שתף קטע נבחר

ישראל התנקשה בעזה במנהיג החמאס שייח יאסין

מסוקי קרב של צה"ל ירו לפנות בוקר טילים לעבר השייח יאסין שיצא מביתו ברצועה למסגד. הוא נהרג במקום, יחד עם 2 מאבטחיו (בהם בנו) ועוד 5 בני אדם. בחמאס הודיעו רשמית על מותו ואיימו בתגובה של "לבה בוערת ורעידת אדמה" בישראל ובארה"ב. בפתח מאיימים על "ראשו של שרון". ראש הממשלה עודכן לאורך כל הלילה על הפעולה. בצה"ל אומרים: הלחץ על פעילי חמאס יימשך

ישראל התנקשה ב"ראש הנחש": תנועת חמאס אישרה הבוקר (יום ב') כי מנהיגה הרוחני, השייח אחמד יאסין, נהרג בהתנקשות של מסוקי חיל האוויר לפנות בוקר. רבבות פלסטינים משתתפים במסע ההלוויה של יאסין.

 

 

בהודעת חמאס נאמר כי יאסין נהרג שעה שיצא מתפילת שחרית במסגד, ונהרג עם שני שומרי ראשו (אחד מהם בנו) וחמישה בני אדם נוספים.

 

התנועה מאיימת ב"תגובות כואבות" נגד ישראל בעקבות ההתנקשות - וכן בארצות הברית: "ישראל לא יכלה לבצע את ההתנקשות ללא סיוע של ארה"ב, ולכן ארה"ב צריכה לשאת באחריות", נאמר.

 

בתנועה המקבילה, חללי אל-אקצה של הפתח, הודיעו: "חיסול יאסין הוא כמו חיסול ערפאת. רק הראש של שרון יהיה תגובה הולמת למעשה הזה".

 

יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, הכריז על 3 ימי אבל. בהודעה שפרסם, גינה את "פשע ההתנקשות נגד הגיבור השאהיד, אחמד יאסין". בהודעת הרשות נאמר ש"הפשע הפחדני רק יגביר את האחדות הלאומית של הפלסטינים".

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, עודכן לאורך הלילה אודות הפעולה של חיל האוויר, וקיבל דיווחים בזמן אמת אודות הצלחתה.

 

גורמים מדיניים אמרו ל-ynet: "עניין חיסולו של יאסין אושר מחדש בישיבת הקבינט האחרונה. הפעולה בוצעה רק הבוקר, כשהתברר כי היא אפשרית".

 


שרידי כסא הגלגלים של יאסין, לאחר ההתנקשות
שרידי כסא הגלגלים של יאסין, לאחר ההתנקשות (צילום: AP) 

 

השייח איסמעיל הנייה, מבכירי החמאס ומי שניצל בעצמו מניסיון התנקשות, הודיע כי "על האויב הציוני להמתין לתגובות שיהפכו את האדמה תחת רגליו ללבה בוערת ולרעידת אדמה וגיהנום". לדבריו, ההתנקשות רק תגביר את כוחה של תנועתו, "שתדע להלום ולהגיב".

 

צה"ל אישר בהודעה רשמית כי מסוקי חיל האוויר ירו בסביבות השעה 5:30 בבוקר מספר טילים לעבר השייח יאסין, כשיצא מביתו למסגד יחד עם מאבטחיו. על פי הדיווח, יאסין נהרג במקום. עדי ראייה דיווחו כי באזור פגיעת הטיל נראו שרידי גופה וגם כסא הגלגלים של השייח. לפחות 10 בני אדם נוספים נפצעו.

 

במערכת הביטחון הבהירו כי ההתנקשות בוצעה כחלק מהחלטות מערכת הביטחון והקבינט המדיני-ביטחוני לאחר הפיגוע באשדוד. הגורמים מציינים כי "כל מי שידו בטרור אינו חסין מפגיעת ישראל".

 

גורמים בצה"ל אמרו הבוקר ל- ynet כי ההתנקשות ביאסין איננה מבשרת את סוף הלחץ של צה"ל על החמאס ויתר ארגוני הטרור, ולא מן הנמנע כי פעולות קרקעיות כפי שהתרחשו בימים האחרונים ברפיח ובשכונות באזור עזה יימשכו. כמו כן הובהבר כי גם יתר מנהיגי החמאס עדייו נמצאים על הכוונת של צה"ל.

 

"אנו מתעוררים לבוקר שבו מנהיג רצחני לא יוכל עוד לשלוח מתאבדים", אמרה ל-ynet דוברת צה"ל, תת אלוף רות ירון. "צריך לזכור כי מדובר באיש ששלח את המחבלים לפיגועים הגדולים ביותר - לפיגוע בדולפינריום, לפיגוע במלון פארק בנתניה, בקפה מומנט - והרשימה עוד ארוכה. איש שהטיף למוות. עשה זאת בצורה אקטיבית וכעת לא יוכל לעשות זאת יותר".

 

אבו עלא: "ישראל לא מודעת למעשיה"

 

מאות פלסטינים התאספו באיזור החיסול ובבית החולים "שיפא" בעיר וזעקו קריאות לנקמה על מותו של יאסין. ברצועה ובגדה נערכו תהלוכות ענק של נציגי כל הארגונים בעקבות ההתנקשות. במקביל הוכרז על שביתה כללית בשטחים וכן בוטלו כל הלימודים. הלוויתו של יאסין תתקיים בצהריים, ורבבות צפויים להשתתף בה.

 

ראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא, גינה את ההתנקשות ואמר לסוכנות איי.פי: "זה אחד מפשעי המלחמה הגדולים ביותר של הממשלה הישראלית". לדבריו, "השייח יאסין היה אחד המנהיגים הפלסטינים הבולטים וישראל כנראה לא מודעת לחומרת מעשיה".

 

השר לענייני מו"מ ברשות הפלסטינית, סאיב עריקאת, גינה בחריפות את ההתנקשות. "שעה שבישראל מדברים באנגלית על תהליך מדיני, בעברית הם נותנים את ההוראות לחייליהם לעוד הסלמה ועוד מעשי טבח", אמר.

 

סמיר משראווי, ממפקדי הביטחון המסכל ומראשי הפתח ברצועה, אמר בתגובה כי ההתנקשות לא תפגע במאבק: "ההתנקשות תהיה דלק שיבעיר את מנועי האינתיפאדה, ואני קורא לכל פעילי הפתח להצטרף לחמאס במאבק בישראל".

 

מנהיג הטרור מספר 1

 

השייח אחמד יאסין נולד בשנת 1938 בכפר ג'ורה, דרומית לעזה. הוא עבר עם הוריו לרצועת עזה לאחר 1948. בצעירותו, במהלך פעילות ספורטיבית נפגע והפך לנכה בכל חלקי גופו. עם סיום לימודיו עבד כמורה ללימודי דת וללימודי השפה הערבית וכדרשן במסגדים שונים בעזה. בשנות ה-70 נחשב יאסין לאחד מהדרשנים המפורסמים ברצועה.

 


אחמד יאסין מטרה
יאסין. על הכוונת של ישראל (צילום: AP)

 

יאסין נעצר לראשונה ב-83' באשמת אחזקת אמצעי לחימה וייסוד ארגון צבאי סודי והסתה נגד ישראל. הוא נידון ל-13 שנות מאסר, אולם שוחרר ב-85' במסגרת עסקת חילופי השבויים של ישראל עם ארגונו של אחמד ג'יבריל.

 

ב-88' ייסד את תנועת החמאס ובמאי 89' נעצר בשנית. ב-91' נידון למאסר עולם ו-15 שנה בכלא הישראלי. ב-92' חטפה קבוצת פעילי חמאס את החייל אילן סעדון ז"ל וניסתה לנהל תמורתו מו"מ לשחרור יאסין.

 

באוקטובר 97', בעקבות הניסיון הכושל של המוסד לחסל את ראש הלישכה המדינית של הארגון, חאלד משעל בירדן וכדי למנוע משבר ביחסי ישראל-ירדן הורה ראש הממשלה בנימין נתניהו על שחרורו של יאסין מן הכלא.

 

לפני מספר חודשים ניצל השייח מניסיון חיסול נוסף של צה"ל ממנו יצא בפציעות קלות יחד עם בכיר נוסף בחמאס, איסמעיל הנייה.


פורסם לראשונה 22/03/2004 05:44

 

בהכנת הכתבה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
השייח יאסין
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הפגנות בעת הלווית יאסין
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
גופתו של יאסין בבית החולים בעזה
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
חמאס. מאיימים בנקמה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
התנקשות מהאוויר (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
שרון. עודכן לאורך הלילה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ערפאת. הגיבור השאהיד
צילום: רויטרס
מומלצים