שתף קטע נבחר

למה מרגישים סחרחורת כשקמים משכיבה?

קימה מהירה משכיבה לישיבה גורמת לסחרחורת ובמקרים מסוימים אפילו לעילפון. למה זה קורה? לא להיבהל, זה הגוף שמגן עלינו. רציתם תשובות, הדוקטור עונה

התופעה פוקדת כמעט כל אחד מאיתנו, אבל יש כאלה שמכירים אותה מקרוב: קשישים, נשים הרות, חולים וגם אסטרונאוטים נזהרים לא לקום מהר משכיבה לישיבה, פן יתקפו בסחרחורת. מה קורה שם בגוף שגורם לתחושה המוזרה, ואיך אפשר למנוע אותה? אתם שאלתם, והנה כל הפרטים.

 

הכל מתחיל ונגמר בראש, שם פוקד המוח על התהליכים הגופניים. המוח הוא האיבר הרגיש ביותר לחוסר חמצן, וכשזה קורה הוא יעשה כל דבר כדי להגביר את זרימת החמצן אליו. בלי חמצן, תאי המוח דינם למות בתוך 4 דקות. בניגוד לתאים אחרים בגוף, לא נוצרים תאים חדשים במקום תאי מוח מתים. מכאן החשיבות העצומה של אותה הגנה עליה מקפיד המוח תמיד.   


מוח. הקולטנים מדווחים על לחץ הדם

 

אחד המנגנונים שאמון על הזרמה נאותה של דם ובו חמצן אל המוח הוא לחץ הדם. קולטנים מיוחדים הקרויים ברורצפטורים הממוקמים במקומות שונים בלב ובעורקים, חשים כל הזמן את לחץ הדם, וכל שינוי מדווח מיד למוח, שבהתאם גורם להיצרות של העורקים והעלאת לחץ הדם, האצת קצב הלב או שניהם ביחד.

 

למה הדבר דומה? לכבאי המנסה להזרים זרנוק של מים לגג בניין בוער. כדי להזרים את המים גבוה יותר, על הכבאי להאיץ את משאבת המים להגביר את הזרימה, או להשתמש בצינור צר יותר. כך ממש פועל גופנו. אלא שלא אצל כולנו כלי הדם מתוזמנים כמו שצריך.

 

וזה מה שקורה כשעוברים ממצב שכיבה לישיבה. בזמן ששכבנו, לחץ הדם נותר נמוך יחסית, כיוון שהתנוחה המאוזנת מזרימה בקלות דם למוח. אלא שבמעבר לעמידה, על הדם להתנגד לכח המשיכה, מה שדורש לחץ גבוה יותר בכלי הדם. ואת הלחץ הזה, כאמור, משיגים על ידי התכווצות העורקים המזרימים דם או האצת קצב הלב.

 

אלא שכאשר פעילות אחד המנגנונים (המוח, הברורצפטורים, כלי הדם או הלב) לקויה, לחץ הדם במעבר לעמידה אינו עולה דיו. כתוצאה מכך לא מגיע מספיק דם למוח, והוא – שרגיש כל כך למחסור בחמצן - גורם לנו לחוש בסחרחורת. המסר חד-משמעי: קמתם מהר מדי.

 

כעת, אם לא נשב או נשכב, יימשך המחסור בחמצן בראש. אבל המוח לא יוותר ויבצע את הפעולה האחרונה - הוא יפיל אותנו לרצפה, כדי להחזיר אותנו לתנוחה מאוזנת שמזרימה יותר דם אליו. זהו בעצם העילפון.

 

אז מה עושים? אלה שמכירים כבר את התופעה יודעים שעליהם לקום באיטיות. ובעצם גם לכל השאר – לאן אתם רצים? קימה איטית תבטיח הזרמה נאותה של חמצן למוח. אם גם קימה איטית לא מונעת את הסחרחורת, גשו לרופא לבדיקות ושקילת טיפול תרופתי לפי הצורך.

 


 

יש לכם עוד שאלות על תופעות בגוף האדם? למה אתם מחכים? כתבו לנו, ונשיב על השאלות המעניינות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
סחרחורת אחרי קימה? המוח אשם
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים