שתף קטע נבחר

חצי יובל לשלום עם מצרים

היום מלאו 25 שנים לחתימת הסכם השלום, שתואר על ידי מנהיגי שני העמים כ"נקודת מפנה היסטורית", ובאינטרנט זמין שלל מידע טקסטואלי, קולי ומצולם

לפני 25 שנה, ב-26 במרץ 1979, חתמו ישראל ומצרים על הסכם שלום. על מדשאת הבית הלבן בוושינגטון לחצו ידיים מנחם בגין, ראש ממשלת ישראל דאז, אנוואר סאדאת, נשיא מצרים (שנרצח ב-1981 על ידי אנשי צבאו, שהתנגדו להסכם), וג'ימי קרטר, אז נשיא ארה"ב. הסכמי השלום, המוכרים גם כהסכמי קמפ דיוויד, נחתמו בין שתי המדינות בתיווכה הבלתי נמנע של ארה"ב.

 

השיחות החלו עוד בנובמבר 1977, כשביקר סאדאת בירושלים, אולם נקלעו למבוי סתום זמן קצר אחר כך. כמעט שנה אחר כך הזמין קרטר את שני המנהיגים לוועידת פסגה בקמפ דיוויד, אתר הנופש הנשיאותי, כש-10 ימים לאחר מכן, ב-17 בספטמבר 1978,  הגיעו הצדדים להסכמה, ובמסגרת טקס חגיגי בבית הלבן חתמו השניים על שני הסכמים.

 

בהסכם הראשון נקבע בין השאר, כי ישראל תיסוג מכל חצי האי סיני, והמדינות יגבילו את הכוחות הצבאיים המוצבים משני צידי הגבול. בהסכם השני, שהתבסס על החלטות האו"ם 242 ו-338, הקוראות לנסיגה מהשטחים, נקבע כי עתיד השטחים המוחזקים ביש"ע יוסדר במו"מ בין הצדדים, ישראל תיסוג מהשטחים ולתושבים תינתן אוטונומיה.

 

בקרב חלקים רבים מהציבור בישראל נערך אז ויכוח אידיאולוגי נוקב, כשחלק מחברי הליכוד הצביעו בכנסת נגד ההסכם, והוא אושר רק בתזכות תמיכת המערך, שהיה באופוזיציה. במוקד המחלוקת עמדה שאלת פינוי התושבים מן העיר ימית. ההסכם הראשון הושלם באפריל 1982, אולם ההסכם השני נותר בלא מימוש זמן רב. אגב, לאחר שנחתמו ההסכמים, ניתקו כמעט כל מדינות ערב את יחסיהן עם מצרים, והיא הורחקה מן הליגה הערבית.

 

מקורות מידע נוספים

 

אתר ה-BBC הקדיש למאורע עמוד מיוחד, בו ניתן למצוא תיאור של האירועים, מידע על שתי המדינות, קישורים לאתרים רלוונטיים, תגובות של מנהיגים ערביים שונים להסכם, קישור לקריאת ההסכמים, וכן מומלץ להאזין לקטעי אודיו של הנאומים שנשאו שלושת המנהיגים בטקס החתימה. קטעי הווידאו הזמינים גם הם באתר אינם פעילים באופן רציף, ומחייבים הורדת נגן Real.

 

באתר משרד החוץ ניתן לקרוא מכתבים של בגין וסאדאת לקרטר, מכתב של קרטר לבגין וכן חילופי מכתבים בן השניים בנוגע להצבת שגרירים של השתי המדינות אחת אצל רעותה. המכתבים, הכתובים אנגלית, יבשים וענייניים, וכוללים אישורים רשמיים להבנות שהושגו. במשרד החוץ ניתן למצוא עוד נאומים של בגין וקרטר, מידע על טקסים שהתקיימו לרגל ציון 20 שנה לחתימה וכיוצא באלה. חלק מהמידע זמין גם בעברית.

 

מידע נוסף ניתן למצוא גם באתר מט"ח, הכולל הסברים וציטוטים המיועדים לבני נוער, שעוד לא נולדו אז. בארכיון הדיגיטלי ibiblio ניתן למצוא ביוגרפיה של אנוואר סאדאת, וכן קטעי אודיו בקולו, כמו גם את הנאום שנשא בכנסת. ב-ynet תוכלו לקרוא תיאור של ספרי הלימוד המצריים והאופן בו השלום מוצג בהם

 

אתר Peace.co.il, מקדיש חלק מהאתר לאוסף אמנות בנושא הסכם השלום, הכולל עבודות של ציירים ישראלים רבים, חלקם מוכרים, כמו אביבה אורי, אריה נבון, גד אולמן, זאב, לאה ניקל, מנשה קדישמן, ציונה שמשי וציונה תג'ר. בגלריה, ניתן לשוטט באמצעות לחיצה על שם האמן, או על ידי דפדוף באמצעות כפתורי Next ו-Previous. למרות שלא מדובר באתר מושקע מבחינה ויזואלית (או אחרת), נעים לגלות את אוסף הגלויות העלום למדי, שכותרתו "אמנים שולחים שלום". (רוני שני).

 

אפשר לשלוח המלצות על אתרים לכתובת computers@y-i.co.il . רצוי לשלוח מידע מפורט ככל שניתן על האתר, מועד הקמתו, תכניו ומהותו.

 

ביומן הרשת שלנו כבר ביקרתם? היכנסו לקטעי קישור ותהיו בעניינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלושת המנהיגים לוחצים ידיים
צילום: איי פי
ציור של עמירם תמרי, מתוך תערוכת "אמנים שולחים שלום"
מומלצים