שתף קטע נבחר

הכינו מחשבכם לחורף

סערות ברקים, הפסקות חשמל, נפילות מתח ומפזרי חום. אלו רק חלק מהאיומים שמביא איתו החורף. כולם עלולים לגרום למחשב שלכם נזק - בלתי מורגש אך מצטבר, או נזק בלתי הפיך שישאיר אתכם עם קופסה מפוחמת. איך אומרים, "זה לא גורל זה מחדל"? זהו, שיש הרבה מה לעשות, וזה גם לא מסובך מדי. כל מה שאתם צריכים לדעת

לכל אחת מעונות השנה יש את סימני ההיכר שלה. באביב ישנם ריח הפריחה, האהבות המלבלבות וקדחת השחת. בקיץ ישנם שמש וים, חשבונות חשמל מופרכים ועלייה תלולה בהוצאות על דיאודורנט וקרם שיזוף.

 

צילום: שוקי גלילי

ישנו הסתיו עם הענן, ועם הרוח המייבב, ועלי השלכת. והחורף, מלבד היותו עונת הגשם, השפעת והפוך, הוא העונה שבה אנשים קונים מחשב חדש אחרי שהקודם התקלקל מהפרעה ברשת החשמל.

 

רשת החשמל בישראל היא לא מהגרועות בעולם, אבל גם היא סובלת מנפילות מתח, נחשולי מתח, ועוד מרעין בישין. כדאי לקרוא מה שאומרת על כך המועצה הישראלית לצרכנות, וחשוב לא פחות לקרוא מה קבע בית המשפט לגבי האחריות של חברת החשמל. אבל עדיף להתכונן לפני מאשר לבכת אחרי, ולכן - כמו עם האוטו, הגג והמלתחה - גם את המחשב כדאי ואפשר להכין טוב יותר לחורף.

 

להכיר את האיומים

 

קודם כל, שיעור קצר באיומים מהם עלינו להתגונן:

 

  • נחשול מתח (Surge) - עלייה מתח פתאומית וקצרה ברשת החשמל. יכולה להיגרם כתוצאה מניתוק מכשיר חשמלי בעל צריכה גבוהה, כמו מזגן, תנור או קומקום. תקלה ברשת חשמל אזורית, שמנתקת בבת אחת קבוצה של צרכנים, עלולה לשלוח נחשול מתח לשאר הצרכנים באזור שעדיין מחוברים. כתוצאה מכך עלול להיגרם לרכיבי המחשב נזק מזערי בעל אפקט מצטבר, או הרס מוחלט - בהתאם לעוצמת הנחשול.

  • קפיצת מתח (Spike) - עליה חדה במתח ברשת החשמל, לרוב כתוצאה מתקלה קריטית, מכת ברק או אירוע חריג אחר (קצר למשל). מדובר בהפרעות קצרות אך חזקות יותר מנחשולי מתח, כשמידת הנזק היא פונקציה של המרחק ממוקד התקלה.

  • מפל מתח (Voltage drop או Brownout או Sag) - צניחה פתאומית של המתח, לרוב כתוצאה מהפעלת מכשיר בעל צריכה גבוהה. אפשר לזהות מפל מתח בקלות, בגלל ההבהוב בתאורת החדר וצד המחשב. אם הוא חזק יותר, המחשב יאתחל כמו בפעולת Boot.

  • רעש (Line Noise) - הפרעות חשמליות שפוגעות ביציבות של זרם החשמל, או של אותות חשמליים (מתאפיינות ב"שלג", ריצוד של תצוגה, קפיצה של התמונה). גורמים אפשריים הם מכשירי חשמל בתדר גבוה, מכשירים לא תקינים, ניאונים ועוד.

 

כמה צעדי מניעה פשוטים

 

לפני שחושבים על הגנות מתוחכמות יותר, כדאי להתחיל בצעדי מניעה פשוטים. למשל, לנטרל את הגורמים האופייניים לרעשים חשמליים ומפלי מתח (כ-75% מהבעיות קשורות בהם), שמפריעים לשימוש התקין, וגורמים לנזק מצטבר.

 

כדי לצמצם למינימום את הבעיות, ולמנוע קצרים, חברו את המחשב לשקע תקין; רחוק מאמצעי תאורה או מכשירים בעלי צריכה גבוהה; עם מינימום שימוש במתאמים, מפצלים וכבלים מאריכים.

 

שימו לב שדווקא ההפרעות הקלות והפחות אקזוטיות לאספקת החשמל, עלולות להזיק לשני פריטי החומרה הכי יקרים לכיס וללב: הצג והדיסק הקשיח.

 

כדי לקבל הגנה בסיסית מפני הפרעות חמורות יותר, כמו קפיצות מתח ונחשולי מתח, כדאי להשתמש בשקע-מתאם עם נתיך ("מגן ברקים"). תוכלו למצוא כאלה בחנויות אלקטרוניקה, חנויות לחומרי בניין, רשתות ציוד משרדי ורשתות עשה זאת בעצמך. המחיר: 20-100 שקלים, בהתאם לדגם הספציפי. 

 

עוברים להגנות מתוחכמות

 

כל זה לא פוטר אתכם מהמובן מאליו: להשתמש בכבילה תקינה, ולהזמין חשמלאי כדי שיבדוק שהשקעים תקינים מוארקים כראוי כדי לא להתחשמל. בהזדמנות זו בקשו ממנו גם לבדוק את מפסק הפחת (מפסק מגן נגד התחשמלות), אמצעי ההגנה הכי חשוב מפני הפרעות למערכת החשמל.

 

מדובר בהתקן פשוט שמותקן בארון החשמל, ומנתק את אספקת החשמל במקרה של זרם-יתר או קצר. הוא עשוי להציל את חיי המחשב, לכן לא מומלץ לוותר עליו. רק חשוב לדעת שמפסק פחת לא מספק הגנה מלאה מפני הפרעות שקשורות לעלייה במתח ולא מגן כלל מפני מפלי מתח.

 

הגנה טובה יותר, בנוסף ולעיתים במקום מפסק הפחת, אפשר לקבל ממשגוחן, מוצר של נבו תעשיות. תמורת כ-600 שקלים כולל ההתקנה הוא יספק הגנה (באמצעות ניתוק אוטומטי) ו/או התראה מפני הפרעות חמורות לאספקת החשמל, כולל קפיצות מתח שנגרמות מברקים. המוצר הזה, בינתיים יחיד מסוגו, חשוב במיוחד למי שהבית או המשרד שלו נמצאים במבנה ישן שבו רשת החשמל בעייתית.

 

הכי פרקטי: אל-פסק

 

אמצעי הגנה מסוג אחר הוא אל-פסק או UPS (קיצור של Uninterruptible Power Supply). במקור, זהו מכשיר שנועד להבטיח אספקת חשמל סדירה - בעצם מצבר, שכולל סוללה שנטענת מרשת החשמל כדי לספק מקור כוח חלופי למחשב במקרה של הפסקת חשמל.

 

ישנם שלושה סוגים עיקריים:

 

  1. Stand-By (או Offline) - כוללים סוללה שמספיקה למספר דקות של שימוש, שנכנסת לפעולה בזמן הפסקת חשמל כדי לאפשר כיבוי מסודר של המחשב.

  2. Line Interactive - כנ"ל, בתוספת ייצוב מתח (AVR). הסוללה נכנסת לפעולה גם במצב של נפילת מתח, כדי "להשלים את החסר".

  3. Online - אספקת הכוח נעשית ישירות מהסוללה, שנטענת מרשת החשמל. אל-פסק כזה למעשה אדיש לשינויים במתח ובאספקת החשמל, ובמקרה של הפסקת חשמל הוא מאפשר עבודה של עד מספר שעות.

 

מוצרי Stand-By כבר כמעט אינם משווקים, ואת מקומם תופסים מוצרי AVR, הגנה מפני מתח גבוה וכו'. מוצרי ה-Online יקרים למדי (החל מ-1,800 שקלים), ולכן אינם הקנייה המועדפת למשתמשים הביתיים. מוצרי ה-UPS הפופולריים ביותר היום הם מסוג Line Interactive.

 

איך בוחרים

 

ההבדל הכי חשוב בין מוצרי UPS שונים הוא בהספק, שנמדד ב-VA (וולט-אמפר). כדי לתרגם ל-VA את הצריכה בוואט, שלרוב מופיעה על מדבקה בגב המכשיר, תוכלו להכפיל ב-1.8 (החישוב המדוייק מסובך יותר, אבל כלל האצבע עובד). בחלק מהמקרים יופיעו נתוני הזרם וההספק בנפרד: וולט (V) ואמפר (A) ותוכלו פשוט להכפיל, אבל במקרה כזה כדאי להוסיף מקדם ביטחון של כ-25%.

 

רוב המחשבים יסתפקו גם ב-400VA, אבל עדיף ללכת על יותר. מכיוון שההבדל במחיר בין דגם 400VA בסיסי (החל מ-350 שקלים) לדגם 650VA סביר (החל מ-450 שקלים) לא גדול, האחרון עדיף. הספק נמוך מדי עלול לא להספיק; הספק גדול מדי יאריך את זמן הסוללה.

 

חפשו דגם שכולל מספר שקעים, כולל שקעים שמספקים רק הגנה ולא את תכונת האל-פסק, עבור ציוד פחות חיוני כמו רמקולים או סורק. מוצר טוב יגיע עם אחריות לשנתיים לפחות (גם על הסוללה), ועם אפשרות להחליף סוללה שהתכלתה.

 

עוד תכונות חשובות

 

רוב הדגמים החדשים כוללים חיבור RJ11 כדי לספק הגנה לקו הטלפון. זו תוספת חשובה, כי במקרה של מכת ברק החוט שמחבר את המודם להוביל את המתח הגבוה ישירות למחשב. חשוב לא פחות: אפשרות חיבור למחשב, ותוכנה תואמת שתבצע כיבוי מסודר רגע לפני שהסוללה נגמרת.

 

לא לכל הדגמים יש כזה, וכשיש מדובר לרוב בחיבור טורי מסוג RS232 ולא USB (שכמובן עדיף). התוכנה, שלעיתים גם אוספת נתונים ומספקת דיווח על יציבות אספקת החשמל, צריכה להיות תואמת למערכת ההפעלה (למרות ש-Windows XP כוללת תמיכה מובנית ב-UPS).

 

נתונים נוספים שכדאי לשים אליהם לב במפרט הטכני של המוצר: המשקל והנפח, טמפרטורת עבודה מקסימלית (רצוי 45 מעלות או יותר), הרעש (לכל היותר 40 דציבל, ורצוי הרבה פחות, כי יחד עם האוורור של המחשב זה רועש למדי). וגם היעילות (Efficiency), שהיא האחוז האמיתי של הספק שהיחידה מסוגלת להוביל למחשב מתוך הנתון המוצהר ב-VA. שאפו לנתון של 95% לפחות, ושיהיה חורף חם.

 

מוצרים ומחירים לדוגמה

 

 

מייצב מתח (ללא סוללה), שמספק הגנה גם לקו הטלפון וגם נגד קצרים. קיים בשני דגמים, בעלי הספק של 1200VA ו-2000VA, במחירים של 300-430 ש"ח.

 

 

דגם Line Interactive בעל הספק של 750VA ו-AVR מובנה, שמספק הגנה מפני כל סוגי האיומים, למחשב ולקו הטלפון. ניתן לחבר אותו למחשב בממשק RS232. מחיר: 460-550 ש"ח.

 

 

דגם Line Interactive עם סוללה ניתנת להחלפה שמספיקה ל-5-15 דקות. מספק את כל סוגי ההגנות, גם לקו טלפון, וניתן לשליטה דרך ממשק RS232 או USB. כולל מנגנון בדיקה אוטומטי ומציג התראות בעזרת נוריות חיווי. ישנם דגמים נוספים בהספקים של 350-650VA. מחיר: 500-630 ש"ח.

 

 

משפחת דגמי Line Interactive/AVR קומפקטיים במיוחד וזולים יחסית, בהספקים של 550-1000VA בטווח המחירים 370-1000 ש"ח. חלק מהדגמים מציעים זמן סוללה ארוך עד כדי 50 דקות ובאים עם שתי שנות אחריות.

 

  • Eitan P-800

 

מוצר של חברת איתן הנדסה הישראלית שמציעה מוצרי אל-פסק מעניינים בתמחור אגרסיבי. הדגם הספציפי הזה, מסוג Line Interactive/AVR, מספק את כל ההגנות הרגילות, ועד 18 דקות שימוש במקרה של הפסקת חשמל מלאה. הוא כולל הגנה לקו הטלפון, נוריות חיווי, ותוכנה תואמת לסביבות Windows שמאפשרת כיבוי אוטומטי. מצאנו אותו בחנות המקוונת של למיר במחיר של 470 ש"ח בלבד.

 

מוצרי אל-פסק נוספים באתר השוואת המחירים זאפ.

מוצרי אל פסק נוספים באתר השוואת המחירים של דפי זהב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל פסק. ההגנה הכי פרקטית
צילום: שוקי גלילי
מגן לא רק על המחשב
צילום: שוקי גלילי
ישנם סוגים שונים
צילום: שוקי גלילי
מומלצים