שתף קטע נבחר

מדענים יצרו תרכובות חדשות של גזים אצילים

בהתבסס על מחקר של מדען ישראלי מהאוניברסיטה העברית יצרו חוקרים בעולם תרכובות הכוללות גזים אצילים - שאינם משתתפים בדרך כלל בתגובות עם חומרים אחרים. בין יתר היישומים האפשריים: חומרי הרדמה יעילים יותר ודלקים לא-מזהמים

הגזים האצילים, שכונו בעבר גם "גזים אדישים", זכו לכינויים אלה משום שהם כמעט ואינם משתתפים בתגובות כימיות ולא יוצרים תרכובות עם חומרים אחרים. מדובר בקבוצה של יסודות כימיים שנמצאים בעמודה ה-18 בטבלה המחזורית: הליום, ניאון, ארגון, קריפטון, קסנון ורדון. קליפת האלקטרונים החיצונית באטומי הגזים האצילים, המביאה לתגובות כימיות בין אטומים שונים וליצירת תרכובות, מלאה לגמרי באלקטרונים - כך שהם כמעט ואינם משתתפים בתגובות כימיות.

 

ישנו מספר זעום של תרכובות כימיות של הגזים האצילים, רובן של קסנון, שנוצרות ומתקיימות בתנאים מיוחדים של לחץ, טמפרטורה ותנאים סביבתיים אחרים. כדי ליצור את התרכובות, יש צורך בערעור אטומי הגזים באמצעות חשיפה לאנרגיה רבה, ו"קילוף" האלקטרונים מהשכבה החיצונית כדי ליצור תגובה.

 

פרופסור בני גֵרְבֵּר הציג לאחרונה את תוצאותיו של מחקר שערך יחד עם חברי הצוות במכון לכימיה באוניברסיטה העברית, ובמהלכו יצרו החוקרים תרכובות כימיות של יסודות אצילים, בשילוב מולקולות של פחמימנים. לדבריהם, הגילוי עשוי להוות זירה חדשה בכימיה המודרנית ולסלול את הדרך לייצור תרכובות כימיות חדשות שישמשו לתחומים רבים. בין היישומים האפשריים: חומרי הרדמה חדישים, דלקים ידידותיים לסביבה ועתירי אנרגיה, ועוד.

 

באמצעות שורה של חישובים תאורטיים, גילה פרופ' גרבר את קיומה של "משפחה" כימית חדשה, המורכבת מתרכובות שונות של גזים אצילים ופחמֵימנים. בהתבסס על עבודתו, הצליחו מדענים בהלסינקי שבפינלנד ( (פרופ' מרקו רסנן ועמיתיו) ובמוסקבה (פרופ' ולדימיר פלדמן ועמיתיו) לייצר במעבדותיהם תרכובות חדשות.

 

השימוש בגזים אצילים מעורר עניין רב בקהילה המדעית בעולם, ולנושא ישנן השלכות מדעיות רבות. מאחר והגזים האצילים אינם נוטים להגיב עם חומרים אחרים הנמצאים בסביבתם, הם נחשבים בדרך כלל לבלתי-מזיקים, ויכולים לשמש לשורה של חומרים ברפואה ובייצור דלקים נקיים שאינם מזיקים לסביבה. תרכובות המבוססות על גזים אצילים יכולות להשתתף בתרכובות כימיות שונות, מבלי להביא לזיהום או שחרור של חומרים ריאקציוניים (המגיבים עם חומרים אחרים בסביבה), שעשויים לגרום לנזקים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בין יתר היישומים: דלק נקי יותר (אילוסטרציה)
צילום: טל כהן
מומלצים