שתף קטע נבחר

סטרואידים: מתי הם עוזרים, מתי הם מזיקים

ורד, חולת אסתמה, מטופלת זה 30 שנה בכדורי סטרואידים. מירי כפיר, חולת סרטן, מקבלת סטרואידים להפחתת הבחילה, ההקאות והאלרגיות שגורמת הכימותרפיה ולשיפור ההרגשה הכללית. מומחים מסבירים את יתרונות התרופה, ומתי היא הופכת למסוכנת

עם החזרתו של אלחנן טננבוים לארץ עסקה התקשורת בשאלה, האם הוא קיבל משוביו טיפול בסטרואידים לשיפור מראהו. מהבדיקות המקיפות שעבר הסיקו הרופאים שקרוב לוודאי שאכן הוזרקו לו סטרואידים ששיוו לו מראה בריא. העניין העלה מחדש את הדילמה הרפואית לגבי השימוש בסטרואידים. האומנם צריך לפחד מהם? ומדוע נקשרו סביב התרופות היעילות האלה מיתוסים דמוניים,שהוציאו להם שם רע כל כך?

 

"הפחד של רופאים וחולים מפני השימוש בסטרואידים מוצדק", מאמין פרופ' מוטי רביד, מנהל מחלקה פנימית בבית החולים מאיר ויו"ר וע - דתהתרופותשלשירותי בריאות כללית. "סטרואידים הם תרופות טובות מאוד, אבל רק לשימוש קצר – ימים או שבועות ספורים, שבועיים-שלושה לכל היותר. פרק זמן זה מנצל היטב את הפוטנציאל החיובי שלהם וממזער את הנזקים למינימום. לשימוש ממושך עלולות להיות תופעות לוואי קשות ואף מסוכנות. חלק מהרופאים עושים בתרופה שימוש מושכל, יעיל וקצר מועד. לעומתם, יש כאלה שנותנים אותם לחולים לתקופות ארוכות, ואילו רופאים אחרים, שחוששים מתופעות הלוואי, נמנעים מהשימוש בתרופה".

 

מהם סטרואידים? "זוהי קבוצת תרכובות שמשותפת להן טבעת ביוכימית מסוימת", מסביר פרופ' רביד. "לסטרואידים תפקיד חשוב בחילוף החומרים אצל יונקים בכלל ובני אדם בפרט. עד לאחרונה חשבו שלא ייתכנו חיים ללא סטרואידים, אבל בניסויים נמצא שסוג מסוים של עכברים מייצרים תרכובות אלטרנטיביות, אם כי מדובר בעכברים עקרים.

 

"הסטרואידים מיוצרים ברובם בבלוטת יותרת הכליה (האדרנל), ותרכובות סטרואידליות מיוצרות גם באיברים כמו הכבד, האשכים והשחלות. יש שני סוגי סטרואידים: אלה שגורמים לאגירת נתרן בגוף ושומרים על לחץ הדם, ואלה שמווסתים את חילוף החומרים של הסוכר".

 

לדעת פרופ' רביד, לעיתים קרובות עדיין נעשה שימוש גורף בסטרואידים. "רופאים נותנים לחולים במחלות מפרקים, אסתמה ואלרגיה תרופות שמכילות סטרואידים לתקופה ארוכה", הוא אומר, "בעוד שהטיפול צריך להיות קצר, ואז יש להחליפו באחר. טיפול מתמשך בסטרואידים יגרום לתופעות לוואי כמו נפיחות בפנים, התעבות העורף, נשירת שיער, אקנה, השמנה קיצונית, עלייה בלחץ דם, סוכרת, אוסטאופורוזיס ועוד. היום מנסים יותר ויותר לדכא את המערכת החיסונית שלא באמצעות תרופות שמכילות סטרואידים, במטרה לחסוך מהחולים את תופעות הלוואי.

 

"הסטרואידים עלולים לגרום להתמכרות נפשית ופיזית", מציין פרופ' רביד, "ולכן יש להפסיק בהדרגה את השימוש בהם".

 

סטרואידים ואסתמה

 

לפני 32 שנה, בגיל 24, לקתה ורד בהתקף אסתמה קשה ואושפזה ביחידה לטיפול נמרץ נשימתי במרכז הרפואי בני ציון בחיפה. "אף פעם לא עישנתי ובמשפחה שלי אין חולי אסתמה, כך שזה נפל עלי בהפתעה", היא משחזרת. "יום לפני ההתקף שבגללו אישפזו אותי, מחוברת למסכת חמצן, הרגשתי אי נוחות קלה בנשימה. בהמשך היו לי צפצופים בבית החזה, אבל הייתי אמא טרייה ועסוקה והתעלמתי מהסימפטומים . בסוף התמוטטתי".

 

מיום ששוחררה מבית החולים היא נוטלת בקביעות, בהמלצת הרופא המטפל, סטרואידים בגלולות. "בזכותם אני חיה חיים רגילים", אומרת ורד. "עובדת 10 שעות ביום במפעל היי-טק, מנהלת משק בית, נוסעת לחו"ל ועוד. אבל אני גם משלמת מחיר, ועוד איך: הפנים שלי נפוחות כמו בלון ועור הידיים בקוע וזקן. אמרו לי שאלה חלק מתופעות הלוואי של הסטרואידים". למרות שהיא נוטלת את התרופה בקביעות, היא סובלת מדי 3-4 שנים מהתקף אסתמה קשה במיוחד, שמצריך אשפוז ביחידה לטיפול נמרץ נשימתי, שם מעלים הרופאים זמנית את מינון הסטרואידים המוחדרים לגופה.

 

"מתן סטרואידים בכדורים, ולא במשאף, לחולי אסתמה הוא רע ומסוכן", מזהיר פרופ' יצחק כץ, מנהל המכון לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה בבית החולים אסף הרופא. "במשך שנים טעו הרופאים לחשוב שנתינת סטרואידים באופן גורף היא הפתרון האולטימטיבי לאסתמה. אבל בשנים האחרונות, בעקבות מחקרים, הבינה הקהילה הרפואית – אם כי לצערי לא בכללותה – שמינון יתר של סטרואידים עלול להיות מסוכן. חלק מהרופאים ממהרים לאבחן כחולי אסתמה גם תינוקות שמשתעלים, ונותנים להם טיפול בסטרואידים, דבר שעלול לגרום לנזקים בטווח הארוך, כמו פיגור בגדילה, השמנה ודלדול עצם בבגרותם".

 

סטרואידים וסרטן

 

לפני כחמש שנים חלתה מירי כפיר, 48, בסרטן השד. לפני שנתיים החמירה המחלה והפכה לגרורתית. כפיר קיבלה טיפול כימותרפי, ולצידו טיפול בסטרואידים. "התקרחתי כתוצאה מהטיפול הכימותרפי", היא אומרת, "ותרומת הסטרואידים למראה שלי היתה התנפחות הפנים. במשך שבעת חודשי הטיפול נראיתי כמו בלון". הטיפול הופסק לאחר היעלמות הגרורות, וכפיר חזרה למידותיה הרגילות.

 

בשנה האחרונה התגלו בסקירות MRI גרורות נוספות, והיא נמצאת כעת בעיצומה של כימותרפיה אגרסיבית, בשילוב סטרואידים. "שוב אותן תופעות חוזרות על עצמן", היא אומרת, "פנים נפוחות, בטן נפוחה. אבל הפעם אני לא נבהלת, כי אני כבר יודעת שזמן לא רב אחרי שהטיפול ייגמר הפנים יחזרו למימדים הרגילים, וגם הנפיחות בבטן תעבור".

 

"חלק מחולי הסרטן שמקבלים כימותרפיה מטופלים גם בסטרואידים", מסביר ד"ר אבישי סלע, מנהל המחלקה האונקולוגית בבית החולים אסף הרופא, "שיחד עם תרופה נוספת מפחיתים את הבחילה וההקאות בקרב החולים. הסטרואידים ניתנים גם כדי לצמצם ואף למנוע את התופעות האלרגיות שגורמת הכימותרפיה. לחלק מחולי הסרטן משמשים הסטרואידים לשיפור ההרגשה הכללית והגברת התיאבון".

 

מחלות של חסר או עודף

 

  • תסמונת אדיסון: חסר בסטרואידים כתוצאה מתפקוד לקוי של בלוטת האדרנל או כתוצאה מהרס חלקי של הבלוטה עקב הרס חיסוני, גידולים או שטפי דם בבלוטה. בתסמונת עלולים ללקות גם חולים במחלות אוטו-אימוניות – אסתמה, זאבת (לופוס) ועוד – שקיבלו תקופה ארוכה סטרואידים במינון גבוה, והטיפול הופסק בפתאומיות. התסמונת מתבטאת בלחץ דם נמוך, בחולשה ובהפרשת מלח. במקרים קיצוניים ייתכנו גם מקרי מוות.
  • מחלה על שם קושינג: עודף הפרשת סטרואידים מיותרת הכליה, כתוצאה מגירוי יתר של הבלוטה או מהפרעה הורמונלית שנובעת מיותרת המוח.

 

לדברי פרופ' רביד, התופעה עלולה לפקוד גם חולים במחלות אוטו-אימוניות כמו אלרגיה, אסתמה, זאבת, מחלות מפרקים, מחלות מעי (בעיקר קוליטיס), מחלות כבד חיסוניות, וכן מושתלי איברים, זאת עקב קבלת סטרואידים במינון גבוה. הסטרואידים מדכאים אצל אותם חולים את המערכת החיסונית ומסייעים להתגבר על תופעות המחלה או על תופעות דחייה של איבר מושתל.

 

סטרואידים אנבוליים

 

כשעלה מסך הברזל מעל מזרח אירופה גילו מדענים שספורטאים רבים שם נוטלים סטרואידים אנבוליים (בונים) לשיפור היכולת הפיזית, תופעה שהתפשטה בהמשך לאירופה ולארה"ב. פלורנס גריפית, אצנית אמריקאית מוכשרת, מתה בגיל 39, קרוב לוודאי על רקע נטילת סטרואידים. בן ג'ונסון, ששבר שיא עולמי באולימפיאדת סיאול, נתפס כשהוא משתמש בחומר זה.

 

"סטרואידים אנבוליים", מסביר פרופ' רביד, "הם תרכובות שנגזרות מהורמון המין הגברי, טסטוסטרון. לחלק מהם תכונות של הצמחת שיער או גדילת שרירים ותוספת רקמות עצם, ולכן משתמשים בהם ספורטאים רבים, בעיקר מרימי משקולות, מתאבקים ומפתחי גוף למיניהם. הנזק שבנטילת סטרואידים אלה לטווח הקצר מזערי, אך לטווח הארוך הנזק זהה לזה שבשימוש בסטרואידים רגילים, ולכן השימוש בהם נאסר לחלוטין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיבל סטרואידים כדי שיראה בריא יותר. טננבוים
צילום: לע"מ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים