כרטיסי אשראי: לחסוך עלויות
איך אפשר לחסוך בהזמנת כרטיסי אשראי, איזה קרן נאמנות המשקיעה ביום בבורסה ובלילה באג"ח שקלי, ואיפה כדאי לצעירים לפתוח חשבון
בנק ישראל פרסם השבוע לראשונה סקר המשווה את עלויות השימוש בכרטיסי אשראי שונים. אפשר לראות את הסקר המלא באתר של בנק ישראל (www.bankisrael.org.il). יש להקליק על הודעות לעיתונות ולבחור השוואת עלות שנתית של אחזקת כרטיס אשראי שפורסמה ב-16.6.03. בהשוואה כלולים כרטיס ויזה-כ.א.ל. שמנפיק בנק דיסקונט, כרטיס לאומי קארד שמנפיק בנק לאומי, וכרטיס ישראכרט שמנפיק בנק הפועלים.
בכל מקרה, יש דרכים לחסוך בעמלות שגובות חברות האשראי. בתחילת 2002 הנהיגו החברות שתי עמלות חדשות - דמי שימוש קבועים ועמלת עיסקת תשלומים. בנוסף, מי שאינו עומד בתנאים מסוימים (ביצוע רכישות בהיקף מינימלי או ביצוע מספר מינימלי של פעולות) מחויב מדי סוף שנה בדמי חבר על השנה שהסתיימה. מדובר בסכומים משמעותיים שבין 60 שקל בכרטיס מקומי לכ-400 שקל בכרטיס זהב.
איך לחסוך את דמי החבר? הדרך הפשוטה היא להעביר לכרטיס האשראי את הוראות הקבע שלכם. ואיך לחסוך בעמלת דמי השימוש הקבועים, שעומדת על כ-6.30 שקלים בחודש? להזמין כרטיס בחברת אשראי שאינה קשורה לבנק שבו אתם מנהלים חשבון: לקוח של הפועלים, למשל, שיזמין כרטיס בלאומי קארד יקבל פטור מלא מדמי השימוש. לקוח הפועלים או לאומי שיזמין כרטיס בויזה-כאל יקבל הנחה של 50% על העמלה.
לישון בשקט בלילה
המסחר בבורסה מתקיים בימים ראשון עד חמישי, כל יום עד השעה חמש. מחמש ועד הבוקר שלמחרת המשקיעים אינם יכולים להגיב על אירועים. כך, בימים שבהם קורים בשעות אלה אירועים שהשפעתם על הבורסה עלולה להיות שלילית - כמו פיגוע - המשקיעים ישנים פחות טוב בלילה, בציפיה לירידות השערים הצפויות בבוקר.
בית-ההשקעות סולומון שוקי הון מציע קרן נאמנות ייחודית העשויה להוות פתרון לבעיה: קרן דיי טריידינג, שפועלת בשיטת המסחר היומי, כלומר - לקרן יש אפשרות לסחור במניות לאורך כל יום המסחר, תוך ניסיון להפיק רווחים מתנודות לאורך היום. ההסבר מורכב, אבל באמצעות מה שנקרא שורטים אפשר להפיק רווחים לא רק בעליות, אלא גם כאשר המניות יורדות. בסיום יום המסחר כל המניות נמכרות והכסף מושקע בשקלים, כך שהמשקיע יכול לישון בשקט בלילה.
בשנתיים הראשונות לפעילותה רשמה הקרן תשואות נמוכות, אך החל במחצית 2002 נרשמה תפנית חיובית. מתחילת השנה ועד סוף מאי היא רשמה תשואה של 8.9% נטו, אחרי דמי ניהול.
חשיפת הקרן למניות בסוף יום המסחר עומדת על שיעור מקסימלי של 10%, וכל שאר הכסף מושקע במק"מ. במהלך יום המסחר, בימים של מסחר ער, הקרן מגיעה לעתים לחשיפה של 30%-20% למניות. הקרן רשומה כקרן שקלית וגובה דמי ניהול של 0.8% לשנה. התשואה כמובן אינה מובטחת, אבל מי שמחפש אפיק השקעה שעשוי להניב 3%-2% מעל לאפיקים השקליים המקובלים - יכול לבחון את האפשרות הזו.
החשבון הנכון
הקיץ הגיע וכמדי שנה מתחילה עונת הצעירים בבנקים. אלה יוצאים בשורת מבצעים לצעירים כדי שיפתחו אצלם חשבון חדש, ומציעים שורת הטבות פיננסיות ומתנות. אין לזלזל במתנות, אבל כדאי שחינוך לצרכנות נבונה יתחיל כבר בגיל הצעיר: רוב הצעירים נוטים לפתוח חשבון בבנק שבו מתנהל חשבון העו"ש של הוריהם. יש בכך היגיון - הגב הפיננסי של ההורים, שמטבע הדברים הם לקוחות ותיקים ומוכרים בסניף, הופך את הלקוח החדש למחוזר יותר בעיני הבנק. עם זאת, עדיין כדאי להשקיע מאמצים בבחירת חשבון בנק המתאים לצרכים שלכם, וכדאי להשוות בין ההצעות של בנקים שונים.