שתף קטע נבחר

בעקבות מות החייל: כשאלכוהול הופך לרעל

אלכוהול - זו היתה סיבת המוות של החייל, שחגג סיום מסלול עם חבריו. מהכוסית הראשונה ועד איבוד ההכרה. מה עובר על גופנו כשאלכוהול נכנס, ולא בכמויות קטנות, ומה עושים בשעת חירום

הרעלת אלכוהול – זה השם הרפואי למצב בו צריכה של כמויות גדולות מהטיפה המרה מביאה לנזק גופני והתנהגותי. במילים אחרות, כפי שקרה בסוף השבוע האחרון, צריכת אלכוהול עלולה לפגום ביכולת השכלית, בתפקוד הגוף, וגם, במקרים קיצוניים - למוות.

 

אלכוהול הוא השם המסחרי לחומר אתאנול, סוג של אלכוהול המיוצר כידוע בתהליכי תסיסה. אלכוהול גורם בגוף להרעלה, בשל האפקט המדכא שלו על מערכות שונות במוח המביאות לשכרות. זו מתבטאת תחילה בהשתטות, בלבול, אובדן זכרון, פגיעה בקואורדינציה ועייפות. במקרים של צריכת אלכוהול מוגזמת, עלול המשתכר להיכנס לכדי תרדמת עד לדום נשימה ומוות.

 

שתייה סטנדרטית של כוסית משקה אלכוהולי מכילה כ-10 גרם אלכוהול, שהם כ-300 מ"ל בירה בריכוז אלכוהול 5%, או כ-150 מ"ל יין בריכוז אלכוהול 12%. כ-20% מהאלכוהול נספג מהקיבה ישירות לזרם הדם, ו-80% מהאלכוהול נספג דרך המעיים.

 

עובדה זו מסבירה את האפקט ה"מגן" של מזון, המאט את תהליך ריקון הקיבה, ועמו האטה ניכרת בספיגת האלכוהול. כשאלכוהול נצרך עם המזון, הספיגה לזרם הדם מתרחשת בתוך שעה עד 3 שעות. אולם שתיית אלכוהול על "קיבה ריקה", תחיש את השפעתו תוך פרק זמן של דקות ספורות.

 

מה קורה במוח

 

אלכוהול מגביר את השפעתו של המעביר העצבי GABA (חומצה גאבא אמינו בוטירית). מעביר עצבי זה מקשר בין סיבי עצב במוח ומאפשר זרימה חשמלית תקינה. אלכוהול מפחית את הזרימה החשמלית הזו, מה שמסביר כיצד אלכוהול מדכא הן את הפעילויות המנטליות והגופניות של האלכוהוליסט. קוקאין אגב, עושה בדיוק את ההיפך, באמצעות יצירת אותות מעוררים במוח.

  

השפעות האלכוהול תלויות ברמת האלכוהול בדם. הנה הסימפטומים השכיחים, על פי רמות האלכוהול הנמדדים בדם:

 

  • רמת אלכוהול של 50 מיליגרם לדציליטר: אובדן ריסון, עליזות, השתטות, סומק לחיים, אובדן שיפוט קל.
  • רמת אלכוהול של 100 מיליגרם לדציליטר: דיבור מעט לא ברור, אובדן שליטה על תנועות עדינות כמו כתיבה, בלבול, אי יציבות רגשית, צחוק בלתי נשלט.
  • רמת אלכוהול של 200 מיליגרם לדציליטר: דיבור מאוד לא ברור, אובדן שיווי משקל, ראיה כפולה, עייפות, קושי להישאר ישובים בגו זקוף, איבוד זיכרון.
  • רמת אלכוהול של 300 מיליגרם לדציליטר: ישנוניות וחוסר תגובה לקול, מגיב רק לגירוי פיסיקלי (כמו צביטה חזה).
  • רמת אלכוהול של 400 מיליגרם לדציליטר: אובדן הכרה, אובדן שליטה על דרכי השתן, לחץ דם נמוך, נשימה לא סדירה.
  • רמת אלכוהול של 500 מיליגרם לדציליטר: הפסקת נשימה, לחץ דם נמוך מאוד, שאיפת הקאות אל הריאות בשל אובדן רפלקסים המגינים על דרכי הנשימה, עד מוות.

 

מה עושים בשעת חירום?

 

  • הרחיקו את הפגוע ממקום מסוכן (כביש, מרפסת, מכונות חשמליות, כלי רכב וכו').
  • אם הנפגע מחוסר הכרה, התחילו מיד בפעולות החייאה וקראו לצוות מד"א.
  • במידה והנפגע מקיא, הטו אותו על צידו.
  • במידה והנפגע מפרכס, רפדו את סביבתו למניעת פגיעת ראש וגפיים.
  • אין לתת לנפגע לשתות קפה: בשל אובדן הרפלקסים הוא עלול לשאוף כל נוזל אל ריאותיו ולהיחנק. הימנעו גם מלשפוך עליו מים קרים, שאינם משפיעים על הפגיעה המוחית.

פורסם לראשונה 06/06/2005 08:59

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רענן בן צור
מסיבת החיילים ביער. יותר מדי אלכוהול
צילום: רענן בן צור
צילום: גדי קבלו
אלכוהול. השתטות, אובדן זיכרון, דום נשימה ואפילו מוות
צילום: גדי קבלו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים