיכולוגית, עם כל ההשלכות הקשות הנובעות מכך מבחינה תפקודית, משפחתית וחברתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
מריחואנה. פולקלור
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: דודו בכר
קנאביס. 300 מיליון איש בעולם צורכים
צילום: דודו בכר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים