שתף קטע נבחר

שיעור מס' 3: תחליפי חלב אם

איך בוחרים את תחליף החלב המתאים, כל כמה זמן יש להאכיל את התינוק, ומה זה קוליק? כל מה שרציתם לדעת על תרכובות המזון לתינוקות, בשיעור השלישי של בית הספר להורים

על אף שמיטב הטכנולוגיה הרפואית טרם הצליחה ליצור תרכובת הזהה לחלוטין לחלב אם, הרי שיותר ויותר הורים מעדיפים את השימוש בתחליפי חלב. ולמרות פרשת רמדיה שהכתה הורים רבים בתדהמה, שיעור האמהות שאינן מיניקות לא צנח. תחליפי החלב אומנם אינם מכילים נוגדנים ואינם זהים לחלוטין לחלב האם, אך הם כוללים את מירב אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים הדרושים להתפתחות התקינה של התינוק.

 

על פי הנחיות משרד הבריאות, תחליף חלב, הקרוי גם תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות), יש לצרוך רק בהוראת רופא. חברות שונות מייצרות את תחליפי החלב הרגילים, והם זהים זה לזה בהרכבם ובתכונותיהם. קיימים סוגים נוספים של תמ"ל המיועדים לתינוקות שסובלים מבעיות מטבוליות שונות.

 

חשוב לזכור שהשימוש בחלב פרה (הקרוי גם "חלב פרה ניגר") אסור עד גיל שנה, משום שהוא מכיל כמות חלבונים גבוהה מכדי יכולת הפירוק של התינוק. חלב פרה דל שומן אינו מומלץ עד גיל שנתיים. סוגי חלב אחרים, כמו חלב סויה, חלב אורז, חלב שקדים וחלב שומשום, אינם מומלצים לתינוקות, משום שאינם מכילים את כמות החלבון הרצויה, והם דלים בהרכבים אחרים.

 

איך בוחרים את הסוג המתאים?

 

את התמ"ל בוחרים על פי גילו של התינוק. על התמ"לים השונים מצוין לאיזה גיל הם מתאימים. כאמור, כאשר מדובר בתמ"ל רגיל, אין הבדל בין החברות השונות. 9%-22% מההורים מאכילים את תינוקם בתחליף חלב סויה שלא לצורך, משום שמספר התינוקות הרגישים לחלב פרה הוא נמוך ועומד על 0.7%-3.7%. מומחים ממליצים לתת תמ"ל על בסיס סויה רק בהמלצת רופא.

 

על המדפים ניתן גם למצוא תמ"ל ללא לקטוז, המכיל את כל רכיבי התזונה המומלצים לתינוק, וסובלים מאי סבילות ללקטוז. חשוב לזכור שהתופעה נדירה, ולכן תמ"ל זה אינו מיועד לרוב התינוקות, ויש להיוועץ תחילה ברופא.

 

הורים אחדים בוחרים להאכיל את תינוקם בחלב עיזים, במחשבה שהוא ימנע תופעות אלרגיה, אלא שתינוקות אלרגים לחלב פרה יהיו גם אלרגיים לחלב עיזים, ולכן הוא אינו מומלץ להזנת תינוקות. מה גם שחלב עיזים חסר חומצה פולית כמו גם ויטמינים ומינרלים נוספים החיוניים להתפתחות התינוק.

 

איך משתמשים?

 

בכל אריזה של תמ"ל ישנן הוראות מדויקות ופשוטות, המופיעות בכמה שפות. עליכם לפעול במדויק על פי ההנחיות, כדי לקבל את הריכוז הנכון לתינוק. והנה עוד כמה טיפים לשימוש נכון:

 

  • שימו לב למים: על פי הנחיות משרד הבריאות יש להרתיח מים לפחות שתי דקות, גם מים מינרלים ומים מסוננים - לפחות בחודשים הראשונים.
  • השתמשו בבכפית המדידה שנמצאת בקופסה ולא בכפיות רגילות של הבית, אחרת המינון לא יהיה נכון.
  • אפשר להכין כל ארוחה בנפרד, או להכין ארוחות ל-24 שעות מראש ולשמור במקרר.
  • לחימום, יש להעמיד את הבקבוק בתוך כלי עם מים חמימים, ולחמם עד טמפרטורת החדר. לא מומלץ לחמם במיקרוגל משום שהוא עלול להרוס חלק מהחלבונים שבחלב. כמו כן, הוא עלול לגרום לכוויות בפה מאחר שפנים הבקבוק מתחמם ודרגת החום לא מורגשת מבחוץ.
  • את התינוק מחזיקים כשראשו גבוה מגופו, מופנה לכיוון המאכיל.
  • תינוק שמקבל תמ"ל בדרך כלל אינו זקוק למים בחודשים הראשונים, ולכן יש להימנע מכך.
  • על פי הנחיות משרד הבריאות, לא מומלץ בשנות החיים הראשונות לתת לתינוק תה צמחים.
  • הוספת פלואוריד: רק על פי המלצת רופא שיניים או רופא ילדים, ובדרך כלל רק לתינוקות הנמצאים בסיכון גבוה.

 

תדירות ההאכלה

 

תינוקות מתחת למשקל 2.5 ק"ג זקוקים לאוכל כל 3-4 שעות, ותינוקות מעל 2.5 ק"ג – כ-6 פעמים ביממה. לגבי הכמויות המדויקות יש להיוועץ ברופא הילדים או באחות טיפת חלב. חשוב לדעת שצורכי התינוק עולים כל הזמן, לפי גילו ומשקלו.

 

קוליק

 

בשם קוליק מכנים את כאבי הבטן המופיעים בארבעת החודשים הראשונים. כאבים אלה גורמים לתינוק לבכות בשעות מסוימות, לרוב בשעות אחר הצהריים והערב, להתכווץ ולהרים את ברכיו. הסיבה לקוליק אינה ידועה, ולכן אין תרופות לטיפול בבעיה. כשהתינוק סובל, נסו להרגיע אותו בליטופים, לטייל עמו או לנסות לעסות קלות את בטנו. ישנן טענות שתינוקות שהוזנו על בסיס תמ"ל סובלים יותר מקוליק, אך הדבר לא הוכח חד משמעית.

 

ייתכן שהתינוק לא יאהב את התמ"ל שבחרתם עבורו. במקרה כזה, מומלץ לנסות תחליפי חלב של כמה יצרנים, כדי לבחון טוב יותר את השפעתם עליו. לגבי פגים, רק רופא יכול להחליט איזה תמ"ל מתאים להם.

 

ישנה דעה רווחת שמתן פורמולה המכילה קורנפלור תסייע לתינוק לישון טוב יותר בלילה. אם התינוק עבר את גיל 4 חודשים, ניתן לנסות לתת לו תוספת קורנפלור בארוחה שלפני השינה, אם כי לרוב השיטה אינה עוזרת. אין צורך לתת קורנפלור במשך היממה, מכיוון שהוא משמין ודל בערך תזונתי. בכל מקרה, הוסיפו קורנפלור רק לאחר התייעצות עם אחות טיפת חלב או רופא ילדים.

 

ייעוץ: ג'ניס זאוסמר, אחות אחראית מחלקת תינוקות, בית החולים מאיר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחליף חלב. בוחרים על פי גיל התינוק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים