שתף קטע נבחר

האפיפיור יוחנן פאולוס השני נקבר בוותיקן

כ-4 מיליון בני אדם השתתפו בהלווייתו של האפיפיור יוחנן פאולוס השני בקריית הוותיקן. כ-300 אלף מהם - ביניהם חברי המשלחות הרשמיות והאח"מים - נכחו בכיכר פטרוס הקדוש והשאר צפו בטקס מעל מסכי וידאו באתרים אחרים ברומא. מיליונים אחרים ברחבי העולם צפו בטקס בטלוויזיה

בתום טקס רב רושם בו השתתפו מיליוני בני אדם ומאות מכובדים מרחבי העולם, נקבר היום (שישי) האפיפיור המנוח יוחנן פאולוס השני בוותיקן שברומא. האפיפיור, שמת במוצאי השבת שעברה (סיקור מיוחד ב-ynet) שבועות ספורים לפני יום הולדתו ה-85, נקבר במרתפים שמתחת לבזיליקת פטרוס הקדוש, שם קבורים גם חלק מקודמיו בתפקיד.

 

על-פי ההערכות הייתה זו אחת ההלוויות הגדולות בהיסטוריה: לפחות 4 מיליון בני אדם השתתפו בה - כ-300 אלף מהם נכחו בכיכר פטרוס הקדוש, ביניהם ארבעה מלכים, חמש מלכות, כ-70 נשיאים וראשי ממשלות ומנהיגים של לפחות 14 דתות אחרות. שאר הצליינים צפו בטקס מעל מסכי וידאו ענקיים באתרים אחרים ברחבי רומא, ומיליונים אחרים ברחבי העולם צפו גם הם בטקס שהועבר בשידור חי בטלוויזיה.

 

בתחילת הטקס הוצא הארון לבמה במרכז כיכר פטרוס הקדוש וספר תנ"ך הונח מעליו. בעת שהוצא הארון פצח קהל ההמונים במחיאות כפיים - אות כבוד במסורת האיטלקית.

 

בתוך הארון - שנשא את סימן הצלב ואת האות M לציון מריה הקדושה - הונח לצדו גופתו של האפיפיור מיכל חתום ובו טקסט המציין את שנות כהונתו, סיכום של חייו ופועלו ומדליות שונות שצבר בשנותיו. לאחר מכן, לקראת הקבורה, הונח ארון העץ בארון אבץ שנחתם באופן הרמטי, והונח בארון עץ אלון.

 

את הטקס הוביל הקרדינל הגרמני יוזף רצינגר, ראש מועצת הקרדינלים שהיה אחד מיועציו הקרובים ביותר של האפיפיור המנוח, ונחשב לאחר המועמדים המובילים לרשת את מקומו. בפתח הטקס הוא ספד לו: "למרות שליבנו מלא צער, בו בזמן אנו מלאים בתקווה, אושר ושמחה. אני מצדיע לנציגי הכנסיה המכונסים כאן וגם לאנשי הדתות האחרות והמאמינים מכל היבשות, במיוחד צעירים שיוחנן פאולוס השני אהב לתאר כעתיד והתקווה של הכנסיה.

 

"אני רוצה לברך את כל חלקי העולם המאוחדים עימנו דרך הרדיו והטלוויזיה בהשתתפות המדהימה הזו ובהלוויה של אפיפורנו הנפלא. לכולנו הוא נשאר בלתי נשכח, כאשר הופיע בפעם האחרונה בחלון ונתן את הברכה, אנו יכולים להיות בטוחים שהאפיפיור האהוב שלנו עכשיו בחלון אביו ורואה אותנו ומברך אותנו", הוסיף.

 

הטקס נמשך כשלוש שעות, ובמהלכו הקריא רצינגר משנה סדורה של פסוקים מהתנ"ך והברית החדשה, במסגרת מיסה המכונה "המיסה של התחיה" (Mass of the Resurrection). בהמשך העניקו כ-230 כמרים למשתתפים בטקס את לחם הקודש (Communion).

 

לצד הפסוקים הוקראו בטקס, במגוון של שפות, קטעים שונים המתארים את תחנות חייו של יוחנן פאולוס - המקומות בהם ביקר, המסרים שביקש להעביר למאמיניו ומורשתו הרוחנית.

 

הטקס תוכנן להתחיל ב-10 על פי השעון המקומי, אך כבר בשעות הבוקר המוקדמות מיהרו המוני צליינים לתפוס מקום בחלק של הכיכר שהוקצה לקהל הרחב. לקראת הטקס החלו לתפוס את מקומם גם מאות המכובדים, רובם לבושים בשחור. 

 

כלי התקשורת באיטליה דיווחו שבתום הטקס, כשארונו של האפיפיור הובל חזרה לתוך בזיליקת פטרוס הקדוש, ובעת שהמכובדים החלו לעשות את דרכם פנימה לטקס פרטי, נשמעו בינות לצילצולי הפעמונים קריאות רמות מכיוון הקהל - "סנטו, סנטו" ו-"סנטו סוביטו" ("קדוש, קדוש" ו-"קדוש עכשיו"). היה זה ביטוי לתחושות של רבים מקרב המאמינים להכרזה על יוחנן פאולוס כקדוש, תואר שניתן רק לשלושה אפיפיורים בהיסטוריה.  

צילום: איי פי

  

מיליונים הגיעו לרומא

 

ב-26 שנות כהונתו היה יוחנן פאולוס השני האפיפיור שערך הכי הרבה ביקורים בקרב מיליוני מאמיניו ברחבי העולם הקתולי. כעת, משהלך לעולמו, באו ההמונים מרחבי העולם להיפרד ממנו.

 

קהל ההמונים בכיכר ובאתרים האחרים בהם הוצבו מסכי הוידאו ליווה את הטקס בשירה, דיקלום הברכות השונות ובתפילה. חלקם הניפו דגלים, כשהבולט ביניהם היה הדגל הפולני. על-פי הערכות, כמיליון צליינים פולנים הגיעו לרומא להלוויה. 

 

רומא נאנקה תחת עומס הצליינים שנהרו לעיר בימים האחרונים. חניוני העיר, בתי המלון, האכסניות ואפילו הספסלים - כולם התמלאו עד אפס מקום במבקרים שהגיעו לחלוק כבוד אחרון למנהיג העולם הקתולי. על פי הערכות שונות, כ-3 מיליון מבקרים עמדו בימים האחרונים שעות ארוכות בתור, תחת השמש הקופחת ובקור הלילה, כדי להיכנס לבזיליקת פטרוס הקדוש ולצפות במו עיניהם, ולו לשניות ספורות בלבד, בגופתו של האפיפיור שהוצגה שם לציבור הרחב מיום שני.

 

עיריית רומא הכינה מבעוד מועד חניוני אוהלים באיצטדיונים כדי להלין את מיליוני המבקרים אבל היו לא מעטים שישנו ברחובות. ראש עיריית רומא, וולטר ולטרוני, קרא לתושבי העיר לגלות רוחב לב ולפתוח את בתיהם בפני הצליינים.

  

משטרת רומא גייסה תגבורת מערים אחרות באיטליה. כ-15 אלף שוטרים ועוד 1,500 חיילים איבטחו את האירוע. מערך הרפואה ומערך התחבורה נכנסו גם הם למתכונת חירום.

 

בקרקוב שבפולין, בה למד האפיפיור את לימודי הקודש, התכנסו מעל ל-800 אלף איש סביב שלוה מסכי ענק ששידרו את טקס ההלווייה. בוורשה, בירת פולין, צפרו הסירנות במשך שלוש דקות ובישרו על תחילת ההלווייה. כ-25 אלף איש התכנסו לצפות בה בשידור חי בכיכר פילסודסקי, שם נשא האפיפיור דרשה במהלך ביקורו הראשון בפולין לאחר הכתרתו.

  

מאות אח"מים הצריכו סידורי אבטחה מוגברים

 

את ישראל ייצגה בטקס משלחת בראשות נשיא המדינה משה קצב, יחד עם שר החוץ סילבן שלום, נציג בית המשפט העליון, השופט סלים ג'ובראן ונציגי הרבנות הראשית. לטקס באו גם מנהיגים רבים ממדינות ערב ומהמזרח התיכון, ביניהם נשיא איראן מוחמד חתאמי, נשיא סוריה בשאר אסד ואחרים.

 

במהלך הטקס נרשמו שני מפגשים נדירים: הנשיא משה קצב לחץ פעמיים את ידו של נשיא סוריה בשאר אסד ואז פגש את נשיא איראן חאתמי, לחץ את ידו, בירך אותו במילים "סלאם עליכום" ואף החליף עימו מספר מילים בפרסית" (לידיעה המלאה - לחצו כאן).

 

כמו כן השתתף בטקס, בפעם הראשונה בהיסטוריה, גם נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש, וכן יורש העצר הבריטי הנסיך צ'רלס, שדחה את חתונתו ביום כדי להגיע להלוויה.

 

בואם של האח"מים הצריך היערכות ביטחונית מוגברת: התנועה באזור הוותיקן נחסמה, סביב כיכר פטרוס הקדוש הוצבו שערים עם גלאי מתכות וגם כל המשרדים הציבוריים ובתי הספר ברומא מושבתים. המרחב האווירי מעל הוותיקן נסגר, סביב רומא הוצבו סוללות נ"מ ובים התיכון משייטות ספינות מלחמה.

  

הצוואה: שקלתי להתפטר

 

ביום חמישי פירסם הוותיקן את צוואתו של האפיפיור. הוא רמז בצוואה כי בשנת 2000 שקל להתפטר מתפקידו בשל מצבו הרפואי, אך כתב גם כי שם את מבטחו באל שיורה לו מתי לפרוש.

 

בצוואה הזכיר יוחנן פאולוס רק שני אנשים חיים - את מזכירו האישי, בן ארצו הארכיבישוף סטניסלב דז'יויץ', ואת הרב הראשי של רומא אליהו טואף, שאירח אותו בביקור ההיסטורי בבית הכנסת של רומא ב-1986.

 

עוד התברר שיוחנן פאולוס לא השאיר אחריו רכוש וכי הוא ביקש לשרוף את כל כתביו. התברר גם כי הוא שקל להיקבר בפולין מולדתו אך השאיר את ההחלטה על מקום קבורתו בידי מועצת הקרדינלים.

 

המועצה החליטה השבוע כי יוחנן פאולוס ייקבר בוותיקן, בקבר שאוכלס בעבר על ידי האפיפיור יוחנן ה-23. גופתו של אפיפיור זה, שכיהן בשנים 1958-1963, הועברה מהקבר לאולם המרכזי של בזיליקת פטרוס הקדוש בשנת 2001.

 

על פי הודעת הוותיקן, ב-18 באפריל יתכנסו 117 חברי מועצת הקרדינלים לכינוס המסורתי והחשאי המכונה "קונקלבה" ("על מפתח" בלטינית), במהלכו הם יסתגרו כדי לבחור את האפיפיור הבא.

 

דבר בחירתו של היורש תתפרסם לעולם כולו כאשר מארובת הקפלה הסיסטינית שבוותיקן יצא עשן לבן. שעה קלה לאחר מכן יצא שר החצר של הוותיקן ויקרא בקול "הבמוס פאפאם" ("יש לנו אפיפיור" בליטינית). אחריו יצא האפיפיור החדש, לבוש בבגדי השרד שלו, ויברך את פני ההמונים בכיכר.


פורסם לראשונה 08/04/2005 11:09

 

בהכנת הידיעה השתתפו ניר מגל ודורון שפר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
רבבות בכיכר פטרוס הקדוש בהלוויה
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
כ-2 מיליון משתתפים בטקס, בכיכר ובאתרים אחרים
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
קנצלר גרמניה שרודר מגיע להלוויה
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
נשיא סוריה אסד בהלוויה
צילום: איי אף פי
מומלצים