שתף קטע נבחר

שובו של המין הלא בטוח: "הפחד מאיידס יצא מהאופנה"

למרות שהיא ממשיכה להרוג מיליונים מדי שנה, מחלת האיידס כבר לא מפחידה צעירים רבים באירופה • ברלין, בירת הסקס האירופית, מארחת "אורגיות חשק" המוניות ללא קונדום • יותר ויותר אנשים מוותרים על מין בטוח "כדי לא לפגוע בספונטניות" • היום יצויין היום הבינלאומי למאבק במחלה

מעצב האופנה הגרמני הידוע וולפגאנג יופ נוהג להופיע כמעט בכל אירוע פומבי הקשור למאבק במחלת האיידס שנערך בברלין. בשנים האחרונות התגייסו יופ וידוענים רבים אחרים למערכה הציבורית נגד מחלת המין הקטלנית.

המערכה התמקדה במאמצים לעורר מודעות כללית לסכנות הכרוכות בקיום יחסי-מין לא בטוחים, ובאיסוף כספים לקידום חקר המחלה ומציאת מענה תרופתי לה.

 

המודעות לאיום אכן גברה, והמדע מצא תגובה רפואית מעכבת לאיידס, המבוססת על טיפול ארוך-טווח ויקר. אולם באלה לא היה כדי להביא לנסיגה מוחלטת בממדי המחלה. נהפוך הוא, דווקא במערב – שבו נרשמה הצלחה חלקית למאבק באיידס, מצביעים המומחים על עלייה מחודשת במספרם של הנדבקים במחלה. הסיבה העיקרית לכך היא, שהאיידס הפסיק להפחיד.

 

"בסיומו של ערב-התרמה למאבק באיידס שנערך לאחרונה", מספר וולפגאנג יופ, "ניגש אלי בחור צעיר, בן 23, וסיפר לי שהיום, אם מישהו מעז בעיצומה של פעילות מינית לבקש להשתמש בקונדום, הוא זוכה ליחס של הורס מסיבות".

 

"הפחד מהאיידס יצא מהאופנה", קובע יופ במאמר התרעה חריף, שפירסם בשבועון הגרמני היוקרתי "די צייט" תחת הכותרת "מין על החיים ועל המוות". "הזהירות מפני המחלה הזו", הוא מסביר, "לא מתאימה יותר לאורח החיים של החברה העכשווית. הצעירים אומרים: תעזבו אותנו בשקט עם המחלה המטופשת הזו שלכם, ששייכת לשנות ה-80".

 

"מין חשוף" במועדונים

 

קשה להאמין, אבל 20 שנה בלבד לאחר גילויה של המחלה הקטלנית הזו, הממשיכה להרוג מדי שנה מיליוני בני-אדם ברחבי העולם – היא השתרשה בתודעה הכללית עד כדי כך שהיא לא נתפסת יותר כסכנת חיים ממשית. יותר ויותר אנשים באירופה, בעיקר צעירים, אינם חוששים עוד לקיים יחסי-מין לא בטוחים. יתרה מזאת: קיום יחסי-מין כאלה הפך לצו השעה, בעיקר בקרב חוגי גייז, אך גם בקרב הציבור הכללי.


מצעד האהבה בברלין. אורגיות חשק של "מין טבעי". (צילום: איי-פי)

 

ברלין, בירת הסקס האירופית, שמועדוני המין שלה מושכים רבבות תיירים – גם מישראל – הפכה לבירת המין הלא-בטוח. אורגיות חשק של "מין טבעי", במסגרתן מקיימים המשתתפים סקס כמו בימים שלפני האיידס, ללא כל אמצעי

ביטחון מלאכותי, הן האופנה החדשה. המשתתפים מודעים לעובדה, שבין

 

המשתתפים עלולים להימצא גם אנשים שנדבקו במחלת האיידס. ובכל זאת, השימוש בקונדום – או רק אזכורו של המונח הקדמוני הזה – אסור בהחלט. מדובר ברולטה רוסית ללא אקדח, והמשתתפים ב"חגיגה" מודעים לכך.

 

כאמור, התופעה הזו אינה ייחודית רק לחוגי הגייז, אלא נפוצה גם בקרב הטרוסקסואלים. החששות והעכבות מפני מין מזדמן, מקרי ואלמונמפנים את מקומם למרדף אחר התענוג המוחלט, כשההתגרות במוות הופכת לחלק מודע מההנאה, ואולי אף לגורם מעורר חשק. "מין חשוף" נעשה לא רק במועדוני מין חשוכים, אלא אף במסגרות יותר אינטימיות: כאשר בני-זוג מתייחדים לבדם, פוחתת כיום הנטייה להיזהר גם במפגשים ראשונים.

 

סקר שערכה רשות הרפואה הממלכתית של גרמניה העלה, שבשנים האחרונות חלה ירידה ברורה ועקבית במספר הגרמנים המשתמשים בקונדומים, גם אם הם מקיימים יחסי-מין עם כמה בני-זוג בו-זמנית. אשתקד חלה ירידה חדה במספר הקונדומים שנמכרו ברחבי גרמניה: במקום 207 מיליון בשנת 2002, נמכרו לפני שנה רק 189 מיליון.

 

זאת למרות ש-99 אחוז מכלל האוכלוסייה הגרמנית יודעים, שקיום מגעים לא בטוחים מגביר את הסיכון להידבק במחלה. כיום, רק 30 אחוז רואים באיידס את אחת המחלות המסוכנות ביותר. בשנות ה-80 התייחסו 60 אחוז מכלל הציבור לאיידס כאל מחלה מסוכנת מאוד.

 

התוצאה העולה מנתונים אלו ברורה: לאחר שנים של ירידה במספרי האנשים שנדבקו בנגיף האיידס בגרמניה, חלה בשנים האחרונות עלייה מחודשת. עיקר התופעה מתרכזת בברלין, שבה נרשמו השנה 350 מקרי איידס חדשים לעומת 158 לפני שנתיים.

 

מנתונים שפירסם המרכז הרפואי של "מכון רוברט קוך" לרגל יום המאבק העולמי באיידס עולה, כי בברלין נדבק כל יום אדם נוסף במחלה. מדי שבוע מתים מהמחלה בממוצע שניים מתושבי הבירה הגרמנית. התפשטות האיידס בברלין נובעת בעיקר מקיומה של קהילה "עליזה" גדולה בעיר.

 

ב-80 אחוז מכלל מקרי ההידבקות החדשים מדובר בגברים שקיימו יחסי-מין עם גברים אחרים. עם זאת, שמונה אחוזים מכלל נשאי האיידס החדשים הם הטרוסקסואלים. העלייה החדה ביותר במספר נשאי האיידס החדשים היא בקרב צעירים בין הגילאים 20 ו-29, שפיתחו השקפה לפיה איידס היא מחלה של מבוגרים, וכי הם עצמם חסינים מפניה.

 

מבטלים את הסכנות

 

באופן כללי, מספר נשאי הנגיף הקטלני בגרמניה עדיין נמוך בהשוואה למקומות אחרים כאפריקה, אסיה או אמריקה הדרומית. לפי הנתונים הרשמיים חיים בגרמניה 43 אלף נשאים, לעומת 38 מיליון ברחבי העולם. גם יחסית

לממוצע האירופי הכללי עדיין נמוך מספר הנשאים הגרמנים. אבל דווקא ההצלחה היחסית בבלימת המחלה היא זו, שגורמת ליותר ויותר אנשים להתייחס בביטול לסכנות הכרוכות באיידס.

 

"הפחד מפני המוות איבד מתקפותו", אומרים מומחי רפואה גרמנים. הדבר נובע מההתקדמות במחקר הרפואי ומכך שכיום ישנן תרופות המאיטות את קצב התפשטותו של נגיף האיידס ובמקרים מסוימים אף מביאות לניטרולו המוחלט.

 

המחשבה שנמצא מרפא לאיידס מביאה אנשים רבים להתייחס אל האיידס כאל מחלה כרונית נוספת, שניתן לטפל בה. מחקר שפרסמה רשות הבריאות הגרמנית הראה אכן, שככל שאנשים מודעים לקיומו של הטיפול הרפואי נגד האיידס, כך גוברת הנכונות שלהם לוותר על מין בטוח.

 

להיחלשות איומו של האיידס תורמות גם תופעות הקשורות לסגנון החיים של החברה המערבית בתחילת המאה ה-21: בראש ובראשונה מסייעת לכך תרבות היופי, המתמקדת בקדושת המראה הצעיר הנצחי, והתפיסה המסחרית המקדמת את אידיאל יופי הנעורים. אלו מביאות צעירים ומבוגרים כאחד להתמקד במחשבה על ההווה ולא לדאוג למחר. העתיד, הם מניחים, הוא ממילא חסר-משמעות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים