שתף קטע נבחר

8 כללי חובה לבחירת משכך כאבים

הורדת הוויוקס מהמדפים הותירה רבים עם כאבים ועם שאלה אחת גדולה: איך לבחור משכך כאבים בטוח?

"הרבה אנשים נוטלים כמויות גדולות של משככי כאבים בזמן קצר, במחשבה שכך הכאב יחלוף מהר יותר", אומרת ד"ר תמר ישר, מנהלת מרפאת כאב זמנהוף ורופאה מרדימה בכירה במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב). אבל, לדבריה, חשוב מאוד ליטול את משכך הכאבים המתאים, וצריך לזכור שכמות גדולה של תרופות עלולה להזיק.

 

התאמת טיפול אישית למטופל נעשית בצורה הטובה ביותר על ידי הרופא המטפל, אבל ניתן להגדיר כמה כללים להתאמת תרופה למטופל:

 

1. בטיפול קצר מועד (עד 10 ימים) אין הבדל משמעותי בין התרופות השונות מבחינת יעילות ובטיחות. כל מטופל יכול למצוא מבין התרופות ללא מרשם את התרופה שמשפיעה עליו הכי טוב. כאמור, אפשר גם להיוועץ ברופא המטפל.

 

2. בטיפול שנמשך יותר מ-10 ימים, כולל טיפול ארוך טווח, המטופל צריך לבחור את התרופה שגורמת לו להקלה מקסימלית בכאבים ובדלקת, עם דגש על בטיחות מירבית. רוב המטופלים יזכו לטיפול היעיל והבטוח ביותר אם יבחרו בתרופה שגם יעילותה וגם בטיחותה גבוהות ומוכחות לאורך שנים.

 

3. אפשר ורצוי לבקש מהרופא תרופה שנמצאת בשוק לפחות 10 שנים ונתמכת במחקרים קליניים, שנערכו על חולים רבים לאורך שנים. יש להדגיש שבמקרה של שימוש כרוני בתרופה, יש למצוא תרופה שלא פוגעת ברירית העדינה של הקיבה, ובה בעת לא מעלה את לחץ הדם ואת הסיכון לאירועים לבביים ומוחיים.

 

4. רוב התרופות לשיכוך כאבים הן ממשפחת ה- NSAIDs (נוגדות דלקת לא סטרואידיות). אלה תרופות שמפחיתות בגוף ייצור חומרים שנקראים פרוסטגלנדינים (פ"ג). חומרים אלה מפוזרים בכל האיברים ומשתתפים בהתפתחות הדלקת ותחושת הכאב. לכן הפחתה של ייצור פ"ג מונעת דלקות וכאבים.

 

5. בתרופות ממשפחת NSAIDs יש הבדלים ניכרים בבטיחות השימוש. תרופות מסוימות מעלות את הסיכון לכיב קיבה (אולקוס) אחרי שימוש ממושך, אחרות מעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם. כך, לדוגמה, נמצא לאחרונה שהוויוקס (ששייכת למשפחה זו) בטוחה מבחינת מערכת העיכול, אבל מעלה במידה משמעותית את הסיכון למחלות כלי דם, לב וכליות. לכן היצרן החליט להסיר את התרופה מהמדפים.

 

6. אפשר לקבל טיפול בתרופה כמו אטופן (ETOPAN), שמוכיחה יעילות גבוהה גם בטיפול בכאבים חריפים וגם בטיפול כרוני במחלות דלקתיות, ועם זאת כמעט לא פוגעת במערכת העיכול ולא מעלה את הסיכון ללקות במחלות כלי דם ולב. התרופה משלבת יעילות גבוהה ובטיחות מצוינת.

 

7. כשמדובר בכאב זמני, אפשר להסתפק במשככי כאבים מסוג פארצטמול, כגון רוק - מול ג'לקפס או רוקסט.

 

8. חולה שנזקק למשככי כאבים לתקופה ממושכת צריך להיות במעקב רפואי, שכולל בדיקות תפקודי כבד וכליות וספירת דם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
כואב? יש תרופה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים