שתף קטע נבחר

מה מגלות הציפורניים על הבריאות שלך?

ארוכות, מטופחות, כסוסות או גזוזות, הציפורניים שלנו מעידות לא רק על מידת ההשקעה שלנו במניקור, אלא גם על לחץ נפשי, על תזונה לא מאוזנת ועל מחלות שונות • איך כדאי לגזוז ציפורניים, מה כדאי להביא למניקוריסטית, כיצד מטפלים בפטרת, ואיך כל זה קשור למטריקס

הציפורניים שלנו יכולות לספר עלינו לא מעט, ולהעיד בשתיקה עד כמה הבריאות חשובה לנו. הן משקפות מצב נפשי מתוח, מגלות את מצב צריכת הוויטמינים שלנו וחושפות מחלות נסתרות.

 

"זה לא מיתוס שציפורניים משקפות במידה רבה את מצב בריאותנו", אומרת ד"ר יעל פוליטי, מומחית לרפואת עור. "הציפורניים הן ראי של מה שקורה לנו בגוף, פנימית וחיצונית. הן חשופות לטראומות ולחבלות והן רגישות לזיהומים".

 

המניקור המסוכן

 

רובנו לא מקדישים יותר מדי תשומת לב לציפורניים. מדי פעם אנחנו נזכרים לגזוז אותן, נשים לפעמים מורחות עליהן לק ולקראת הקיץ גם משייפות את העור שמקיף את הציפורן. לדברי ד"ר פוליטי, שיוף העור, כמו גם כסיסת ציפורניים, עלולים

לגרום לחדירת זיהומים. "רצוי להימנע מלהתעלל באזור הציפורן", היא אומרת. "כסיסת ציפורניים היא הרגל מגונה ושכיח במיוחד אצל ילדים, שמעבירים כך זיהומים מהאצבע לפה ולהיפך. גם הסרת העור בבסיס הציפורן (קוטיקולה – ראו תמונה) היא הרגל מגונה, שמאפשר חדירת זיהומים".

 

- הסרת עור זו פעולה שנעשית על ידי המניקוריסטית באופן שוטף.

 

"זה לא אומר שזה בסדר. ככלל, יש בעייתיות מסוימת בענייני הפדיקור והמניקור. הפצירות וקעריות המים החמים, שבהן טובלים את הידיים ובעיקר את הרגליים, עוברות מלקוחה ללקוחה, לא תמיד בצורה היגיינית".

 

ד"ר פוליטי מציעה לנשים שמקפידות לבצע מניקור ופדיקור להביא איתן ערכה אישית מהבית, שתישאר ברשותן, ולנקות אותה אחרי השימוש. יש נשים שמביאות איתן שקיות ניילון ומבקשות מהפדיקוריסטית לעטוף בעזרתן את קערת המים

 החמים ורק אז להזרים מים פנימה. "חשוב ללכת רק למקום ששומר על סטריליזציה", היא אומרת. "שימוש בכלים שאינם סטריליים עלול להעביר זיהומים חיידקיים כגון הפטיטיס בי, פטריות ויבלות. בנוסף, כדי לשמור על ציפורניים בריאות וחזקות חשוב לשמור על תזונה נכונה ולהקפיד על שימוש בכפפות בעבודות הבית השונות, שכן מגע ממושך עם מים ועם חומרי ניקוי גורם נזק".


 

פסים, כתמים ונקודות

 

מראה הציפורניים שלנו משתנה כל הזמן ומעיד על החוויות שאנחנו עוברים. בעת מחלה נעצרת זמנית הגדילה במטריקס הציפורן, והיא נמשכת רק אחרי שאנחנו מבריאים. אפילו ימים ספורים של מחלה רצינית (גם שפעת חריפה במיוחד) יכולים להתבטא בציפורן. אבל לא כל חריץ בציפורן מעיד על מחלה מסתורית, ותמיד רצוי להיוועץ ברופא לפני שאתם מגבשים דעה. אז מה אומרות הציפורניים שלכם?

 

  • ציפורן מחוספסת עם פסים מעובים מעט: ציפורן כזו שייכת כנראה לאדם מבוגר, ואין מה להתרגש מהפסים.
  • חריצים לרוחב הציפורן: חריצים שנראים כמו פסים לרוחב הציפורן הם תוצאה של מחלה קשה, התקף לב או אירוע טראומטי שעברנו. הקווים הם קווי הפסקת הצמיחה.
  • כתמים פיגמנטריים או פסים כהים: הופעת כתמים פיגמנטריים או פסים שחורים-חומים לאורך כל הציפורן, במיוחד אם לא היו שם קודם, עלולה להעיד על מחלה קשה ומחייבת פנייה לרופא. במקרה של אי ספיקת כליות, למשל, הציפורניים יכולות לשנות את צבען, כך שחצי הציפורן שקרוב לבסיסה יהיה לבן ואילו החצי הרחוק חום-אדום.
  • ציפורניים בולטות וקמורות: ציפורן בולטת וקמורה, או כזו שהקצה שלה מתעבה ומסתלסל, עלולה להעיד על מחלות כרוניות של הריאה ושל הכבד. ייתכן שרמות החמצן בדם נמוכות.
  • 'ציפורני כפית' קעורות: מחסור בברזל, אנמיה והפרעות המטולוגיות יכולות להתבטא בציפורניים קעורות. נקודות שקערוריות בציפורן: אם על הציפורן שלכם הופיעו שקעים קטנטנים, כאילו מישהו חורר את הציפורן בעיפרון מחודד, כנראה שאתם סובלים ממחלת עור כגון פסוריאזיס.
  • כתמים לבנים: "הסיבה להופעת הכתם הלבן לא ידועה והיא שכיחה וחולפת", אומרת ד"ר פוליטי. "יכול להיות שחלק מהציפורן קיבל טראומה קלה. זה אמור לחלוף, ואם לא – יש לפנות לרופא".
  • ציפורניים צהובות או ירוקות: הצבע הצהוב-ירקרק של הציפורן נובע מצמיחתה האיטית. קיים חשש לבעיה במערכת הנשימה, כמו ברונכיטיס כרוני.

 

לגזוז בקו ישר

 

צבע ומבנה הם לא הפרמטרים היחידים שמשפיעים על בריאות הציפורן. אחת הבעיות השכיחות והמאוד לא נעימות היא ציפורן חודרנית. "הבוהן פגיעה במיוחד לבעיה הזו", מעדכנת ד"ר פוליטי. "גזיזה לא נכונה, נעליים לוחצות או תנוחה לא טובה בתוך הנעל גורמות לכיפוף פינת הציפורן, שחודרת לתוך העור. מלבד כאב עלול להתפתח זיהום במקום. כמניעה יש להשתדל לגזוז את הציפורניים בקו ישר, באופן שיקשה עליהן לחדור לעור".

 

לא רק ציפורן חודרנית מאיימת על הבוהן. גם זיהום פטרייתי, שעלול לגרום להיפרדות של הציפורן בחלקה הקיצוני (הרחוק מהבסיס). "במקרה כזה ייתכנו שינויים בצבע הציפורן ללבן, צהוב, ירוק או חום כהה", אומרת ד"ר פוליטי.

 

פטריות מחבבות חום, לחות וחושך. כדי לא להתגרות בגורל מומלץ להימנע מתנאים כמו לחות מתמדת, זיעה ושימוש בגרביים סינתטיים. "כדאי לרחוץ טוב, לנגב טוב ולאוורר", אומרת ד"ר פוליטי. אם אתם מנויים בחדר כושר או משתמשים במקלחות אחרי הבריכה, רצוי לנעול כפכפי גומי, למרות שלא נורא אם תלכו יחפים. "הפטרייה לא קופצת באוויר", היא אומרת. "כדי לחטוף זיהום צריך תנאים לא היגייניים. יש אנשים שרגישים יותר מאחרים, שכן מדובר גם בנטייה גנטית. לראיה, יש בני זוג שאחד מהם סובל מפטרייה והשני בסדר גמור".

 

טיפול מקומי יכלול משחות וטיפות לשימוש חיצוני במשך כמה חודשים. קיימות גם ערכות להמסת הציפורן בעזרת חומר אנטי פטרייתי. "הכל נעשה אחרי התייעצות עם הרופא", מדגישה ד"ר פוליטי. "חשוב להדגיש: עקירת הציפורן לא מטפלת בפטרייה. הציפורן החדשה תצמח עם אותן בעיות בדיוק".

 

טיפולים מקומיים יעילים במקרים של פטרת קלה בלבד. במצב של פטרת מתקדמת יש צורך בטיפול באמצעות כדורים אנטי פטרייתיים. לדברי ד"ר פוליטי, הדור החדש של הכדורים יעיל ובטוח לשימוש באופן משמעותי מהדור הקודם, שנודעו לו יותר תופעות לוואי. במקרה של זיהומים חיידקיים יינתן טיפול באנטיביוטיקה.

 

אם מופיעות יבלות מסביב או מתחת לציפורן, כנראה שמדובר ביבלות ויראליות, שנגרמות על ידי וירוס מידבק. "יבלות ויראליות הן גידול שפיר שעלול להכאיב ודורש טיפול רפואי כמו חנקן נוזלי", אומרת ד"ר פוליטי. "ייתכנו גידולים שדוחפים את הציפורן וגורמים לה לשינוי צורה או להרס מקומי. לפעמים יש צורך להסיר את הגידול בניתוח קטן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
אפשר לראות שחלית בשפעת
צילום: מאיר פרטוש
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים