לבנת: לעצור את הליגה. לוני: הצעה ללא כיסוי
שרת החינוך, התרבות והספורט קראה ליו"ר ההתאחדות איצ'ה מנחם לעצור את פעילות הליגה בעקבות האלימות הגואה במגרשים. יו"ר מכבי תל אביב מתנגד: "רק ענישה כבדה תפתור את הבעיה". 21 אוהדים נעצרו לפני הדרבי התל אביבי
הסערה הגדולה סביב השבוע האלים ביותר שעבר לאחרונה הכדורגל הישראלי ממאנת לרדת מסדר היום ואף הולכת ומחמירה.
כ-21 אוהדים נעצרו אמש (שבת) בבלומפילד, לפני משחק הדרבי בין הפועל למכבי תל אביב (0:1 למכבי), חלקם על תגרות, חלקם בגלל אמצעי לחימה שנמצאו ברשותם. למרות זאת, כמה אוהדי מכבי הצליחו להחדיר ליציע אבוקות ורימוני עשן, והשליכו אותם במהלך המשחק.
לוני הרציקוביץ', הבעלים של מכבי תל אביב, התייחס במהלך המשחק להצעת שרת החינוך, התרבות והספורט, לימור לבנת, להשבית את הליגה עקב התגברות האירועים האלימים. "זה קל מאוד להציע הצעות בלי רשת ביטחון כלכלית מאחוריהן", אמר הרציקוביץ'. "הרי אין מי שיממן את ההתחייבויות הכספיות של שידורי הטלוויזיה וגורמים אחרים.
"רק בענישה כבדה יהיה אפשר לפתור את בעיית האלימות, כפי שעשו במדינות אחרות. זה מאד יפה להקים ועדות, אבל רק יד קשה כנגד אוהדים תביא לרגיעה. אם אוהד שנתפס עם רימון עשן יישב בכלא, אחרים לא יעיזו לעשות את זה, וכך אפשר יהיה למגר את הבעיה".
השר לביטחון פנים גדעון עזרא לא השתכנע מדבריו של הרציקוביץ': "אני מתכוון להציע ליו"ר ההתאחדות לדחות את מחזור הליגה הבא, על מנת להעניש את האוהדים ועל מנת לגרום לזעזוע שישנה את המצב".
עוד קודם למשחק, פרצה תגרה בין שני המחנות. על פי הדיווחים תקפו מספר רב של אוהדי מכבי אוהדים של הפועל באזור שדרות ירושלים. אחד מאוהדי הפועל תל אביב נזקק לטיפול רפואי אחרי שספג בראשו מכה מאלה. האוהדים המעורבים בקטטה עוכבו לחקירה. בחיפוש שערכה המשטרה בכליהם של האוהדים, נמצאו מספר אבוקות וסכינים.
האלימות בדרבי מהווה המשך לתקופה שחורה לכדורגל, שכללה בין היתר את האגרוף שספג אריק בנאדו מאוהד בית"ר, ואת הקטטה שפרצה בקרית אליעזר בין אוהדי מכבי חיפה לאוהדי מכבי תל אביב.
אתמול, כאמור, פנתה השרה לבנת לשר עזרא, ולשר המשפטים יוסף לפיד, כדי לקיים דיון חירום לנוכח העלייה המדאיגה באלימות. השרה לבנת אף קראה ליו"ר ההתאחדות, איצ'ה מנחם, לעצור את משחקי הליגה בכדורגל כאות אזהרה לגורמים המפירים אותם. מנחם עצמו הודיע כי ביום רביעי הקרוב ייערך (עוד) דיון חירום בהשתתפות נציגים מכל הרשויות והגופים
בית המשפט או בית שמאי?
יממה בלבד לאחר ההתפרעות במתקן האימונים בקרית שלום, שיחרר אתמול בבוקר בית משפט השלום בתל אביב את ארבעת אוהדי מכבי תל אביב שנעצרו אתמול במהלך המהומות.
התובע מטעם המשטרה ביקש להשאיר את האוהדים עוד שלושה ימים במעצר, אולם בית המשפט לא הסכים, שיחרר אותם למעצר בית של יום אחד וגזר עליהם 14 יום הרחקה ממתקן האימונים. עוד התחייבו הארבעה על ערבות של 3,000 שקלים במידה ויפרו את ההוראות. למרות ההאשמות החמורות שכללו זריקת רימונים, השגת גבול ותקיפת שחקנים לא הרחיק בית המשפט את האוהדים מהמגרשים.

אוהדי מכבי תל אביב. אש ועשן (צילום ארכיון: טל שחר)
במשטרה מתלבטים האם להגיש כתב אישום כנגד אותם אוהדים. בכל מקרה, במידה ואכן יוגש כתב אישום הוא יכלול עבירות פחות חמורות מאשר אלו שהוצגו היום בהארכת המעצר.
מפרוטוקול הדיון עולה גם תמונה בלתי שכיחה בעליל, שלא לומר תמוהה, המלמדת על כישורי התפקיד הדרושים כיום למנהל קבוצה בעולם הכדורגל שלנו. על פי עדות נציג המשטרה, רס"ר משה פויסטרו, מתברר כי מנהל מכבי תל אביב, אבנר טוויטו, נצפה במהלך המהומה עם קרש בידו, תוך ניסיון להרחיק את האוהדים.
בין היתר, אמר פויסטרו: "יש התייחסות לכך בדו"ח שהוא החזיק קרש אבל לא הלם בו. לא חקרנו את אבנר תחת אזהרה בגלל חומר הראיות". עוד עולה מהפרוטוקול ועל פי העדויות שבידי המשטרה כי טוויטו הצביע על החשודים והוא זה שגרם למעצרם של אוהדי מכבי.
שופט בית משפט השלום, מוקי לנדמן, שדן בהארכת המעצר, העביר ביקורת חריפה על התנהלותה של המשטרה בפרשה ועל עדותו של טוויטו, עליה אמר: "ברור כי מדובר בזיהוי בעייתי וחלקי, שקשה לסמוך עליו בשלב זה". עוד הבהיר לנדמן כי על פי העדויות עולה בבירור כי החשודים לא עברו עבירה של שימוש בחומר נפיץ (השלכת רימון), ובעקבות כך שיחרר את הארבעה. האם מדובר בעוד מקרה של סובלנות משפטית כלפי אוהדים אלימים או שמא הפעם המשטרה היא זו שכשלה? כך או אחרת, עצם הדיון הפלילי במדורי הספורט מעיד על הדרדרות הענף.
אחד מהעצורים סיפר את גרסתו לתקרית פיצוץ האימון: "ניפחו את זה מעל ומעבר. באנו בסך הכל לעודד את השחקנים ולעולם לא היינו פוגעים בהם. בית המשפט קיבל את הטענות שלנו ולא את טענות המשטרה. מנסים לתפוס טרמפ על הגב שלנו ואנחנו לא ניתן להם לעשות את זה". את הנאשמים ייצג עו"ד ארי שמאי, שנשכר על ידי ראשי האוהדים כדי להגן על העצורים.
