היום (חמישי) ולאורך סוף השבוע משתתפת מעצבת האופנה מעיין פז ביריד About Us, המאגד מדי עונה מעצבי אופנה לצד אמנים, אירועי תוכן וחיבורים מסקרנים, כמו זה שיתקיים הפעם עם בית הספר לעיצוב באוניברסיטת חיפה, שיערוך פאנל מסקרן על החיבור בין דת לאופנה. העונה חוזר היריד להתארח בבית המכולות שבנמל יפו ומחיר הכניסה עומד על 10 שקלים – מנהג מגונה שהפך בשנים האחרונות לרווח בירידי אופנה רבים, קל וחומר כשליריד יש חסויות. על ערב הפתיחה ואירועי התוכן נגבה תשלום נפרד בגובה 100-80 שקל.
פז חוזרת ליריד של היזמית קרין לאופר דיין לאחר שהשתתפה בו בעבר. למרות ששמה כנראה לא מצלצל מוכר לרבים, פז היא מעצבת יציבה הפועלת ברצף מאז סיימה את לימודיה במחלקה לאופנה בשנקר בשנת 2012. בתחילת הדרך עבדה כחצי שנה במותג האופנה גרטרוד, ותוך כדי עבודה מכרה את עיצוביה בבוטיק בנקר שנעל את שעריו בעשור הקודם. כיום היא מפעילה שתי חנויות רחוב לצד חנות אונליין, עם עיצובים המותאמים לנשים המחפשות קו בוגר ונקי.
"קהל הלקוחות שלי השתנה בעשור האחרון. חלקן התבגרו איתי, עם השנים הצטרפו חדשות, מאחר שהסגנון השתנה והתהדק", היא אומרת. בתמונות הקולקציה החדשות, שעליהן חתום הצלם אסף עיני, ניתן לזהות את השינוי שעליו היא עומלת בעונות האחרונות עם אוסף פריטי לבוש בכתב יד בוגר, נינוח, מינימליסטי ומהודק. אלו רלוונטיים לאקלים ולהלך הרוח המקומי, כמו סריגי גולף דקים, מעילי טרנץ' שמתאימים לחורף בישראל (בהנחה שלא גרים במקומות קרים כמו ירושלים או הצפון), חולצות טי בדוגמאות פסים ומכנסיים בגזרות מחמיאות.
"עברתי דרך בניסיון להבין עם עצמי מה אני אוהבת ומה אני רוצה. קיבלתי החלטה להפסיק לרצות להשיג קהל מסוים, ולהבין בתוך עצמי מה מושך אותי ומה אני אוהבת", מוסיפה פז. "השינוי לא בא לידי ביטוי רק בעיצוב הבגדים, אלא בכל אורח החיים שלי – החל באופן שבו עיצבתי את הבית ועד איך שאני מלבישה את הילדים. הכול נהיה יותר מינימליסטי ונקי. מעניין לאן זה יוביל אותי בעתיד, כי אני מנקה יותר ויותר את העיצוב ומורידה אלמנטים קישוטיים שהיו בעבר".
היו מחשבות לעצב לגברים?
"מדי פעם יש גברים שקונים אצלי, אבל אין מחשבות לעצב עכשיו קולקציית גברים".
8 צפייה בגלריה


"קהל הלקוחות שלי השתנה בעשור האחרון. חלקן התבגרו איתי, עם השנים הצטרפו חדשות"
(צילום: אסף עיני)
הבחירה לחזור ולמכור ביריד About Us מגיעה, לדבריה, לאחר שנים ארוכות שבהן העדיפה לא למכור בירידים, אשר בהם לרוב קשה להתבלט על פני אחרים, ועל זה יש להוסיף את העומס, הצפיפות והתחושה שאת עוד אחת מיני רבים. "מאז הקורונה המעצבים נהיו נגישים יותר ללקוחות, בין אם זה דרך האונליין או שפתחו מקומות עצמאיים, ולקוחות מעדיפות את החוויה האישית בחנות", אומרת פז. "אבל מה שקרינה עושה שונה. זה לא עוד יריד, אלא חוויית תוכן עם ערך מוסף. בעיניי זו הדרך לצלוח את 'ירידי האופנה'".
שכנתך לחנות ברחוב בזל, אבישג ארבל, סיפרה כאן בשבוע שעבר שהמצב הכלכלי הקשה מקרין גם על המכירות. נתקלת בזה?
"מרגישים את זה, ובכללי אני מאמינה שאופנה קשורה למצב הרוח. לקוחות שמגיעות לחנות מעוניינות לקבל חוויה, וזה כבר לא קורה. הרבה מהלקוחות שהגיעו לחנות קונות היום אונליין, ובעיקר מה שצריך. ההנאה בקנייה נדחקה הצידה, ולאנשים אין היום כבר הרבה חשק לעשות קניות".
8 צפייה בגלריה


"עדיף להוציא כסף על פריטים איכותיים ליומיום, מאשר על שמלת ערב שתשכב בארון"
(צילום: אסף עיני)
איפה אנחנו תופסים אותך עכשיו?
"בביתי שביישוב צור משה. בכל פעם שאני צריכה להתרכז ולעבוד, אני עושה לעצמי יום בית".
מה צפויות הלקוחות למצוא בקולקציה החדשה?
"בגדים יומיומיים עם עיצוב מוקפד ותחושה נינוחה. חשוב לי שהעיצוב יהיה ריאלי לגוף של אישה, מחמיא ולא צמוד מדי. הצבעוניות העונה מונוכרומטית עם הרבה צבעי קוניאק ובורדו, והחומרים ברובם טבעיים ומיובאים מיפן. מאחר שבעונות האחרונות הקו העיצובי נקי, אני משקיעה יותר בחומרי הגלם והבדים".
עד כמה חשוב לך שהקולקציה תתכתב עם טרנדים עונתיים?
"אני חושבת שבסופו של דבר זה מוביל את הקניות של לקוחות רבות, גם אם הן לא מודעות לזה. כמעצבת אני מנסה לאמץ טרנדים, אבל בוחרת אותם בקפידה ומתאימה אותם לקו ולסגנון שלי. הגישה שלי היא שכדאי לבנות מלתחה שימושית במגוון וריאציות, שתשרת אותך שנים קדימה. לכן חשוב לי לחנך את הלקוחות שעדיף להוציא כסף על פריטים איכותיים ליומיום שהן ילבשו בקביעות, מאשר על שמלת ערב שתשכב בארון".
כיצד המלחמה השפיעה על קולקציית סתיו-חורף 2024-25 בעיצובך?
"המלחמה השפיעה וגם משפיעה על קולקציית הקיץ הבאה, שעליה אני כבר עובדת. זאת תקופה מאתגרת לכולם, הכול התייקר, היצע הבדים וחומרי הגלם קטן. באופן אישי, אני חשה חוסר ריכוז וקשה לשבת ברוגע וליצור, לבקר בתערוכות כדי לקבל השראה – הכול מאוד עמוס ומתיש. קשה נורא. בתוך כך, אני מרגישה שלקוחות מחפשות בתקופה הזאת עיצובים פשוטים ונגישים, פריטים שיכולים להתאים לבית ולחוץ. גם מבחינת תמהיל ומחיר, חשוב לי שיהיו בקולקציה פריטים בסקאלת מחירים נמוכה יותר".
פריט מפתח בקולקציה:
"חטיבת הפריטים המחויטים, שכוללת ז'קט מחויט, מכנסיים, וסט ומעיל טרנץ'. אני אוהבת שמשלבים אותם עם פריטי לבוש 'לא מחויטים' כמו מכנסי ג'ינס או חולצת טי. פריט אחד מחויט באאוטפיט ישר מקפיץ המראה".
כולם קוראים עכשיו לתמוך באופנה מקומית. איזה מעצבים או מותגים ישראלים את מעריכה במיוחד?
"חברי הטוב נדב רוזנברג מהמותג נורת'רן סטאר, שאני רואה איך הוא עובד קשה בכל קולקציה, ואת המעצבות אלה לוי ואביבה זילברמן".
מידות: "מאז המלחמה נשים השמינו וזה מורגש במכירות. העונה הרחבתי את טווח המידות בשני הקצוות, מ-XS ל-XL".
מחירים: לאחר הנחת סוף עונה – חולצות, 442-192 שקל; מכנסיים וחצאית, 512-338 שקל; אוברול, 456 שקל; ז'קטים ומעילים, 833-390 שקל; אביזרים, 599-49 שקל.