חשיפה: כמה שומן יש בחטיפים ה"בריאים" שלכם?
יצרני המזון מתגאים בכך שהפחיתו את כמות שומן הטרנס, שהוא שומן מזיק ביותר, במוצרים שלהם ולכן הם בריאים • שלחנו 11 חטיפים שמתהדרים בדגל של בריאות, או לחילופין פופולריים אצל ילדים, לבדיקת מעבדה. התוצאות: ברובם המוחלט אמנם אין כמעט שומני טרנס, אבל הם מלאים בשומן רווי שמזיק לא פחות ובמלח • "יש פה הטעיה של הצרכן", פוסקת הדיאטנית דורית אדלר • לתשומת לב המנשנשים
כולם בטרנס סביב שומן הטרנס. בארה"ב למשל נחקקה תקנה, שתחייב החל מ-2006 לסמן בצורה בולטת את כמות שומן הטרנס בכל מוצר. גם תעשיית המזון הישראלית מגיבה. יצרנים עם הפנים לייצוא השקיעו בשנים האחרונות בהוצאת שומן הטרנס מחלק מהמוצרים שלהם.
"אבל נוצרה הטעיה של הצרכן", מתקוממת הדיאטנית דורית אדלר, מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה במרכז הרפואי הדסה עין כרם. "בחלק מהמוצרים הוציאו את שומן הטרנס – אבל כמות השומן הרווי גדלה, כפי שקרה בחלק מהמרגרינות".
רווי, בלתי רווי או טרנס
שומן רווי – מקורו בדרך כלל מהחי. הוא נמצא בחמאה, שמנת, גבינות, בשר ועוד, אך גם בשמן קוקוס למשל. החיסרון שלו: הוא מעלה את רמת הכולסטרול הרע (LDL) בדם.
שומן בלתי רווי – מקורו מהצומח. הוא נמצא במזונות כמו זיתים, אבוקדו, טחינה ועוד ונחשב לשומן בריא, שתורם לאיזון רמת הכולסטרול. הבעיה בשומן הזה שהוא מתחמצן ומתקלקל במהירות בחימום.
שומן טרנס – זהו שומן בלתי רווי שעבר שינוי מולקולרי כדי שיהיה מוצק בטמפרטורת החדר. הוא פותח כדי להתגבר על בעיית ההתחמצנות של השומן הבלתי רווי. שומן הטרנס נמצא בעיקר במרגרינה ובמוצרי מאפה מוכנים כמו בורקס, מלאווח, ג'חנון, בחטיפים, בממרחים ובסוגים נוספים של מזון מעובד. גם צריכה של שומן טרנס מעלה את רמות הכולסטרול הרע. לאחרונה הופיעו פרסומים שקושרים בין שומן טרנס להגברת הסיכון למחלות כלי הדם והלב, לדלקות, למחלות אסתמה ואלרגיה בילדים, לסרטן השד ולשורה ארוכה של רעות חולות.
כמה מותר לצרוך? לגבי שומן רווי, "ההמלצות הרשמיות של כל ארגוני הבריאות קובעות שעד 10% מכלל הקלוריות שאנחנו צורכים צריכות לבוא משומן רווי" אומרת אדלר. "מבחינת ה-FDA, הרמה המומלצת של שומן רווי קטנה מ-1.5% ל-100 גרם מוצר. זו גם הכמות שמאפשרת לקבל תו של האגודה לסוכרת".
לגבי שומן טרנס, "על פי ההמלצה המתגבשת ייקבע הרף על 2% ל-100 גרם מוצר", אומרת אורנה לוי, הדיאטנית הראשית של יוניליבר ישראל.
לא להסתכל רק על רכיב אחד
מרוב שמדברים על שומן הטרנס, שוכחים שהשומן הרווי מסוכן לא פחות ממנו. "ברמה העקרונית יש חברות שהוציאו את הטרנס, אבל רמת חומצות השומן הרוויות במוצרים האלה נשארה גבוהה ואפילו יותר גבוהה מאשר קודם", מזהירה אדלר. "אם המוצר מכיל אפס שומן טרנס אבל שומן רווי בכמויות גדולות וגם נתרן (מלח) – הוא לא בריא. המפעלים מתמקדים בטרנס כדי לשווק את המוצרים. אבל לטפל רק בטרנס זה לא מספיק, למרות שהוא מאוד אופנתי".
ההמלצה של אדלר היא "לא להתייחס רק למרכיב הטרנס. חשוב להסתכל גם כמה שומן רווי יש במוצר".
"לחשוב שכל הבעיות במזון ייפתרו בגלל הטרנס זה שטויות. יש דברים הרבה יותר חשובים", אומר פרופ' אליוט בארי, מנהל בית הספר לבריאות הציבור במחלקה לתזונה באוניברסיטה העברית והדסה ויו"ר משותף בכוח המשימה נגד השמנה של משרד הבריאות. "אנחנו אומרים ששמנים מהצומח טובים משומן מהחי. אבל שמן קוקוס ושמן דקל מלאים בחומצות שומן רוויות. משום מה נתפסנו על טרנס – בוודאי שיש כאן עניין שיווקי, אבל צריך לקבוע סדרי עדיפויות".
"שורה של מחקרים הוכיחה שתזונה נכונה יכולה למנוע הישנות התקפי לב יותר מכל תרופה", מזכירה לנו אדלר. "עבור הנבדקים במסגרת המחקרים האלה השומן הרווי היווה עד 7% מסך הקלוריות היומיות. וכל המחקרים הראו הפחתה דרמטית הן בהישנות של מחלות לב והן במניעת יתר לחץ דם. מה שחשוב הוא שהציבור לא יתמודד עם רכיב אחד – כפי שעושים מפעלי המזון – אלא יסתכל על התמונה הכוללת.
בדיקת המעבדה
שלחנו 11 מוצרי מזון פופולריים לבדיקה במעבדת 'בקטוכם' בנס ציונה, שמתמחה בבדיקות של מזון, איכות הסביבה ותוצרת חקלאית. המכנה המשותף בין כל המוצרים שנבדקו: הם מתהדרים בדגל של בריאות, או לחילופין נצרכים בכמויות גדולות על ידי ילדים.
הממצאים, שנותחו על ידי ד"ר שושי אסא, מנהלת תחום בדיקות המזון ב'בקטוכם', ועל ידי הדיאטנית דורית אדלר, היו קשים: אף לא אחד מהמוצרים האלה נמצא מומלץ לאכילה לשוחרי בריאות.
במוצר אחד – פופקורן לייט למיקרוגל, של חברת מרמולייט – נמצאה כמות גבוהה של שומן טרנס. "כאשר מוצר כמו פופקורן לייט, שנתפס כבריא, מכיל כמות גדולה של חומצות טרנס, יש בכך בעיניי הטעיה", אומרת אדלר.
שישה מהמוצרים שנבדקו הכילו אמנם כמויות קטנות של שומן טרנס, אבל לעומת זאת נמצאו בהם כמויות גבוהות מאוד של שומן רווי, ובחמישה מוצרים נוספים נמצאו כמויות גבוהות של שומן רווי.
השומן במוצרי הבריאות שלכם
צילום: צביקה טישלר
מומלצים