תאונת הפנויים פנויות: עבודות שירות לבכיר מע"צ
בית המשפט גזר על שמעון נסיכי, מנהל האגף לחומרים מסוכנים במע"צ שישה חודשי עבודות שירות ומאסר על תנאי, משום שהסתיר מידע בחקירת התאונה שבה נהרגו 17 בני אדם
סוף לפרשה. שישה חודשי עבודות שירות, ושמונה חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים נגזרו היום (ראשון) על שמעון נסיכי, שכיהן כמנהל האגף לחומרים ומחקר במע"צ. נסיכי הורשע בשיבוש הליכי משפט ובהדחה בחקירה, בפרשת אוטובוס "הפנויים פנויות", שבה נהרגו 17 בני אדם. נסיכי הוא בכיר מע"צ היחיד שהורשע בפרשה.
בגזר דינו של נסיכי קבעה השופטת כרמלה רוטפלד-האפט, מבית משפט השלום בנצרת כי "נכון, דמם של הנספים לא הכתים את ידיו, אך הנאשם הכביד על חקירת המשטרה וגרם במעשיו לעיכוב דין ועינוי דין בלתי נסלח".
תאונת הדרכים הקטלנית עלתה לכותרות כמה פעמים במשך השנים, ובעיקר לאחר התאבדותו של מהנדס מחוז הצפון במע"צ, יצחק הרשקוביץ ז"ל, בעקבות תחקיר שתאר את חלקו במחדלים שהובילו לתאונה. בכיר נוסף במע"צ, שהיה בין הנאשמים, נפטר ממחלה קשה.
הפרשה התרחשה באוקטובר 1999 אז יצאו לטיול ברמת הגולן 54 בני אדם. סמוך לשעה 10:45, כאשר באזור יורד גשם, פנה האוטובוס שמאלה בצומת גולני, קרוב לכפר עילבון. נהג האוטובוס איבד את השליטה על הרכב, החליק מימין לשמאל והדרדר לתהום.
נסיכי כיהן באותם הימים כמנהל האגף לחומרים ומחקר במע"צ ונחשב למהנדס בכיר ומוערך. הוא הורשע בשיבוש הליכי משפט ובהדחה בחקירה מאחר שנמנע במשך 14 חודשים מלגלות למשטרה ולפרקליטות תוצאות בדיקה שהתקיימה בכביש מספר ימים לפני התאונה.
הכביש היה חלקלק - האוטובוס הדרדר
מהבדיקה עלה כי בכביש קיים חומר ההופך לחלק מאוד במגע עם מים. החומר התגלה לאחר שבספטמבר 1999 התקבל מכתב מחברת "אגד" אשר התריע מפני סכנת החלקה בשלושה מכבישי הגליל התחתון. בעקבות המכתב הורה נסיכי לשניים מעובדיו לצאת בדחיפות למקום לצורך ביצוע בדיקות.
הבדיקות העלו באופן חד משמעי כי על הכביש קיים חומר ההופך חלקלק מאוד במגע ראשוני עם מים. נסיכי העביר דיווח על תוצאות הבדיקה לגורמים שונים במע"צ, כאשר שהוא מציין כי קיים סיכוי להתרחשות תאונות קטלניות בכבישים.
בגזר הדין התייחסה השופטת לכך שנסיכי בחר שלא לזעוק כי על הכביש קיים החומר המסוכן: "נותרתי עם תמיהה גדולה שנשארה ללא תשובה. כיצד קרה שהאדם האחד שהתייחס לאותו מכתב אגד ברצינות הדרושה ובמהירות המתבקשת, נמנע מלחשוף את תוצאת פעילותו שעה שממצאי הבדיקות עליהן הורה נתבררו כאמת לאמיתה בתוך ימים ספורים", כתבה השופטת.
היא הוסיפה: "כל תילי ההסברים ששמעתי בעניין זה לא נועדו, אלא להחריש זעקתה של שאלה זו המהדהדת ברעש מחריש אוזניים
בראשו של הנאשם עצמו מיום התשיעי באוקטובר 1999 ועד עתה, כיצד לא ציווה לו מצפונו לעשות את המתבקש והמובן מאליו ולזעוק מיד, מיד! בזעקה רמה: 'ראו מה העלו ממצאינו!' כיצד שתק? 14 חודשים שתק. בעוד שחייב היה לדבר מיד".
השופטת ציינה, כי אין בנסיבות התיק דבר שיצדיק את אי הרשעתו של נסיכי. היא בחרה לקבל את דרישות פרקליטות מחוז הצפון ולגזור על הנאשם שישה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות ושמונה חודשי מאסר על תנאי לתקופה של שלוש שנים. נסיכי עצמו הגיע לדיון כשהוא מלווה באשתו ובילדיו וסירב להגיב על גזר הדין.