שתף קטע נבחר

פירות יבשים: טעימים, מזינים ו... משמינים

פרט ליתרונות התזונתיים וטעמם הנפלא, חסרונם העיקרי של הפירות היבשים הוא בכמות הקלוריות הרבה שהם מכילים. הדיאטנית אולגה רז על הנישנושים של ט"ו בשבט

פירות יבשים אהובים במיוחד על הישראלים, במיוחד בערב חורפי. לכבוד ט"ו בשבט, מסבירה התזונאית הקלינית אולגה רז, כי הפירות היבשים הטעימים מכילים ויטמינים ומינרליים חיוניים, אבל כל זה בא עם כמויות אדירות של קלוריות שמסכנות כל דיאטה.

 

"בתהליך הייבוש הפירות מאבדים את רוב הנוזלים", מסבירה רז, "מה שמעלה משמעותית את תכולת הסוכר בהם ומכאן ערכם הקלורי הגבוה. אך לפירות היבשים תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים, סידן, ברזל, ויטמין בטא קרוטן".

 

למרות ערכם הקלורי הגבוה, סבורה רז כי הפירות היבשים, ללא ספק, עדיפים על נשנושים מתוקים אחרים כעוגיות, חטיפים, סוכריות ושוקולדים.

 

אז מה בדיוק הם מכילים? הנה פירוט של חמשת המובילים בפירות היבשים:

 

צימוקים

 

ערך תזונתי:  250 קלוריות ל- 100 גרם, 1.5 גרם ברזל, 500 מג' אשלגן וכ- 5 גרם סיבים.

 

מה הם מכילים: ענבים מהם עשויים הצימוקים, ובמיוחד ענבים אדומים, מכילים חומרים טבעיים, הנקראים ביופלבונואידים, שהם בעלי תכונות מיוחדות. כך למשל, בקליפת הענבים נמצא ביופלבונואיד קוורצטין, המסוגל לאזן את רמת הכולסטרול בדם, לשפר את זרימת הדם ואף לסייע במניעת מחלות לב.

 

לקוורצטין מיוחסות גם תכונות אנטי סרטניות. יש סיבה לחשוב שגם הצימוקים מכילים כמות מסויימת של קוורצטין, אך לא נבדקת תכולתו בצימוקים.

 

תמרים

 

ערך תזונתי: 12 תמרים מכילים כ- 275 קלוריות, 650 מג' אשלגן, ו-2 גרם סיבים.

 

מה הם מכילים: תמרים מכילים טיראמין העלול לגרום לכאבי ראש אצל אנשים רגישים. עקב תכולת סוכר גבוהה, ודביקותם הגדולה של התמרים, אכילתם עלולה לזרז תהליך עששת בשיניים, כך שמומלץ לצחצח שינים לאחר אכילתם. התמרים מהווים מקור מצוין לאשלגן, לברזל, לסידן ולסיבים תזונתיים.

 

תאנים

 

ערך תזונתי: חמש תאנים יבשות מכילות כ- 260 קלוריות, 5 גרם סיבים, וכ-750 מג' אשלגן.

 

מה הם מכילים: תכולה גבוהה של סיבים מקנה לתאנים השפעה משלשלת, כך שהן מהוות מזון טוב לסובלים מעצירות, אך מצד שני עלולות לגרום לשלשולים אצל אנשים רגישים. תאנים, בדומה לתמרים נדבקים לשיניים, כך שכדאי לצחצח מייד לאחר אכילתם. למרות ערכם הקלורי הגבוה, מהווים התאנים מקור טוב למגנזיום, לאשלגן, לסידן, לברזל ולסיבים.

 

שזיפים

 

ערך תזונתי:  5 שזיפים יבשים מגולענים מספקים כ- 115 קלוריות.

 

מה הם מכילים: שזיפים מכילים ריכוז גבוה של סוכר, יחד עם זאת הם מהווים מקור עשיר בבטא קרוטן, ברזל ואשלגן. יש בהם גם מגנזיום, זרכן וויטמינים מקבוצה B. שזיפים יבשים ידועים כמועילים לעצירות, וזאת עקב תכולת הסיבים והן נוכחות חומר איסטין, בעל השפעה משלשלת.

 

שקדים

 

ערך תזונתי:  100 גרם שקדים מכילים כ- 600 קלוריות

 

מה הם מכילים: השקדים הם בעלי ערך תזונתי גבוה, אולם גם מכילים הרבה קלוריות ושומן. הם עשירים במינרלים החשובים לתפקוד תקין של הגוף: סידן, ברזל, מגנזיום, אשלגן ואבץ. הם מכילים גם ויטמינים חשובים, כמו ויטמין E, ויטמינים מקבוצה B ובמיוחד חומצה פולית. כמו כן מספקים השקדים כמות גדולה של סיבים תזונתיים. שקדים מהווים מקור טוב לחלבון, אולם החלבון בשקדים איננו מלא ולא יכול להחליף במלואם את חלבוני הבשר או החלב.

 

שקדים מכילים כמות גדולה של שומנים, מה שמקנה להם ערך קלורי גבוה, אולם סוגי השומן הנמצאים בשקדים -שומנים חד- ורב-בלתי רווים הם בעלי יתרונות בריאותיים ויש עדויות על תפקידם האפשרי במניעת מחלות לב וכלי דם.

 

אולגה רז ממליצה לאכול שקדים בכמויות קטנות ומדי פעם כדי לא לעלות את כמות הקלוריות מעבר למידה. שקדים עלולים לגרום לאלרגיה אצל אנשים רגישים. כמו כן אסור לתת שקדים לילדים קטנים מחשש לחנק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ערן יופי כהן
פירות יבשים. עתירי קלוריות, עתירי בריאות
צילום ערן יופי כהן
ד"ר רק שאלה
מומלצים