סקר תחנות דלק: פז היקרה ביותר
סקר משרד התשתיות: דור-אלון היא הזולה בין 4 חברות הדלק הגדולות, ומוכרת ליטר בנזין אוקטן 95 בממוצע של 5.85 שקלים, לעומת ממוצע של 5.89 שקלים לליטר בפז. בפז גם גובים את התוספת הגבוהה ביותר עבור שירות בשבתות ובחגים. וגם: בדרום זול יותר לתדלק
חברת פז היא היקרה ביותר מבין חברות הדלק. כך עולה מסקר שערך משרד התשתיות, שבדק את מחירי הדלק בתחנות השונות. לפי הסקר, חברת דור-אלון היא הזולה ביותר מבין 4 החברות הגדולות. עוד עולה מהסקר, שחברות הדלק הקטנות הן זולות בהרבה מ-4 החברות הגדולות: פז, סונול, דלק ודור-אלון.
הסקר בדק את מחירי הדלק הממוצעים בתחנות הדלק של החברות השונות ברחבי הארץ. במהלך הסקר, נבדקו מדי חודש 210 תחנות דלק, ובסך הכל התבצעו 1,262 תצפיות ב-603 תחנות דלק.
מאז ההעלאה האחרונה של מחירי הדלק, בתחילת ספטמבר, רוכשות חברות הדלק מבתי הזיקוק בנזין מאוקטן 95 ב-5.06 שקלים לליטר, ובנזין מאוקטן 96 ב-5.1 שקלים לליטר.
החוק מגביל את הרווח שחברות הדלק יכולות להרוויח על מכירת הדלק ללקוחות. לפי החוק, יכולות חברות הדלק למכור ליטר בנזין ללקוחות בתחנת דלק עם שירות עצמי ב-72 אגורות יותר מהמחיר שבו רכשו את הבנזין מבתי הזיקוק. החוק מאפשר לחברות למכור את הדלק ללקוחות בתחנת דלק רגילה, שבה יש מתדלקים, ב-84 אגורות מעל המחיר הסיטונאי.
המחיר המירבי שמותר לגבות בתחנת דלק עם מתדלקים הוא כיום 5.9 שקלים לליטר בנזין אוקטן 95, ו-5.94 שקלים לליטר בנזין אוקטן 96. מבדיקת משרד התשתיות עולה, כי כל חברות הדלק מוכרות את הבנזין במחיר נמוך קצת יותר מהמותר בחוק.
לפי הסקר, פז מוכרת ליטר בנזין מאוקטן 95 בתחנות דלק עם מתדלק ב-5.89 שקלים, אגורה אחת לליטר פחות ממה שמתיר החוק. סונול ודלק מוכרות את אותו בנזין ב-5.87 שקלים לליטר. דור-אלון מוכרת את אותו בנזין אוקטן 95 בתחנות עם מתדלק ב-5.85 שקלים לליטר. ואילו חברות הדלק הקטנות והתחנות הפרטיות מוכרות את אותו בנזין ב-5.77 אגורות לליטר.
ליטר בנזין מאוקטן 96 עולה בתחנת דלק ממוצעת של פז, שבה יש מתדלק, 5.93 שקלים. אותו ליטר יעלה בתחנת דלק של סונול ודלק 5.92 שקלים. ואילו ליטר בנזין 96 יעלה בתחנה עם מתדלק של דור-אלון 5.9 שקלים. בחברות הדלק הקטנות יעלה אותו ליטר 5.81 שקלים.
הספק מצא שתחנות הדלק בדרום מבצעות הנחות גדולות ורבות יותר. חברות הדלק מוכרות את הדלק, בממוצע, ב-3 אגורות פחות לליטר מדרום לצומת בני-ראם מאשר מצפון לה.
מחירי הבנזין באזור ירושלים דומים, לפי הסקר, למחירי הבנזין בשאר הארץ. מחירי הסולר בירושלים, לעומת זאת, גבוהים יותר מבמקומות אחרים בארץ.
חברות הדלק מעניקות הנחות גדולות יותר על מכירת סולר בתחנות עירוניות. תחנות דלק בכבישים בינעירוניים מוכרות סולר ב-5-10 אגורות יותר מתחנות הדלק העירוניות. ואולם, הסקר לא מצא הבדלים בין מחירי הבנזין בכבישים עירוניים ובכבישים בינעירוניים.
דור אלון מובילה גם בשירות עצמי
לפי הסקר, דור אלון מובילה בין חברות הדלק בהקמת תחנות דלק בשירות עצמי. לפי הסקר, 70% מתחנות הדלק של דור-אלון מאפשרות לתדלק בשירות עצמי, לעומת 31% מתחנות הדלק של סונול, 30% מהתחנות של פז, 27% מתחנות הדלק של דלק, ו-285 מתחנות הדלק של החברות הקטנות. מחירי הבנזין בתחנות דלק עם שירות עצמי נמוכים יותר ב-12 אגורות לליטר ממחירי הבנזין בתחנות עם מתדלק.
עוד מגלה הסקר, כי חברת פז גובה גם את תוספת השירות הגבוהה ביותר עבור אספקת בנזין בשבתות ובחגים. תוספת תחנות הדלק של פז גובות תוספת שירות ממוצעת של 2.37 שקלים, לעומת 2.1 בתחנות הדלק של דלק, 2.19 בסונול, 2.17 בדור-אלון, ו-1.88 בתחנות הדלק של החברות הקטנות.
בנוסף, מגלה הסקר כי תחנות רבות מנסות לפתות את הלקוחות במבצעים שונים, כמו קפה ומאפה חינם, עיתון חינם, ומבצעי הוזלה על מוצרי צריכה שונים.
"אנו ממשיכים לפעול במרץ לקידום התחרות בין חברות הדלק", אומר שר התשתיות הלאומיות, בנימין בן-אליעזר, "ככל שהתחרות בין החברות תגבר ותתזחק, כך צפוי הצרכן הישראלי להרוויח מחירים זולים יותר. עם זאת, יש לקוות שמשרד האוצר ייכשל בכוונתו לפצל את בתי הזיקוק, ובכך ימנע מחברות הדלק להשתלט על בית זיקוק ולהעלות מחירים".