שתף קטע נבחר

תא לחץ: לא רק לצוללנים, גם למניעת קטיעות

רבים לא יודעים, ביניהם גם רופאים, שתא הלחץ, אותו תא לחץ לטיפול במקרי תאונות צלילה, יכול למנוע קטיעת איברים. באמצעות טיפול המשלב הזרמת ריכוזי חמצן גבוהים בתא לחץ, ניתן למנוע מדי שנה כ-1,400 קטיעות גפיים, רובם בחולי סוכרת. אז למה קופות החולים אינן מתלהבות?

כ-1,400 קטיעות גפיים, הנובעות מפגיעה בזרימת הדם לרגליים, שאופיינית לחולי סוכרת, מבוצעות מדי שנה בישראל. אלא שלדעת מומחים, הקטיעות הן מיותרות וניתנות למניעה באמצעות טיפול פשוט בתא לחץ. המומחים מאשימים את קופות החולים בהסתרה מכוונת של האופציה הטיפולית הנמצאת בסל הבריאות ובהערמת קשיים על החולים במתן האישור לביצוע הטיפול בתא הלחץ.

 

כבר בשנת 1960 גילה חוקר הולנדי כי ניתן לקיים חיים גם ללא כדוריות אדומות באמצעות תא לחץ. הסוד הטמון בכך הוא ריכוז החמצן הגבוה, אותו הזרים תא הלחץ לתאי הגוף. לא עברו שנים רבות עד שתא הלחץ סייע בטיפול בפצעים, והפך לטיפול מקובל המשפר את זרימת הדם. כיום קיימים אלפי תאי לחץ ברחבי העולם, המשמשים לטיפולים בפצעים העלולים להידרדר לכדי קטיעה.

 

ריכוז החמצן הגבוה אותו יוצר תא הלחץ, גורם בדרך לא ברורה לגידולם של כלי דם מחדש, וכתוצאה מכך, עלייה בזרימת הדם לרקמות הגוף. החשיבות הרבה היא בעיקר לחולי הסוכרת, אצלם החשש הגדול הוא מפני קטיעת גפיים בשל פגיעה בכלי הדם שמובילה לנמק המחייב קטיעה. בישראל מצויים כ-400 אלף חולי סוכרת.

 

תא הלחץ הראשון שהובא לישראל בשנות השישים הוצב על ידי חיל הים בדרום, מאז הובאו שלושה תאים נוספים לבתי החולים יוספטל באילת, אלישע בחיפה, ולאסף הרופא.

 

על פי מחקרים רפואיים שנעשו באירופה ובארה"ב, עולה כי ניתן למנוע קטיעת גפיים ב-75 עד 85 אחוז מהמקרים. המדובר במקרים בהם משובשת זרימת הדם לרגליים, תופעה נפוצה בחולי סוכרת. שיבוש זה מביא להרס הרקמות בגפה, עד לשלב בו מחוייבת הקטיעה. המחקרים הוכיחו כי תא הלחץ מזרים חמצן לגפה עד פי 20 מהכמות המצוייה באוויר הרגיל. החמצן כאמור, מביא ליצירתם של כלי דם חדשים, ולהזרמת דם לרגל הפצועה.

 

מחקר שערכו בשנת 1988 ד"ר עידו כץ וד"ר צביה בראל מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, מגלה כי עלות הטיפול המשולב בתא לחץ עומדת על כ-30 אלף שקלים, בעוד שעלות הטיפול בקטוע רגליים מגיעה ליותר מ-900 אלף שקלים. טיפול זה כולל ניתוח, אישפוזים ממושכים, שיקום, ציוד ואביזרים, רכב רפואי, אובדן הכנסות והתאמת בית המגורים.

 

הקופות לא מיידעות את צוות הרופאים

 

"קופות החולים מתנהלות כמו שמנהלים מכולת", אומר ד"ר יהודה מלמד, מנהל תא הלחץ בבית החולים אלישע בחיפה, "קודם כל מעניין אותם איך גומרים את החודש. הם לא מסתכלים על היעילות, ולדאבוני הרפואה מתנהלת כך בעיקר לפי השיקולים הכספיים".

 

לדברי מלמד, הקופות אינן מיידעות את הרופאים שלהם לגבי אפשרות הטיפול בתא הלחץ, ומכאן חוסר המודעות לטיפול. עוד טוען מלמד כי הקופות מערימות קשיים על המבוטחים עד להשגת האישור לטיפול: "עד שהם מקבלים את טופס ה-17 מהקופה, עובר פרק זמן ארוך, ואז כבר מאוחר מדי להתחיל בטיפול בתא הלחץ. הקופה שולחת אותם לשיטות טיפול אחרות, ובזמן הזה הרגל כבר מתדרדרת ולא נותר אלא לקטוע אותה".

 

"אילו היו שולחים את המטופלים לתאי הלחץ בשלבים המוקדמים, אחוז מניעת הקטיעות היה גבוה בהרבה", אומר ד"ר נחום גל, מנהל תא הלחץ במרכז הרפואי אסף הרופא בצריפין, "הקופות לא מעדכנות את הרופאים בטיפול בפצעים באמצעות תא לחץ, ורובם לא מיידעים את המטופלים כלל על האפשרות הזו שתציל את הרגל שלהם. מעט מאוד רופאים יודעים מה זה תא לחץ. רובם עדיין סבורים שהטיפול בו מיועד רק לצוללנים".

 

קופות החולים: מי שזקוק לתא הלחץ – יקבל

 

בתגובה לטענות מנהלי תא הלחץ, אומרים בקופות החולים כי השיקול בהפנייה לתא לחץ הוא רפואי ולא כלכלי. "תא הלחץ איננו טיפול קו ראשון במחלת הסוכרת", אומרת אתי שילינג, דוברת שרותי בריאות כללית, "הרפואה המודרנית מעמידה לחולי הסוכרת מגוון טיפולים, והטיפול הנכון לרוב המכריע של חולי הסוכרת הוא טיפול שמרני ארוך ומבוקר".

 

שילינג מוסיפה כי כ-70 אחוז מחולי הסוכרת מבוטחי הקופה נמצאים בערכי איזון סבירים של סוכרת, ובאופן כללי מסתמנת ירידה בהופעת סיבוכי סוכרת חדשים. "המציאות מוכיחה כי הטיפול השוטף בחולי הסוכרת מצמצם באופן ניכר את ההידרדרות במצב החולים וממילא את ההזדקקות לטיפול בתא לחץ". בכל מקרה מדגישה שילינג ש"מי שזקוק לטיפול בתא לחץ יקבל אותו, הנהלת המחוז היא שמאשרת את הטיפול".

 

"הטיפול בתא לחץ אשר בין היתר מונע קטיעות גפיים מיותרות מוכר לכל רופא בקופה", טוען עידו הדרי, דובר מכבי שירותי בריאות, "במקרה הצורך מיידע הרופא את המטופל על אפשרויות הטיפול השונות ובכלל זה גם על הטיפול בתא לחץ".

 

הדרי מוסיף כי מכבי מממנת מאות טיפולים בתא לחץ בשנה וזאת "במטרה להביא לתוצאות בריאותיות מירביות ובתוכן מניעת קטיעת גפיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר נחום גל
תא לחץ. חמצן בריכוז גבוה
צילום: ד"ר נחום גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים