ערבים על העימות בעזה: קיצוניות מולידה קיצוניות
חמושי אל-קאעידה בעזה התעמתו בקרבות עזים עם כוחות הביטחון של החמאס, והקולות בעולם הערבי לא מתפלאים. "קיצוניות מולידה קיצוניות", כתב עורך אחד העיתונים. ואילו פובליציסט אחר הסביר: חמאס לקתה בטליבאניות
ביקורת נוקבת וויכוח ער על מאבק בין הכוחות השולטים ברצועת עזה. לא מעט גורמים בעולם הערבי שמחים לאידה של תנועת חמאס בעקבות הקרבות עם אנשי התנועה הרדיקלית "ג'ונד אנסאר אללה" (צבא תומכי אללה), המזוהים עם אל-קאעידה. כצפוי, עיקר ה"חוגגים" הם אלה שיצאו נגד תנועת חמאס בעקבות ההפיכה ברצועת עזה לפני כשנתיים.
כך למשל עורך "א-שרק אל-אווסט" הלונדוני, שאינו נמנה על תומכי חמאס, טארק אל-חמיד. במאמר שפירסם הבוקר (יום א') כתב אל-חמיד
כי אין להתפלא על צמיחת תנועת רדיקלית יותר ברצועת עזה, שכן "קיצוניות מולידה רק קיצוניות".
"השאלה היא האם מה שקרה הוא דבר מפתיע והתשובה היא - כמובן שלא. זהו דבר מפתיע רק למי שהאמין לחמאס, והכפיש בטענות כפירה ובגידה את כל מי שאמר שההפיכה בעזה היתה טעות ואף פשע, ושתנועת הבת של 'האחים המוסלמים' תהפוך את הרצועה לתואמת אפגניסטן של הטליבאן, וזה אכן מה שקרה... השפה הקיצונית בה השתמש הארגון הג'יהאדי אינה שונה מהשפה בה השתמש חמאס נגד הפתח", כתב.
לדברי אל-חמיד, "לכן מה שקרה הוא דבר טבעי, שכן אין קיצוניות מולידה אלא רק קיצוניות. הפילוג (הפנים-פלסטיני) יביא רק לפילוג עמוק יותר... היום אנו יכולים לומר לתנועת חמאס ותומכיה בעולם הערבי, ובמיוחד לכותבי מאמרי העיתונות במפרץ (התומכים בהם) ו'לוחמי הג'יהאד' באינטרנט - הסחורה שלכם שבה אליכם".
"ההיסטוריה של הטליבאן חוזרת על עצמה באמצעות חמאס"
אל-חמיד אינו היחיד. גם הפובליציסט דאוד א-שריאן מחזיק בדעה דומה. במאמר שפירסם הבוקר ב"אל-חיאת" הלונדוני הוא כתב כי "העימות בין חמאס ל'ג'ונד אנסאר אללה' מזכיר לנו את ההיסטוריה של תנועת הטליבאן בראשית דרכה. היא הפיצה אווירה של קיצוניות, הצרה את צעדיהם של האנשים, הפיצה סיסמאות פוליטיות ברקע דתי וג'יהאדי והקלה על הצעירים הנלהבים להצטרף לשורותיה. זה בדיוק מה שעושה תנועת חמאס בעזה.
"מי שעוקב אחר העיתונות הפלסטינית חש כי ההיסטוריה החברתית והפוליטית
של הטליבאן חוזרת על עצמה באמצעות חמאס ברצועה. כשם שהטליבאן הביא לעולם את ארגון אל-קאעידה, התנועה הפלסטינית הולכת ומצמיחה תנועות דומות. כשם שתנועת אל-קאעידה איבדה את העם האפגאני והפכה את אפגניסטאן לבסיס ל'שחרור העולם', תנועת חמאס צועדת באותה הדרך באופן שטומן בחובו עתיד מקפח עבור העם הפלסטיני.
"דרכה של תנועת חמאס גרמה לה לשגות באופן קשה מנשוא והביאה אותה להתעמת עם הארגון הרדיקלי המתקרא 'ג'ונד אנסאר אללה'.
פירושו של דבר שהתנועה תיכנס לעתיד בו תתעמת עם ארגונים רדיקליים אשר אולי ימצאו מי שיסייע להם להיכנס לרצועת עזה. התוצאה היא שתנועת חמאס לקתה ב'טליבאניות' ויהיה זה מצער שהתנועה הזאת תמצא עצמה בסופו של דבר מתעמתת עם עצמה ועם רעיונותיה".
מי שעוד התקשתה שלא להגיב הייתה מצרים. במאמר מערכת שפירסם הבוקר היומון הממסדי המצרי "אל-אהראם" נכתב כי "ההתנגשויות הללו הן הוכחה מחודשת לכך שהכאוס ממנו סובלים הפלסטינים מאז השתלטות חמאס על רצועת עזה יביא לאסונות נוספים עבור העם הפלסטיני ויעיב על כל מאמץ להביא ליציבות בשטחים".
לפיכך קרא העיתון כי "על כל הכוחות הפלסטינים, ובראשם תנועת חמאס, להבין כי אין אלטרנטיבה פרט לאחדות השורה הפלסטינית וקיומה של רשות אחת ועמדה מאוחדת. זאת, כדי לעמוד מול האתגרים הקשורים בהמשך הכיבוש הישראלי והבעיות של תהליך השלום".