שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

מהר מהצפוי: הפלסטינים הציתו את בתי הכנסת

עוד בטרם פינה צה"ל את הרצועה, פשט המון פלסטיני על מה שנותר מגוש קטיף, פצח במחולות, ירה באוויר והעלה באש את בתי התפילה. סילבן שלום: "הפלסטינים נכשלו במשימתם הראשונה". דובר מועצת חוף עזה לשעבר: "מראית עין ללגיטימציה לפגוע בהר הבית"

התסריט הרע מתממש - חילול בתי הכנסת: המון פלסטיני פשט הלילה (יום ב') על הריסות ההתנחלויות המפונות, לקח מכל הבא ליד, זרע הרס, והצית אש. ארבעה בתי כנסת, שהממשלה החליטה להותיר על תילם, הוצתו במהלך הפשיטות - במורג, בנצרים בנווה דקלים ובכפר דרום. בישראל חששו מהתמונות של חילול בתי הכנסת, אך העדיפו שלא לתת יד להריסתם בידי יהודים.

 

שר החוץ, סילבן שלום, אמר בצהריים בתגובה לשריפת בתי הכנסת כי "מדובר במעשה ברברי של אנשים שאין להם כבוד למקומות קדושים. האמירה של אבו מאזן כאילו המבנים איבדו את קדושתם אינה במקומה. הפלסטינים לא עשו כל מאמץ לשמור על בתי הכנסת ונכשלו במשימתם הראשונה". לדבריו, "ראינו פעילות של ארגוני טרור שבאה לידי ביטוי בוונדליזם חמור. האחריות מוטלת על הפלסטינים. על אבו מאזן לזכור כי עיני העולם כולו נשואות ביום הזה לרצועה והאנרכיה מאיימת עליו ועל עמו יותר מאשר עלינו".

 

מנגד, טען ח"כ יוסי שריד (מרצ-יחד) כי "זה היה הרס ידוע מראש. הממשלה קיבלה את ההחלטה בידיעה ברורה שזה בדיוק מה שיקרה והיא רק חיפשה לעצמה גוי של שבת, גוי לדבר שריפה. כמה קל וכמה זול להוקיע עכשיו את הפלסטינים בזעם קדוש".

 

ח"כ אפי איתם (מפד"ל) אמר: "הממשלה נושאת באחריות ישירה לשריפת בתי הכנסת וביזוי קודשי ישראל. החלטת הממשלה להשאיר את בתי הכנסת התקבלה רק ברגע האחרון ולכן מנעה כל סיכוי לקיים משא ומתן והתחייבויות בינלאומיות". 

 

דובר מועצת חוף עזה לשעבר, ערן שטרנברג, הגיב בחריפות להצתות: "בתי הכנסת הנשרפים בגוש קטיף וחגיגות תומכי ההתנתקות מקרב החמאס הם תפאורה 'הולמת' לכניעת צה"ל ולבריחה המבישה תחת אש, שבשפה מכובסת מכונה 'יציאה בקומה זקופה'. ההשלכות החמורות יבואו לידי ביטוי בעתיד כשישראל תגלה שהיא בעצם לא יצאה מרצועת עזה, אלא הרצועה נכרכה באופן הדוק סביב צווארה". שטרנברג איים כי "היום ניתנה בעצם מראית עין של לגיטימציה לכל יהודי לפגוע במקומות הקדושים לאיסלאם, כולל הר הבית".

 

יציאת עזה:

 

סמוך לשעה 2:30 אחר חצות פשט המון פלסטיני מחאן יונס על ההתנחלות מורג והצית את בית הכנסת של היישוב. ההמונים החוגגים במורג הניפו דגלי אש"ף ודגלי חמאס, ירו באוויר יריות שמחה ושיגרו זיקוקי די-נור. "זה רק צעד ראשון בשחרור. מחר נשחרר את כל פלסטין", צעקו ההמונים. צעירים לקחו מכל הבא ליד - שולחנות, כיסאות ורהיטים אחרים. הם אף עקרו מסגרות של חלונות ועמודי חשמל.


בית הכנסת בנצרים (צילום: אי.פי)

 

השוטרים הפלסטינים עמדו המומים נוכח ההמון ולא הצליחו להשתלט על המתפרעים. קצינים פלסטינים התלוננו שהכוח שהוצב ביישוב היה קטן מדי - כ-300 חיילים - ולא הספיק על מנת למנוע את ההתפרעויות.

 

מאוחר יותר הגיעו המונים גם לנצרים, ניפצו את חלונות בית הכנסת הנטוש בהתנחלות המפונה וניסו להציתו. כוחות משטרה פלסטינים שהיו במקום ניסו למנוע את ההרס, אולם לא הצליחו להשתלט על ההמון. החמושים עלו אל גג בית הכנסת, הניפו דגלים וקראו: "אנחנו לא רוצים שיישאר דבר שיזכיר לנו את הכיבוש". גם בכפר דרום הוצתה אש בבית הכנסת.

 

בנווה דקלים הוצת בית הכנסת ששימש גם כישיבה. נזק מועט נגרם למבנה הגדול אולם עשן סמיך וכבד היתמר אל על וכיסה את שמי ההתנחלות. "הישראלים הורסים את הבתים שלנו ואת המסגדים. עכשיו תורנו להרוס את שלהם", אמר אחד המתפרעים, אבו אחמד.

 

 

אבל לא רק בבתי הכנסת זרעו ההמונים הרס. אש הוצתה גם בהריסות המבנים האחרים. צה"ל העביר את האחריות לפלסטינים גם בנצר חזני שבצפון הרצועה ובנווה דקלים וגם שם ניתן היה לצפות בדגלים פלסטינים מונפים אל-על ובשוטרים פלסטינים שלא מצליחים להשתלט על ההמון.

 

לפנות בוקר פרסם יושב ראש הרשות הפלסטינית הודעה בה נאמר כי בתי הכנסת ייהרסו על ידי הרשות. "הישראלים השאירו מבנים ריקים, שהיו בעבר בתי כנסת. אבל הם הוציאו מהם את כל סמלי הדת ולכן הם אינם מקומות קדושים עוד", אמר.

 

מוקדם יותר, סמוך לחצות, הודיע דובר משרד הפנים הפלסטיני טאופיק אבו חוסה, כי בתי הכנסת בהתנחלויות ייהרסו. לדבריו, ההחלטה של ממשלת ישראל להותיר את בתי הכנסת העמידה את הפלסטינים במצב בלתי אפשרי. "הרשות הפלסטינית החליטה להרוס את כל המבנים שנותרו בהתנחלויות, ושאותם לא הרסה ישראל, וזה כולל את בתי הכנסת. למעט החממות, לא תשאיר הרשות מבנים בהתנחלויות".

 


רוקדים על הגג (צילום: אי.פי)

 

גם שר הפנים הפלסטיני, נאסר יוסף, אישר את הידיעה שאנשי הביטחון הפלסטינים יהרסו את בתי הכנסת. דברים דומים אמר ל-ynet שר פלסטיני וגם השר לעניינים אזרחיים ברשות, מוחמד דחלאן. הוא אמר שהרשות תפעל לסילוק כל שרידי הכיבוש מאדמת ההתנחלויות. 

 

היועץ לביטחון לאומי ברשות הפלסטינית, ג'יבריל רג'וב, אמר שהרשות תסלק את כל המבנים שתשאיר ישראל בהתנחלויות, שכן אלה נושאים את הזכר של "תוקפנות ישראלית איומה נגד עמנו. חלק מאותם מבנים הם מבנים מסוכנים, מלבד העובדה שהם עדות חיה לדיכוי ולאכזריות של הכיבוש במשך 38 שנים".

 

מאוחר יותר, בשיחה עם תחנת הטלוויזיה אל-ג'זירה, תקף רג'וב את שר החוץ סילבן שלום, כינה אותו "שקרן" ואמר שחלק גדול מאותם מבנים לא שימשו לתפילה אלא לשימושים אחרים, ורק לקראת הנסיגה הוכנסו לשם ספרי תורה והפכו את אותם מבנים לקדושים, "אבל אנו נחושים לסלק אותם", אמר רג'וב.

 

מקור פלסטיני אמר ל-ynet שהריסת המבנים המשמשים בתי כנסת לא תיצור התנגשות עם ישראל ורק תקל על הממשלה הישראלית, שתמכה מלכתחילה בהריסתם אולם ביקשה להימנע מלעשות זאת בעצמה. 

 

ישראל: יש לגנות הרס בתי כנסת

 

עוד לפני היוודע דבר ההרס שזרעו הפלסטינים הגיבו גורמים מדיניים לדיווחים על כוונת הרשות להרוס בעצמה את המבנים: "יש לגנות כל הרס של בתי כנסת, ונביע בפני הפלסטינים את מחאתנו, אך בכל מקרה, ההחלטה להרוס עדיפה על פני חילול. הם רוצים למנוע בעיה של הדיפת המוני מתפרעים. ציפינו גם לתסריט של הריסה על ידם. התסריט הגרוע יותר היה שהם היו מחללים ולא הורסים. פעלנו בין שתי אלטרנטיבות גרועות, האלטרנטיבה שבה ידו של יהודי לא תהיה שותפה בהריסה היא האלטרנטיבה הגרועה פחות". הגורמים אמרו כי "מבחנם של הפלסטינים יהיה באכיפת חוק וסדר אחרי חגיגות היציאה מעזה".

 

אתמול בצהריים אישרה הממשלה להותיר 19 בתי כנסת בגוש קטיף ברוב של 14 נגד 2 שרים (פינס ורמון), השרה איציק נמנעה. בעקבות ההחלטה שוחח שר החוץ, סילבן שלום, עם מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, ועדכן אותו בהחלטת הממשלה לא להרוס את בתי הכנסת, שנובעת לדבריו מ"מניעים דתיים ומוסריים". הוא ביקש מאנאן לפעול כדי שהפלסטינים ימנעו את חילול בתי הכנסת. אנאן הבטיח שיתקשר ליו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ויבקש ממנו לקחת אחריות על בתי הכנסת.

  

שלום אמר שהאחריות על השטח עוברת לידי הפלסטינים ובכלל זה האחריות על המבנים ששימשו כבתי כנסת. בשיחתו עם המזכ"ל ביקש ממנו שלום להפעיל את השפעתו אל מול הקהיליה הבינלאומית והרשות הפלסטינית כדי להבטיח שבתי כנסת אלו לא ייפגעו.

  

ברשות הפלסטינית זעמו על ההחלטה ואמרו שישראל "טומנת פח" לפלסטינים. השר לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית ומחזיק תיק ההתנתקות, מוחמד דחלאן, אמר לעיתונאים בעזה כי מבחינת הרשות, בתי הכנסת הם כמו שאר הבניינים בהתנחלויות. לדבריו, "ישראל הופכת את עזה לכלא גדול ומגדרת אותה עם החלטתה לסגור את מעבר רפיח לשישה חודשים. אנו דוחים זאת בתוקף".

 

גם ארצות הברית מתחה ביקורת על החלטת הממשלה. בהודעה שפירסמה נאמר כי הפלסטינים "הושמו בעמדה שבה ניתן למתוח ביקורת על כל צעד שיבצעו".


פורסם לראשונה 11/09/2005 23:43

 

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד, אפרת וייס, דיאנה בחור-ניר ואילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
בית הכנסת בנצרים
צילום: איי אף פי
"נשחרר את כל פלסטין"
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
זה מה שנשאר
צילום: איי פי
צילום: אפרת וייס
תפילת נעילה בנווה דקלים
צילום: אפרת וייס
מומלצים