שתף קטע נבחר

העציץ כמטהר אוויר ידידותי בבית

צמחי הבית לא רק יפים, אלא גם מטהרים את האוויר שאנחנו נושמים. כך נמצא בניסויים שערכו מדעני נאס"א. קיסוס החורש, למשל, מצטיין בניקוי האוויר מחומרים רעילים ובשיפור רמות החמצן. פיקוס בנימין ('תאנה בוכייה') הנפוץ סופג גזים הנפלטים ממכוניות חולפות ומומלץ גם למקומות אפלוליים

לדברי מומחים, זיהום האוויר בתוך ביתכם מסכן אתכם יותר מהאוויר המזוהם בחוץ. שורה ארוכה של כימיקלים רעילים, המצויים בחלקי ריהוט רכים, שטיחים, צבעים וציוד מחשב, עלולים לפגוע בבריאותכם. זיהום אוויר פנימי מהווה היום בעיה הרבה יותר גדולה מזיהום אוויר חיצוני - והסיכונים עלולים להיות הרבה יותר גבוהים בבניינים ובמשרדים מודרניים, שאינם פתוחים לרוח ושנבנו מחומרים מודרניים, אומרת ד"ר ג'ין מונרו, המנהלת הרפואית בבית החולים ברייקספיר לאלרגיות ולרפואה סביבתית בהרטפורדשיר, אנגליה.

 

האשמים העיקריים הם צבעים, פחמן דו חמצני וחנקן דו חמצני מתנורי גז, פורמאלדהיד, בנזן ושאר תרכובות נדיפות מחומרי בניין, אריגים, מוצרי ניקוי ואפילו מוצרי קוסמטיקה. חשיפה מתמדת לכימיקלים האלה יכולה לגרום לסימפטומים שונים, כולל צריבה בעיניים ובגרון, כאבי ראש, עייפות ובעיות בסינוסים ובמערכת הנשימה.

 

אבל ייתכן שמדעני נאס"א (סוכנות החלל האמריקאית), שעבדו על שיפור איכות האוויר לאסטרונאוטים, מצאו פתרון. ניסויים הראו שכל מיני צמחי בית נפוצים יכולים לנקות ביעילות את בתינו מרעלים, על ידי כך שהם קולטים אדים רעילים ומשחררים חמצן בחזרה לאוויר.

 

ד"ר ביל וולברטון מצוות נאס"א בדק את יכולתם של יותר מ-50 צמחי בית לנטרל חומרים מזהמים שנפלטו לחלל הדירה. אינכם חייבים לקנות משהו אקזוטי ויקר - המחקר של ד"ר וולברטון הראה שצמח יחיד מסוג 'ירקה מצויצת מגוונת' (צמח בית נפוץ המכונה באנגלית, בגלל מראהו, 'צמח העכביש') מסוגל להפחית את הרמות המסוכנות של הפחמן הדו חמצני בחדר ב-96% תוך 24 שעות.

 

לדברי הצוות של נאס"א, הצמחים קולטים את החומרים המסוכנים שנישאים באוויר, ואלה מתמחזרים לחומרי תזונה על ידי החיידקים שמקיפים את השורשים. הצמח מצידו מפיק חמצן, שתורם גם הוא לשיפור איכות האוויר.

 

מומחית הגינון קארול שירן, שסובלת מאסתמה, מסכימה שחדרים המכילים שפע של צמחים מקילים עליה לנשום. אל תתרשמו מסיפורי הסבתא על כך שאסור להכניס צמחים לחדר השינה, היא אומרת. כמות הפחמן הדו חמצני שהם פולטים בלילה בתהליך הפוטוסינתזה היא ממש מזערית. הצמחים הם מסנני האוויר הכי ותיקים והכי ידידותיים לאדם על פני כדור הארץ.

 

קיסוס החורש: אם יש לכם מקום רק ל-3-2 צמחים, לכו על קיסוס החורש. הוא זכה בציונים הגבוהים ביותר בניסויים של נאס"א בניקוי האוויר משורה ארוכה של חומרים רעילים ובשיפור רמות החמצן בכל חלקי הבית. הקיסוס גם חסון וקל לגידול.

 

דרקונית קנרית: הניחו את הצמח הזה בביתכם או במשרדכם ליד ציוד המחשב. הוא טוב במיוחד בספיגת אדי קסילן וטרי-כלורו-אתילן - שניהם נפלטים ממחשבים, ממדפסות, ממכונות צילום ומחלק מהרהיטים העשויים מ-MDF.

 

 

פיקוס הגומי: עליו הרחבים, דמויי המשוט, של פיקוס הגומי מצטיינים בטיהור פורמאלדהיד, גז רעיל המשתחרר מחומרי ריהוט רבים כולל שטיחים מסוימים, ומדבקים המצויים בסיבית וב-DFM.

 

שרך כליין קיפח: השרך הזה הוא צמח יעיל באופן כללי לספיגת כל מיני אדים כימיים רעילים, כולל פורמאלדהיד, וכן להגברת הלחות. טוב לסלון ולחדר המדרגות.

 

ספתיפילום: סופג חומרים שנפלטים לאוויר כתוצר לוואי של נשימת האדם, וכן אדי בנזן ופורמאלדהיד. כשמגדלים את הצמח בחדר השינה או במטבח, הוא יכול לשפר את איכות האוויר באורח דרמטי, כיוון שהוא גם מסייע להעלאת רמות הלחות, במיוחד בחדרים דחוסים שאינם מאווררים היטב.

 

פיקוס בנימין: זני הצמח הזה, שמכונה גם 'תאנה בוכייה', הם מסנני אוויר מעולים. במיוחד הם טובים במקומות אפלוליים כגון חדרי שירותים או פרוזדורים צרים וחשוכים, ואם אתם גרים ליד כביש ותציבו אותם ליד דלת הכניסה, הם יספגו את הגזים הנפלטים מהמכוניות החולפות.

 

גרברה עדינה: הגרברות הגדלות בעציצים טובות בקליטת קוקטייל שלם של כימיקלים, ובנוסף הן עוזרות לרענן חדרים דחוסים ומוסיפים להם לחות.

 

דקל אריקה: כמו רוב הדקלים, האריקה טוב בהוספת לחות לאוויר, והוא יכול לסנן שורה ארוכה של מזהמי אוויר ביתיים. הוא אוהב מקומות חמימים שאינם חשופים לרוח חזקה.

 

חרצית: אחד מצמחי הבית הטובים ביותר לסינון כימיקלים, כולל פורמאלדהיד, בנזן - ובמיוחד אמוניה, שמקורה בחומרי ניקוי ביתיים.

 

דרקונית דרמית: מדובר במטהר אוויר יעיל מאוד, ובין השאר הוא מסלק את הבנזן שמקורו בחלקי ריהוט מסוימים.

פורסם לראשונה 09/11/2003 23:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
לחות וריענון לחדר דחוס. גרברה עדינה
צילום: צביקה טישלר
צילום: צביקה טישלר
מטהר אוויר יעיל. דרקונית דרמית
צילום: צביקה טישלר
צילום: צביקה טישלר
מסנן זיהומי אוויר. דקל אריקה
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים