שתף קטע נבחר

הכתב שחשף את פרשת ואנונו נעצר ונחקר בשב"כ

פיטר הונאם, שפרסם לפני 18 שנה את הפרשה בעיתון "סאנדיי טיימס", נעצר בידי המשטרה והשב"כ, ככל הנראה בחשד לעבירות ביטחוניות - עליהן הוטל צו איסור פרסום. תחקירנית אמנסטי: "הוא רץ אלי ואמר: תגידי לאנשים שנעצרתי". הונאם הגיע לארץ לרגל שחרורו של ואנונו מן הכלא ותכנן לצלם סרט בנושא. ה-BBC: אנחנו מודאגים מאוד. אחיו של מרגל האטום: זהו המשך הרדיפה. משרד החוץ הבריטי: אנחנו בודקים

סערה סביב מעצרו של האיש שחשף את פרשת ואנונו: כתב בי-בי-סי ו"סאנדיי טיימס", פיטר הונאם, נעצר אתמול (יום ד') בידי המשטרה ושירות הביטחון הכללי ונחקר בחשד לעבירות ביטחוניות - כך פורסם לראשונה ב-ynet. משרד החוץ הבריטי הודיע כי הקונסוליה בירושלים "בודקת" את הפרשה, שמעוררת תגובות וסערה ברחבי העולם.

 

הונאם מוחזק במתקן כליאה של השב"כ במגרש הרוסים. במהלך היום יוכרע בשב"כ ובמשטרה האם יובא להארכת מעצר בבית משפט השלום בירושלים, בתום שהות של 24 שעות במעצר. על העבירות המיוחסות להונאם, שכינה בעבר את ואנונו "האדם האמיץ ביותר שהכרתי", הוטל צו איסור פרסום בבית-משפט השלום בירושלים.

 

פרקליטו של הונאם, עורך הדין אביגדור פלדמן, פנה הבוקר לבית המשפט המחוזי בירושלים בדרישה להיפגש בהקדם עם מרשו. פלדמן סיפר כי הובהר לו כי "שיקולי ביטחון" מונעים פגישה שלו עם הונאם.

 

הונאם, אזרח בריטי, נעצר בדרכו לפגישה, ככל הנראה באזור גבעתיים, והוסע למלון שלו בירושלים. במלון הבחין בתחקירנית ארגון "אמנסטי ישראל" דונטלה רוברה, והחליט ליידע את העולם בדבר מעצרו.

 

רוברה סיפרה היום ל-ynet: "ישבתי ליד שולחן בכניסה למלון, בסביבות 21:00 בערב. פיטר נכנס למלון, כשמקיפים אותו 5 אנשי ביטחון. פתאום הוא רץ לשולחני ואמר לי 'תספרי לאנשים ולסאנדיי טיימס שנעצרתי'. ואז אנשי הביטחון רצו לעברו, אחזו אותו ולקחו אותו למעלה לחדר. אחרי 20 דקות הם ירדו מהחדר כשהם נושאים תיקים. אני לא יודעת אם אלה היו כל חפציו של פיטר. בחוץ היו שתי מכוניות וג'יפ משטרתי. את פיטר הכניסו למכונית".

 

לדברי רוברה, "כאשר נכנס פיטר למלון, הוא נראה מוטרד מאוד, ואני חושבת שעיקר דאגתו היתה שמישהו יידע שהוא נעצר. כשהוא ירד מהחדר שלו, אחרי 20 דקות, הוא נראה יותר רגוע. אני מניחה שאסרו עליו לדבר עם אנשים כי ישר הוא נכנס לתוך המכונית".

 

רוברה מספרת כי הכירה את הונאם היכרות חטופה בלבד. לדבריה, בארגון "אמנסטי" בוחנים כעת את המקרה. "נראה מה יקרה ב-24 השעות הקרובות וכיצד לנהוג".

  

מתאגיד השידור BBC נמסר בתגובה ל-ynet: "אנחנו מודאגים מאוד מההתפתחות האחרונה. כל מה שאנחנו יכולים לומר זה שחברת הפקה פרטית בשם 'מגנטיק נורת'' הכינה עבורנו סרט תעודה".   

 

הונאם, שחשף ב-6 באוקטובר 1986 בעיתון הבריטי "סאנדיי טיימס" את סודות הגרעין של ישראל מפיו של מרדכי ואנונו, הגיע לאחרונה לארץ, לרגל שחרורו מן הכלא. הוא שכר עבורו, מטעם רשת בי-בי-סי, את דירת הפאר בגבעת אנדרומדה ביפו, שם תיכנן להתגורר אף הוא. במקביל, ככל הידוע, הוא תיכנן להפיק סרט תיעודי על הפרשה.

 

הונאם אף השתתף במסיבת השחרור שנערכה לואנונו בכנסייה האנגליקנית בירושלים. "ההגבלות עליו מטורפות", הוא אמר ל-ynet באותו אירוע. "הם כל הזמן משנים אותן, ברור שהם לא יודעים מה לעשות איתו. הוא בסך הכל בחור רגיש, הגון, שרוצה לספר לעולם על מעשיה הנוראיים של ישראל".

 


פיטר הונאם ומרדכי ואנונו
הונאם עם ואנונו (צילום: עמית שאבי)

 

"המשך הרדיפה של ואנונו"

 

מאיר ואנונו, אחיו של מרדכי, אמר ל-ynet בתגובה לדבר המעצר: "מדובר בהמשך עקבי לרדיפה שעושה המדינה נגד אחי ונגד הקרובים לו מזה 18 שנה".

 

רינה מוס, חברה ב"וועד לשחרור מרדכי ואנונו", שפועלת מזה 18 שנה בנושא, אמרה: "לדעתי זוהי שטות. השב"כ יודע היטב את הקשר בין פיטר לבין מרדכי. מרדכי מקפיד על ההוראות ולא עשה שום דבר בניגוד לכך. זו בושה למדינת ישראל שעוצרים עיתונאי, אבל כנראה זאת הדרך של המדינה, אחרי שניסו להציג את מרדכי כשטן ולא הצליחו. זה מעשה מאוד חמור".

 

ח"כ יולי תמיר מהעבודה מסכימה: "זהו שלב מדאיג נוסף בצמצום חופש הביטוי במדינת ישראל, שהופכת למדינה שלא רק שאין בה חופש ביטוי, אלא שאף מנסים להשתיק בה עיתונאים שמנסים לחשוף את האמת". לדבריה, "יש במעצר הזה סכנה חמורה לדמוקרטיה. זהו ניסיון לשתיק את הביקורת הציבורית ולתת תחושה שבישראל יש רק גורם אחד שמותר לו להתבטא באופן חופשי - הממשלה".

 

"הוא היה חשדן אך לא הסתיר דבר"

 

פיטר הונאם העיד במשפטו של ואנונו, וסיפר על הקשר שנוצר בין מערכת העיתון בה עבד לבין מדען הגרעין: "למרות שהיה מדובר בסיכון רציני", אמר, "החליטה מערכת העיתון שעליי לצאת ולמצוא את המדען. נסעתי לאוסטרליה עם שותף, והוא יצא לחפש את ואנונו. לאחר זמן קצר צלצל הטלפון בחדרי והשותף ביקש שאגש לחדרו במלון. אז ראיתי את ואנונו.

 

"הוא היה חשדן מאוד. קבענו פגישה למחרת, כדי להסתכל בתמונות נוספות. התרשמתי מאוד מהתמונות של חדר הבקרה וחלקים שונים בלוחות הבקרה. מה שהיה מעניין יותר היו צילומים של דיאגרמות מעל לוחות הבקרה, שהראו תרשימים של התהליך הכימי. היה לי ברור מייד שואנונו הוא לא מדען אלא טכנאי זוטר. מאוחר יותר הוא גם אמר לי זאת. הוא ידע לומר מה תפקידו של כל חלק, אבל לא לא את התהליך המדעי שמאחורי הדברים.

 

"שאלתי אותו מה מניע אותו. הוא אמר לי שהדבר נובע מחוסר שביעות הרצון שלו מכך שישראל ממשיכה לייצר נשק גרעיני, מעבר לצרכי הביטחון שלה ... בשלב מסוים אמר לי ואנונו: מדובר בחיים שלי ובהחלטה שלי. מה דעתך לפרסם את הסיפור כולו בחינם? הרעיון היה לפרסם את הסיפור בלי שמו של ואנונו, ולכתוב שמקור אנונימי סיפק לנו את המידע. הייתי המום. חששתי שהסיפור יתפוגג. ידעתי שה'סאנדיי טיימס' לא יסכים לפרסם סיפור ממקור אנונימי. כבר ביומיים הראשונים היה לי את כל המידע הדרוש. ואנונו לא הסתיר דבר".

 

לפני כשנה פרסם הונאם ספר בשם "מבצע ציאניד: כיצד הטבעת הליברטי כמעט וגרמה למלחמת עולם שלישית", בו התייחס להטבעת ספינת הריגול האמריקנית במהלך מלחמת ששת הימים. בספרו הוא טוען שהיה מדובר במזימה אמריקנית-ישראלית, שנועדה לספק לאמריקנים אמתלה להתערב במלחמה ולפגוע במשטרו של נאצר במצרים.  


פורסם לראשונה 26/05/2004 22:33

 

בהכנת הידיעה השתתפו חנן גרינברג, אטילה שומפלבי ונועה רז
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
במעצר. פיטר הונאם
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: תומריקו
"המשך לרדיפה". ואנונו ביום השחרור עם אחיו מאיר
צילום: תומריקו
צילום: עטא עוויסאת
עו"ד פלדמן. שייתנו להיפגש
צילום: עטא עוויסאת
צילום: חיים זיו
הורסים את חופש הביטוי. תמיר
צילום: חיים זיו
מודאגים מאוד. ה-BBC
מומלצים