שתף קטע נבחר

ברית מילה: היסטוריה של בעיות רפואיות

שני התינוקות שהובהלו אתמול מברית המילה לבית החולים הם עניין שבשגרה. עשרות תינוקות מובהלים מדי חודש לחדרי המיון לאחר שנגרמו נזקים קשים לאיבר מינם על ידי המוהלים. האם אפשר לבטוח במוהל, מה לעשות בשעת חירום והאם עדיף שרופא יבצע את התהליך?

שני תינוקות הובהלו אמש למרכז שניידר לרפואת ילדים, בעקבות סיבוך בברית המילה (ראו מסגרת). המקרה ראשון שאירע באולם שמחות בפתח תקווה, נגרם בשל חתך עמוק מדי שביצע המוהל באיבר מינו של התינוק. המוהל ניסה לעצור את הדימום הרב ללא הצלחה, והתינוק הובהל לבית החולים שם עבר ניתוח לסגירת החתך ולשחזור איבר המין.

 

במקרה שני הוזעק צוות מד"א לבית באריאל בעקבות דימום רב באיבר מינו של תינוק שעבר אף הוא ברית מילה. התינוק הועבר כאמור לבית החולים שניידר, שם השתלטו הרופאים על הדימום והוא נשאר להשגחה. שני מקרים אלה, מצטרפים לעשרות תינוקות המגיעים מדי חודש לבתי החולים לילדים ברחבי הארץ, כשהם סובלים מדימומים ופגיעות קשות באיברי מינם, הדורשים אישפוז ותיקון כירורגי.

 

הסיבה העיקרית לתופעות החירום עקב ברית המילה היא העובדה שרובם המכריע של המוהלים חסרי כל הכשרה רפואית, הם אינם יודעים להתמודד עם מצבי חירום רפואיים, ויש גם לא מעטים שאף אינם מורשים על ידי הרבנות לבצע את ברית המילה – פעולה כירורגית לכל דבר.

 

המוהל נקנס במיליון שקלים על גרימת נמק

 

בחודש דצמבר אשתקד הובהל לבית החולים תינוק מערד, לאחר שהמוהל שביצע בו ברית פגע לו בעורק וגרם לדימום רב. חייו של התינוק ניצלו ברגע האחרון בבית החולים, כשהוא אושפז והחתך העמוק נתפר.

 

באותו חודש ממש חייב בית משפט השלום בראשון לציון, מוהל של המועצה האזורית גן יבנה בסכום של מיליון שקלים פיצוי להורים שלבנם נגרם נזק כתוצאה מברית מילה, תשע שנים קודם לכן.

 

היה זה הרב משומר צבארי, רבה של המועצה של גן יבנה, שביצע את טקס ברית מילה. בערב הבחינה אמו של התינוק שעטרת הפין השחירה. היא

התקשרה לרב כדי שיבוא לבדוק אותו. הרב הגיע, בדק את איבר המין ואמר לאם לאחר טיפול קצר ש"התינוק בסדר". למחרת אושפז התינוק, ובשל נמק הוסרה עטרת הפין של התינוק.

 

הוא עבר טיפולים רבים ואף הוטס לארצות הברית כדי לעבור ניתוח לשחזור העטרת. "הקטין עבר סבל נוראי בניתוחי התיקון והשחזור", קבעה השופטת, "אין ספק שהעטרת המשוחזרת לא תמלא את תפקידה כעטרת מקורית, תפריע ביצירת קשרים רומנטיים ובקיום יחסי מין". בית המשפט קבע שהקטין סובל מ-30 אחוזי נכות תמידית. וכאמור חייב את המוהל בסכום של מיליון שקלים, והחזר הוצאות משפט בסך 180 אלף שקלים.

 

מקרה נוסף - לפני חמש שנים הסתיימה ברית מילה בעפולה בפגיעה קשה בתינוק: מוהל כרת לחלוטין את עטרת איבר המין של התינוק. דקות לאחר ברית המילה הובהל התינוק לבית החולים העמק בעפולה, כשהוריו נושאים את העטרה שנכרתה בתוך שקית ניילון. בבית החולים, הצליחו רופאי המחלקה האורולוגית לשחזר את איבר מינו של התינוק.

 

הליך כירורגי לכל דבר

 

אלא שהסכנות לרך הנולד צפויות לא רק מפעולת החיתוך: כתב העת "הרפואה" דיווח על שמונה תינוקות ישראלים שנדבקו בשנים האחרונות בנגיף ההרפס, לאחר שהמוהל מצץ את דמם במקום לעשות שימוש בניקוי סטרילי.

 

מעבר לחובת הברית על פי ההלכה, מעידים הדיווחים בספרות הרפואית כי שכיחות סרטן הפין בגברים נימולים נמוכה יותר בהשוואה לאלה שלא נימולו. גם הזיהומים בדרכי השתן ושיעור המחלות הזיהומיות המועברות במגע מיני נמוכות באופן ניכר אצל אלה שנימולו.

 

אלא שכאמור ברית המילה היא פרוצדורה כירורגית. אף שהמדובר בניתוח לכל דבר, ועוד בעוללים בני יומם, היא מתבצעת על ידי רבנים, לכאורה חסרי הכשרה רפואית. המוהלים נדרשים לעבור תקופת "התמחות" כשוליות של מוהלים מוסמכים ולעבור בחינה עיונית ומעשית של ועדה המשותפת למשרד הבריאות והרבנות הראשית. אז הם רשאים להצטרף לרשימת המוהלים הארצית של הרבנות.

 

בשנים האחרונות הורים רבים מעדיפים לבחור ברופאים אורולוגים או כירורגים כלליים המשמשים גם כמוהלים. חלק מהם מבצעים את המילה במרפאות פרטיות, אחרים מגיעים גם לאולמות השמחה. בחירה ברופא נוסכת ביטחון, בעיקר במקרה של תופעות לוואי רפואיות שעלולות להופיע בזמן הברית או לאחריו, שהרופא יכול להתמודד איתן ולפתור אותן.

 

מומחים ישראלים: אין הבדל בין רב מוהל לרופא מוהל

 

מחקר ישראלי שנערך על-ידי רופאים אורולוגים מבתי החולים תל השומר, בילינסון, איכילוב ורמב"ם ופורסם השבוע, גילה דווקא תוצאות מפתיעות: שיעור הסיבוכים לאחר ברית מילה שערך רב מוהל דומה לשיעור הסיבוכים לאחר ברית מילה אותה ערך רופא מוהל. "לא ראינו שוני בין התוצאות", אומר ל-ynet ד"ר יורם מור, מומחה לאורולוגיה מהמרכז הרפואי שיבא, "ואני כאורולוג עומד מאחורי ממצאי המחקר".

 

מדוע אם כן מתרחשות תופעות הלוואי הקשות לאחר ברית המילה? "איזור איבר המין הזכרי מלא בכלי דם", מסביר מור, "ומטבע הדברים, כל פעולה כירורגית שמערבת איזור כזה גורמת לדימומים. בכל מקום בעולם יש סיבוכים אחרי ברית מילה, וגם אצלנו. אם המוהל מנוסה, לא צריכות להיות תופעות לוואי קשות, ובכל מקרה, ברוב המוחלט של המקרים בהם יש דימומים, הטיפול היחיד הוא השגחה".

 

כך תמזערו נזקים

 

כיצד אם כן תוכלו למזער את הנזקים לקראת הברית? הנה כמה המלצות שכדאי לבצע, בעצה אחת עם רופא הילדים שלכם:

  • בדקו שהמוהל שבחרתם הוא מורשה. רשימת המוהלים המורשים הורכבה על ידי הרבנות הראשית, והיא נמצאת באתר שרותי הדת שלהם . בנוסף, כדאי לקבל המלצות טובות מחברים או בני משפחה לגבי מוהלים שהם מכירים.
  • ודאו שהמוהל משתמש בכלים סטריליים חד פעמיים.
  • האכילו את התינוק עד שעה לפני הברית.
  • מרחו משחת EMLA על איבר המין והאיזור שמסביבו כשעה לפני הברית בכמות נדיבה. את המשחה ניתן לרכוש בבית המרקחת ללא מרשם רופא. אל תוותרו על האילחוש המקומי העשוי להפחית באופן ניכר את רמת הכאב של הנימול.
  • כשעה לפני הברית יש לתת אקמולי בנר או בסירופ.
  • ניתן להוסיף טיפות הומיאופתיות המגבירות את קרישת הדם, ומפחיתות את הטראומה הנפשית - בתיאום עם רופא הומיאופת.
  • אם הבחנתם בדימום או בהפרשה באיבר מינו של העולל, הבהילו אותו ללא דיחוי לחדר המיון. שם הוא יעבור בדיקת דם ובדיקת אורולוג מומחה, שיחליט על הצורך בניתוח תיקון או בהמשך השגחה באישפוז.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברית מילה. ניתוח באולם השמחות
צילום: לע"מ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים