שתף קטע נבחר

הפתעה: בחינוך התורני כבר לומדים מדעים ואמנות

במוסדות החינוך התורני של ש"ס ויהדות התורה כבר מיישמים את דו"ח שושני, שמחייב לימוד של תוכנית הליבה, הכוללת מתמטיקה, אנגלית, מדעים, אמנות ועוד. המוסדות התחייבו להרחיב את לימוד המקצועות בשנה הבאה, "לא בגלל שמשרד החינוך קבע זאת, אלא בגלל פסיקת הרבנים", הסבירו

משרד החינוך הציג היום (ד') נתונים חדשים, לפיהם למרות הצהרותיהם בשנים האחרונות של הרבנים כי אינם מוכנים ללמד את מקצועות תוכנית הליבה של משרד החינוך, הם נלמדים בפועל בבתי הספר היסודיים של רשת המרכז החינוך העצמאי, השייכת לאגודת ישראל (יהדות התורה), ברשת אל המעיין של ש"ס ובמוסדות אחרים.

 

נתונים אלה מפתיעים במיוחד לאור העובדה, שבמשך שנים מנהל משרד מאבק מול הרבנים בדרישה להכיר בתוכנית הליבה שלו, כתוכנית הלימודים הרשמית.

 

על פי הנתונים שהוצגו, מרבית בתי הספר היסודיים של החינוך המוכר שאינו רישמי ילמדו בשנת הלימודים הקרובה (תשס"ה) את מקצועות הלימוד שבתוכנית הליבה של משרד החינוך. מקצועות אלה כוללים, בין היתר: מתמטיקה, אנגלית, מדעים, עברית, תנ"ך, חינוך גופני, אמנות מולדת וחברה.

 

את הנתונים אספה ראש האגף המוכר שאינו רשמי במשרד החינוך, לבנה אברמוביץ', באמצעות מפקחי המשרד ומדריכים חיצוניים שהוכשרו במיוחד לכך, שבדקה את תוכניות הלימודים בבתי הספר היסודיים לשנת הלימודים הקרובה.

 

ברשת מרכז החינוך העצמאי, נמצא כי מתוך 196 מוסדות, 183 התחייבו לקיים את תוכנית הליבה במלואה, 6 מוסדות יקיימו לא פחות מ-75 אחוז מתוכנית הליבה ורק שבעה מוסדות הצהירו כי אין בכוונתם לקיים אותה כלל.

 

ברשת אל המעיין נמצא, כי מתוך 96 מוסדות, 94 התחייבו לקיים את תוכנית הליבה במלואה, ושניים יקיימו לא פחות מ-75 אחוז ממנה.

 

לשם השוואה, בשנת תשס"ד רק 64 בתי ספר השייכים לרשת לימדו את תוכנית הליבה במלואה ו-32 מוסדות חינוך לימדו 75 אחוז ממנה.

 

במוסדות האחרים של החינוך המוכר התברר כי מתוך 161, כולם מבצעים לא פחות מ-75 אחוז מתוכנית הליבה של משרד החינוך. ששה מוסדות בלבד לא מוכנים לחתום על הצהרה לקיום תוכנית הליבה.

 

"אלו מקצועות שהרבנים גיבשו"

 

"אין לי ספק שממצאי המשרד מדוייקים ואמיתיים". אומר יו"ר רשת החינוך העצמאי, הרב אברהם לייזרסון. עם זאת הוא הבהיר: "לומדים את המקצועות האלה בבתי הספר היסודיים לא בגלל תוכנית הליבה, אלא בגלל שאלו מקצועות שהרבנים גיבשו והם הפוסקים היחידים בעניין, לא משרד החינוך. המשרד בדק ומצא להפתעתו שמאחורי כל הרעש והמומה לומדים אצלינו את המקצועות האלה. אנחנו לומדים גם מדעים, אבל לפי רוח המורשת שלנו. עוד כשהוקמה רשת החינוך שלנו, לימדנו מקצועות חול לפי החלטת המועצה הפדגוגית שלנו".

 

שרת החינוך, לימור ליבנת, אמרה בעקבות הממצאים: "ייתכן שישנם דברים שאי אפשר לומר אותם בפומבי, אבל בפועל כשבוחנים אותם הם מבוצעים. לכן, לא צריך למהר לצטט רבנים והתבטאויות שלהם בעיתונים חרדיים".

 

שרת החינוך הוסיפה: "אנחנו רוצים ליישם את תוכנית הליבה גם בבתי ספר על יסודיים, אולם שם העניין מורכב הרבה יותר וייארך לפחות שלוש שנים". 

 

רק בשנת תשס"ד החל לראשונה משרד החינוך להגדיר וליישם את תוכנית הליבה בבתי הספר היסודיים בכל הארץ בעקבות פסיקתו של בית המשפט העליון בינואר 2000. זאת, למרות שקיומה של תוכנית הליבה ויישומה בכל בתי הספר בארץ עבר כחוק עוד בשנת 1953.

 

דו"ח שושני שהתייחס לנושא, יצר זיקה בין החלת תוכנית הליבה לבין תקצוב של כל אחד מאותם בתי ספר. בעקבות עתירה שהגיש ארגון המורים העל יסודיים לבג"ץ, הודיע משרד החינוך כי בכוונתו ליישם את תוכנית הליבה גם במוסדות החינוך העל יסודיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור מזרחי, באובאו
לבנת. לא למהר לצטט רבנים
צילום: ליאור מזרחי, באובאו
צילום: סבסטיאן שיינר
מקצועות תוכנית הליבה כבר נלמדים (אילוסטרציה)
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים