שתף קטע נבחר

קדירת עוף במקום חמין

איילת בן יוסף מחליטה להכין חמין, אך מאחר ושכחה לקנות בשר מתאים היא מאלתרת, וכתחליף מכינה קדירת עוף וצימעס בסילאן

כמעט חודשיים אני מסתובבת עם חשק אדיר ותחושת מחוייבות, והנה עברה עוד שבת ושוב לא הכנתי חמין. כמו בכל שנה אנחנו פותחים רשמית את החורף עם סיר גדול של חמין – אין כמו מנה מרוכזת של פחמימות ושומנים כדי להעלות את מצב הרוח ולשגר אותנו לשנת צהריים ארוכה ומחממת.

 

עניין המחוייבות גם משחק כאן תפקיד משמעותי, כל בשלן שמחשיב את עצמו למשהו חייב לפחות פעם אחת בחורף לארח לחמין. אם חושבים על זה לעומק, אירוח לחמין הוא עניין מעיק במיוחד: הבשלן אמנם לא חייב לטרוח שעות במטבח (כי בכל זאת זורקים את כל המרכיבים לסיר ונותנים להם לעשות מדיטציה בתנור כל הלילה), אבל אין כאן מקום לטעויות ואין הרבה אפשרויות למי שלא שרוף על השילוב של בשר וקטניות.

 

נגיד וקרה הפיאסקו הנורא מכל, והחמין נשרף כי בטעות כיוונתם את החום ל-180 מעלות במקום ל-100. מה עושים עכשיו? שבת בבוקר, לכו תחפשו מנה עיקרית ותוספות לשבעת החוליגנים שצריכים להגיע בעוד שעתיים. או במקרה הפחות נורא: פתחתם את הסיר בבוקר וגיליתם למרבה ההפתעה שפשוט לא יצא טעים. קורה. מה עושים עכשיו? אה, ויש גם את בעיית התוספת והקינוח. בכל זאת צריך להגיש משהו ליד החמין, וסלט ירוק זה לא תמיד מספיק. בעיה נוספת שאני באופן אישי עוד לא הצלחתי לפתור היא שאלת הכמויות, איכשהו תמיד יש מרכיב אחד נחשק במיוחד ואף פעם אי אפשר לנבא מה הוא יהיה: תפוחי אדמה, גריסים או בשר – בסוף תמיד תתקיים נבירה מביכה בתחתית הסיר לחפש עוד בבל'ה קטן שמתחבא.

 

אמא של מוטי, אשה יקרה ונדיבה, תמיד מכינה את החמין כמנה בשרית שניה או שלישית. על השולחן שלה תמצאו סיר גדול של בקר בפטריות, עופות צלויים, שתי תוספות, וגם חמין, שלא יחסר. גם זו דרך להתמודד עם הבעיה.

 

בשבת הזאת התקיימו כל התנאים הנכונים לחמין: מוטי היה בבית, אני התאוששתי (בערך) מהשפעת, מזג האוויר היה חורפי

צילום: איילת בן יוסף

ומושלם ואפילו היו אורחים שהתנדבו לבוא. אבל חמין לא יצא מזה. קניתי את כל המרכיבים ורק שכחתי את הבשר. מוטי טוען שההריון דופק לי את המוח ואין לי ברירה אלא להסכים איתו בצער. ככל שהבטן הולכת וגדלה ככה הזיכרון שלי הולך ומצטמק.

 

במקום חמין האורחים קיבלו עוף בסילאן עם צימעס. אצלנו בבית מאוד אוהבים צימעס – תבשיל של גזר מתוק. כאן הוא מתבשל עם העוף ורוטב הסילאן באותו סיר ויוצא עסיסי ומתוק. גם המתכון הזה מתאים מאוד לאירוח חורפי. במקום או בנוסף לחמין.

 

קדירת עוף וצימעס בסילאן

_____________________

 

נזדקק ל:

4 כרעיים מחולקות (לירך ושוק) או שלמות

1 שקית (1 ק"ג) תפוחי אדמה למיקרוגל

1 שקית (800 גרם) גזר גמדי קפוא

100 גרם צימוקים כהים (לא חובה)

1 ראש שום מפורק (עם הקליפה)

1 כוס סילאן

1/4 כוס שמן זית

1/4 כוס רוטב סויה

 

וכך עושים:

  1. מחממים את התנור לחום של- 200 מעלות. בתבנית גדולה (רצוי פיירקס), מפזרים את הגזר והצימוקים, מעליהם מסדרים את העוף ותפוחי האדמה וביניהם "שותלים" שיני שום.
  2. מערבבים את כל חומרי הרוטב ויוצקים על הכל. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום.
  3. אופים כשעה מכוסה, ועוד רבע שעה לשיזוף (ללא כיסוי).

 

תוספות החלפות ושאר ירקות:

  • סילאן למי שלא יודע הוא דבש תמרים. אפשר להשיג בסופר או בחנות תבלינים טובה.
  • תפוחי האדמה והגזרים יכולים כמובן לבוא בצורתם המקורית – קילו תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות גדולות וגזרים רגילים פרוסים לטבעות.
  • אם רוצים להפוך את הצימעס ליותר "צימעסי" מוסיפים עוד צימוקים וגם כמה שזיפים מיובשים.
  • רוצים להוסיף לתבשיל עוקצניות? 2-3 כפות של רוטב צ'ילי מתוק יעשו את העבודה.

 

סלט פטריות ופקאנים מסוכרים

________________________

 

מתכון שסחבתי מבילי, אמא של שירה. המקור שלו לא לגמרי ברור, אצלנו הוא הפך ללהיט של העונה:

החומרים: 

2 סלסלות (500 גרם) פטריות שמפיניון פרוסות

1 צרור בצל ירוק קצוץ

200 גרם פקאנים מסוכרים (אפשר לרסק אותם קצת)

3 כפות רוטב סויה

2 כפות שמן זית

 

וכך עושים:

פשוט מערבבים את כל החומרים ומגישים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איילת בן יוסף
תחליף מהיר לחמין שנשרף
צילום: איילת בן יוסף
מומלצים