שתף קטע נבחר

התנדבתם לוועד בי"ס? היזהרו מתביעות

המתנדבים לוועד ההורים בבית הספר של הילד לא יודעים שהם חשופים לתביעות משפטיות במישור האישי וכי אין להם שום הגנה מצד הרשות המקומית או משרד החינוך. עבורם, חיברנו מדריך עשה ואל תעשה להורים האמיצים שעדיין מוכנים להרים את היד ולהתנדב לוועד

החלטתם להתנדב לוועד ההורים של הכיתה או בית הספר בהם לומד ילדכם? מזל טוב, זה הזמן לשכור עורך דין צמוד ולקוות לטוב. הורים רבים אינם מודעים לכך שבמסגרת התנדבותם הם חשופים לתביעות משפטיות, בלא שיהיה כל גוף מוסמך שיעניק להם הגנה או סיוע.

 

בעיקר בשנים האחרונות מייחס בית הספר חשיבות גבוהה למעורבות הורים ורואה בהם שותפים מבורכים – הן כלכלית והן ביצועית – לשיפור חיי היומיום בבית הספר, אך יחד עם זאת, הן הרשות המקומית והן המדינה אינן מעניקות לפעילי הוועד הגנה כלשהי במקרים של תביעה משפטית. למעשה, להורים הפעילים בוועד יש הרבה מאוד חובות, אבל כמעט אפס זכויות (למעט הזכות להשבית את בית הספר במקרים בהם נראה להם הדבר נחוץ‭.(‬

 

"בהחלט הגיע הזמן לקבוע את מעמדו של ועד ההורים. מצד אחד, מבקשים מההורים להתנדב לפעילות בוועד בית הספר או ועד הכיתה, ומצד שני לא מביאים לידיעתם שיכול להיות מצב שתוך כדי הם ימצאו את עצמם מסובכים משפטית באופן אישי, למרות שבעצם פעלו במסגרת ועד ההורים המייצג‭,"‬ מתריע עו"ד מוני עזורה, מומחה בדיני חינוך.

 

עו"ד עזורה היה שותף להגשת בג"צים ועתירות מנהליות בתחום זה, ומכיר את הנושא מקרוב אף כיו"ר ועד ההורים בבתי הספר בהם למדו ילדיו. "רק לפני שנה החליט מנהל בית ספר מאזור מועצת מנשה, שהוחלף במנהל אחר, להגיש נגד 18 חברי הוועד המרכזי תביעה כספית בגין הוצאת לשון הרע לפי חוק איסור לשון הרע. בנוסף, החליט המנהל המודח להגיש נגד כל חברי הוועד קובלנה פלילית (מה שיכול להיחשב אף לעבירה פלילית נגד כל אחד מהנתבעים‭,(‬ זאת בטענה כי כל אחד מההורים בוועד היה שותף להחלטות או לחלקן בכל הקשור להדחתו מתפקידו. החלטת המנהל אילצה את חברי הוועד לממן הגנה משפטית מכספם הפרטי, למרות שאין כל היגיון שכך יהיה‭,"‬ מסביר עו"ד עזורה ומשלים שהסוגיה עדיין נדונה בבית המשפט בימים אלה.

 

באילו נסיבות יכול הורה המתנדב לוועד למצוא את עצמו מסובך משפטית?  

"במקרה שיפעל למען הדחת מורה או מנהל בית ספר – פעיל הוועד חשוף לתביעה מצד המורה או המנהל, שיגיש תביעה אישית נגד כל אחד מחברי הוועד. גם במקרה שבו הוועד החליט להשבית כיתה בגלל ילד מתפרע, מנסה למנוע מילד חריג ללמוד בכיתה רגילה או מונע מתלמיד ללמוד בבית הספר בגלל מוצאו – המדובר במקרים בהם חברי הוועד חשופים לתביעה‭."‬

 

כיצד ניתן בכל זאת להגן על חברי ועד ההורים הבית ספרי?

"יש להעניק לוועד הבית ספרי סטטוס משפטי, בדומה לסטטוס הקיים לגבי ועד ההורים הארצי. אפשר גם להחליף את ההתארגנות כוועד בהתארגנות כעמותה, שהיא בעלת מעמד משפטי מסודר, ואז לפעול כ'וועד-עמותה‭.'‬ פתרון אפשרי נוסף תלוי במשרד החינוך – ביכולתו להחליט שהוא מעניק לחברי הוועד ביטוח מיוחד, בדומה לביטוח שיש לדירקטורים הפעילים בחברות שונות, במטרה מוצהרת וידועה מראש – לספק הגנה משפטית לחברי הוועד המתנדבים מרצונם לטובת כלל הילדים".

 

המלצות חשובות להורים המכהנים בוועד

לטובת חברי הוועד המכהנים, ולמען ההורים שרוצים להתנדב לתפקיד אבל חושבים כעת פעמיים, הנה רשימת השאלות (והתשובות) שכל הורה פעיל בוועד הורים חייב לשנן לעצמו:

 

  • מי יכול לתבוע את ההורים הפעילים בוועד? האם הם עלולים להיות חשופים לתביעות משפטיות מצד הורים אחרים שאינם מרוצים מתפקוד הוועד? תשובה: כל הורה החבר בוועד ההורים צריך לקחת בחשבון שהוא יכול למצוא עצמו חשוף לתביעה, בין במישור האזרחי ובין במישור הפלילי (קובלנה לפי חוק איסור לשון הרע) מצד הורים אחרים לילדים הלומדים בבית הספר, ואשר אינם מרוצים מתפקוד הוועד או מהחלטותיו. על ההורה הפעיל בוועד לקחת בחשבון שמקור התביעות עלול להיות ברוב המקרים לפי חוק איסור לשון הרע, ונכון הוא שתמיד קיימת אפשרות להגיש כתב הגנה ולטעון להגנה הקבועה בחוק איסור לשון הרע, אך כל אלו מצריכים פנייה לעורך דין על כל הכרוך בכך.

 

  • האם העובדה שההורה פועל בהתנדבות אינה מעניקה לו חסינות משפטית? תשובה: במקרה של תביעה משפטית, לא יעזור להורה עצם העובדה כי פעל מתוך התנדבות בוועד ההורים וכחלק מוועד הורים מכהן. כאשר מוגשת תביעה נגד ועד ההורים הכיתתי או הבית ספרי, המדובר בתביעה אישית, שכן בניגוד לוועד ההורים הארצי, אין מדובר בגוף שמהווה אישיות משפטית נפרדת היכול לתבוע ו/או להגן על עצמו.

 

  • האם יש על אותם הורים גוף שמגן המתנדבים בוועד במקרה של תביעה? תשובה: נכון להיום, אין גוף שמעניק הגנה משפטית להורים המתנדבים בוועד. כאשר עולות טענות כלפי תפקודם, עד כדי תביעה משפטית, הם זקוקים לעורכי דין חיצוניים כנגד תשלום שכר טרחה. על ההורים המתנדבים בוועד לנקוט זהירות משפטית במסגרת פעילותם ההתנדבותית ורצוי שלפחות אחד ממתנדבי הוועד יהיה עו"ד שיידע למנוע מחברי הוועד החלטות והצבעות שיכולות לסבך אותם משפטית.

 

  • האם ועד ההורים הארצי יכול להוות חיץ בין ההורים הפעילים בוועד ההורים של בית הספר לבין תביעות משפטיות? תשובה: העובדה היא שקיים ועד הורים ארצי, אך לא ניתן למצוא ולו מקרה אחד שבו ועד ההורים הארצי ביקש להיות "חבר נתבע" להליך כזה או אחר שמקורו בתביעת לשון הרע כנגד הורה מתנדב בוועד ההורים של בית הספר או הכיתה.

 

  • מה על חברי הוועד לעשות במקרה בו הוגשה נגדם תביעה משפטית הקשורה בפעילותם בוועד? תשובה: כאמור, המדינה ו/או המועצה המקומית לה שייך בית הספר אינם מכירים בגוף המכונה "ועד ההורים" כאשר מוגשת כנגד מי מפעיליו תביעה כלשהי. במקרה של תביעה כנגד חברי ועד ההורים, האפשרות היחידה העומדת לרשותם היא פנייה לעורכי דין חיצוניים ונשיאה בעלות הכרוכה בייצוגם המשפטי.

 

התשובות בסיוע עו"ד עזורה.

 

בחירת הוועד הכיתתי:

נציגות ההורים בכיתות תיבחר מדי שנה באסיפה כללית של כל הורי הכיתה, לא יאוחר מתום חודשיים מפתיחת שנת הלימודים. בנציגות הכיתה יכהנו שלושה חברים מקרב הורי הכיתה. משך כהונתה של נציגות הורים הוא עד בחירת נציגות חדשה, בראשית שנת הלימודים העוקבת.

 

בחירת ועד בית הספר (הוועד המוסדי‭:(‬ כלל נציגויות הכיתות בבית הספר תשמשנה מועצת הורי בית הספר, שהיא הגוף הבוחר את הוועד המוסדי. הבחירות יתקיימו לא יאוחר מחנוכה, ובנציגות יכהנו לא פחות משבעה ולא יותר מ‭15- ‬חברים. משך כהונתה של נציגות הורים מוסדית הוא עד בחירת נציגות חדשה בראשית שנת הלימודים העוקבת. הנציגות תבחר מבין חבריה יו"ר, סגן יו"ר וגזבר, והיא רשאית לבחור ועדות, נציגים ובעלי תפקידים נוספים כפי שתמצא לנכון. הנציגות תייצג את כל השכבות בבית הספר, כאשר ‭50%‬ מחברי נציגות ההורים המוסדית רשאים לדרוש בכתב כינוס ישיבת נציגות שלא מן המניין, והיו"ר חייב לזמנה תוך שבועיים. יש לזכור כי הקמת נציגות הורים בית ספרית היא זכות להורים ולא חובה. כך שאם לא יוכלו ההורים להגיע לכלל בחירה דמוקרטית, אזי לא תכהן נציגות הורים בבית הספר באותה שנה.

 

יעדי הוועד המוסדי:

לקדם את מטרות בית הספר ואת הפעילות החינוכית והחברתית; לפעול למען קידום צורכיהם של כלל התלמידים, תוך ייצוג כלל הורי בית הספר מול ההנהלה, העירייה ושאר גופים ממלכתיים; לבקר את פעילות בית הספר והנהלתו, לנסות לשלב תכנים בתוכנית הלימודים הבית ספרית בשיתוף עם הנהלת בית הספר; לסייע להנהלת בית הספר להוציא לפועל יעדים, פעילויות והצעות שמקובלים על הוועד.

 

יחסי מנהל בית הספר והוועד המוסדי:

מנהל בית ספר רשאי להשתתף בפגישות נציגות ההורים המוסדית, ללא זכות הצבעה, ולא תהיה לו מעורבות פעילה כלשהי בהליך הבחירות או בקביעת תוצאותיהן. יחד עם זאת, כל פרסום של נציגות ההורים חייב לקבל מראש את אישורו של מנהל בית הספר. במקרה של חילוקי דעות בין הנהלת בית הספר לנציגות ההורים, יובא הדבר להכרעתו של מפקח בית הספר או של מנהל המחוז. בכל מקרה, במצב שבו נוצרו מחלוקת או סכסוך בין צוות בית הספר להורים, לא ייפגעו התלמידים‭."‬

 

התשובות בסיוע חוזרי מנכ"ל משרד החינוך, ינואר 2003.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים