שתף קטע נבחר

לידיעת האזרחים שאכפת להם: אירועים בסוכות

מעוניינים להמיר את הילולת הפסטיבלים המסורתית של סוכות, ערב רב של טיולי קטיף גבינות עזים, מסיק רוחניות בחיק הטבע ובציר קולנוע בינלאומי ותיאטרון אחר, במעורבות חברתית? להלן רשימת האירועים שעומדים לרשותכם. השיח החברתי כבר בפנים

פסטיבל "ימי מוסאוא" בנצרת "סוכת שלום" ה-11 בצומת מגידו פסטיבל "הקהל באפעל" התשיעי פסטיבל "סוכת צדק" השני בירושלים 

סוכות הנוכחי, במקור חג משפחתי בו הצטוונו להסתופף בחיק סכך, קישוטים תוצרת בית וסדינים לבנים, היום הילולה לאומית של פסטיבלים, מגלגל לפתחם של אזרחים מודעים ארבעה אירועי דברת חברתיים. בעזרת מאות אנשי רוח ואקדמיה, פעילי שטח ונציגי ארגונים חברתיים שיקחו בהם חלק, הם מוסיפים את השיח החברתי לתפריט פעילויות אינסופי המתנקז לשבוע אחד.

 

מי שמבכרים שיחה מתלהטת על שוויון, אפליה, מגזרים ומה שמכונה בתמציתיות "המצב" על-פני טיולים והפנינגים רוחשי אדם, או סיור מודרך בנופים האנושיים הישראלים על-פני שיטוט בחיק הטבע המקומי, מוזמנים לשנע את עצמם לנצרת, רמת אפעל, ירושלים וצומת מגידו. המעורבות? עליכם. הפקקים בדרך? על כולנו.

 

פסטיבל "ימי מוסאוא" בנצרת

 

פסטיבל "ימי מוסאוא", הוא יוזמה משותפת לעיריית נצרת, מרכז "מוסאוא" לזכויות האזרחים הערבים בישראל וסינמטק נצרת (הסינמטק הראשון והיחיד עד כה הפועל במגזר הערבי). הפסטיבל בן השבוע, המתחולל בצל היעדר סיוע כספי ממשלתי בתקופה המשיקה של חג הסוכות והרמאדן, כולל סדרת הקרנת סרטים העוסקים בזכויות אדם, כנסים, סיורים בעיר העתיקה של נצרת, תערוכות, פעילויות לילדים וארוחות אפטאר (הסעודה המפסקת בימי הרמדאן) שיוגשו במסעדות העיר. הוא מהווה חלק מקמפיין שמוביל "מוסאוא" הנאבק בגילויי הגזענות נגד האוכלוסייה הערבית בישראל.

 

"רוב הציבור היהודי אינו מכיר את הרמדאן ולא את תרבות הרמדאן", אומר ראש עיריית נצרת ראמז ג'ראיסי. "הפסטיבל יספק לו הזדמנות לפגוש חברה מגוונת, שנאבקת לפתח את תרבותה ואת חייה האזרחיים למרות האפליה והדיכוי מהם היא סובלת. אנחנו נמצאים בתקופה רגישה ולא קלה. הפסטיבל אומר לציבור היהודי שהמאבק שלנו אינו נגדכם, אלא נגד מדיניות הממשלה שפוגעת בנו. למרות האווירה אנחנו מזמינים את הציבור היהודי לצאת מהסגר ולבוא לפגוש את חיי הציבור הערבי דרך סרטים, כנסים ותערוכות".

 

ערכה של כ-20 סרטים פלסטינים, ישראלים ובינלאומיים שעניינם זכויות אדם, העומדת במוקד הפסטיבל, תספק לאורחיו חוויה מורכבת יותר לעיכול מארוחות האפטאר. אלה כוללים הקרנת בכורה של "אנתזאר" (מחכים), סרטו החדש של הקולנוען הפלסטיני רשיד משהראוי שינכח בפסטיבל. סרטים נוספים הם "בדל" של איבתיסאם מראענה, "שביתה" של הבמאים אסף סודרי ואמיר טאוזינגר, "מאחורי החתונה" של איילת בכר, "אומה" האירי, "חינוך שלבי קנוקס" האמריקני, "שחרור בגדאד" הבריטי ואחרים. ביום שישי (21.10) יוענקו לעשרות יוצרים ערבים אותות הערכה במהלך ערב הוקרה לאנשי ונשות קולנוע ערבים.

 

סדרת סמינרים ומפגשים דעתנים, שיוקדשו לנוכחותו והיעדרו של המגזר הערבי בקולנוע ובתקשורת המקומיים, יזמנו לבאים חוויה עורכת שלווה מעט יותר מהסיורים ברחובות נצרת. הבולטים בהם הם פאנל בנושא "הסיפור הערבי ביצירת הקולנוע והטלוויזיה", וכנס בן יומיים הנושא את הכותרת "התקשורת העברית והאזרחים הערבים". עשרות אנשי קולנוע וטלוויזיה, עיתונאים וקובעי דעת קהל יהודים וערבים ישתתפו במפגשים, הפתוחים לקהל הרחב.

 

"המטרה היא לקרוא לציבור לעשות מעשה ולצאת מהאדישות והניכור הקיימים, לפרוץ את הגבולות שהוטלו על הציבור הערבי", מסכמים מארגני הפסטיבל. הם מקווים כי עשרות אירועי הפסטיבל, בתוספת התפאורה שובת הלב של נצרת, שעדיין אינה משמשת כמוקד תיירות מקומי, יסייעו בהחדרת המסר לפיו "הציבור שלנו רוצה לחיות, וממשיך ליצור ולהתפתח למרות המציאות המפלה".

 

 

חזור למעלה
"סוכת שלום" ה-11 בצומת מגידו

 

באווירה לאומית של חיכוכים ושחיתויות, אלימות והדרדרות באיכות החיים בישראל של 2005, מעודד לחשוב שיש אנשים שעדיין מאמינים בהידברות. הנה למשל נשות ארגון "בת שלום", שיערכו השבוע בצומת מגידו את אירועי "סוכת שלום". האירוח בסוכתן יכלול ארוחת אפטאר חגיגית (סעודת שבירת צום הרמדאן), לצד משמרות מחאה, ובעיקר דיונים פתוחים בהשתתפות אנשי ארגוני צדק חברתי בנושאים כמו המשך הכיבוש, חוק האזרחות, הפרטת המים, תעסוקה וחינוך והשלכותיהן על נשים. המיקום, אגב, אינו אקראי. שכן צומת מגידו ממוקמת בין הדרכים המובילות לוואדי ערה, עמק יזראעל וג'נין.

 

"הסוכה היא הדרך שלנו לומר שאנחנו לא מתנתקות זו מזו", מצהירה לילי טראובמן, רכזת פוליטית בארגון הנשים שנוסד בשנת 1993 על-ידי פעילות יהודיות ופלסטיניות אזרחיות ישראל מקיבוצים, מושבים, ערים וכפרים באזור מגידו, נצרת והעמקים. "על רקע ההתנתקות והכיבוש, הוכחנו שיש מקום לביטוי משותף של אפיוני המוצא,שאפשר לחגוג רמדאן מוסלמי בסוכה יהודית. שיתוף הפעולה המנטלי ביננו מתבטא החל מהבחירה הרעיונית של מיקום האירוע, וכלה בתכנים המשותפים ובמרצים הנבדלים זה מזה בדת ובמגזר".

 

נסמכת על הצלחת העבר של האירוע, שנערך השנה בפעם ה-11 ובשנה שעברה אירח מאות אנשים, טראובמן מוסיפה כי "הסוכה היא ההזדמנות השנתית שלנו להוכיח שבמקום בו אנשים מחפשים מאבק ותחרות, אפשר למצוא פתרונות. כנשים מעשיות, בעלות יכולת הקשבה, אנו מסוגלות להתעלות מעל המכשלות הגבריות של תחרותיות ומיליטריזם. כארגון, אנחנו מייצגות קול ייחודי של נכונות ותקווה, של אמונה כי אפשר לחיות במקום הזה בצורה אחרת. נשים הן אוכלוסיה מוחלשת, הנפגעות העיקריות של מדיניות ממשלתית. בתור ארגון נשי אנחנו רוצות להעלות את האפלייה לסדר היום, להוכיח לנשים שלא מאמינות ביכולת שלהן לשנות שזה כאן, וזה קורה"

 

  • "סוכת שלום", 21-20 באוקטובר, צומת מגידו. לפרטים נוספים 052-4557767. האירועים אינם כרוכים בתשלום, לבד מארוחת האפטאר שעלותה 20 שקל

 

חזור למעלה
פסטיבל "הקהל באפעל" התשיעי

 

נאמן לפסוק "הַקְהֵל אֶת הָעָם, הָאֲנָשִׁים וְהַנָּשִׁים וְהַטַּף, וְגֵרְךָ, אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ לְמַעַן יִשְׁמְעוּ וּלְמַעַן יִלְמְדוּ" (דברים ל"א 12), ייערך השנה פסטיבל "הקהל באפעל" התשיעי. מאז שנת 1997 הוא מתקיים ברציפות בסמינר אפעל, והשנה תתארח בכיתותיו, אולמותיו ומדשאתיו של הסמינר אסופה אינסופית של אירועים, קבוצות דיון, למידה ויצירה, מופעים והקרנות סרטים שיחלו ב-14:00 ויסתיימו הרבה אחרי חצות.

 

הפסטיבל, עליו חתומים "פנים", "צו פיוס", משרד החינוך, "הסוכנות היהודית" וארגוני פלורליזם יהודי רבים מספור, מעדכן מסורת יהודית עתיקה של התכנסות העם כדי ללמוד ולפרש את תורת ישראל ברוח הזמן. אלפי המתכנסים שצפויים

להגיע השנה לפסטיבל, חילוניים ודתיים, צעירים ומבוגרים, ותיקים ועולים חדשים, יתבקשו להשיל דעות קדומות ומוסכמות חברתיות, לשוטט בין חדרי הסמינר ולהתלבט בין עשרות פעילויות שונות.

 

מה למשל? קבוצות לימוד מקורות יהודיים על-פי פרשנות חילונית, הקרנות סרטים תיעודיים חברתיים, פאנלים שיעסוק במתח בין אחריות הפרט לחובת המדינה, דיונים פתוחים על זהות יהודית מול זו הישראלית, סדנאות תנועה ומחול, קבלת שבת ישראלית ותפילה משותפת על הדשא, הרצאות על מנהיגים יהודיים, נבירה בהתחבטויות הנפש של הציונות הדתית, והופעות של "הטיש הגדול" ומיכה שטרית וליאור אלמליח שיבצעו יחד ולחוד שירים ופיוטים. ואלה, באמת, דגימות בלבד מתוך התוכניה המסחררת באורכה.

 

  • "הקהל באפעל" , 19 באוקטובר, סמינר אפעל, רמת אפעל. לפרטים נוספים 03-6359372. מחיר כניסה 50 שקל, 30 שקל לסטודנטים, חיילים וגימלאים 

 

חזור למעלה
פסטיבל "סוכת צדק" השני בירושלים

 

טלו להט בעטני ונטול שיקולי רייטינג מתוצרת קולנוענים מתחילים, הוסיפו חסות רעיונית וממונית באדיבות ארגון פלורליסטי ותיק, ותקבלו את "סוכות צדק", פסטיבל סרטי סטודנטים שעניינם צדק חברתי. בארבעת ימי הפסטיבל, שעורך זו השנה השנייה פורום הצעירים והסטודנטים של "האיגוד העולמי ליהדות מתקדמת" במרכז שמשון - בית שמואל של האיגוד, תוצג קולקציית סרטים מסקרנת. תחת הכותרת "צדק חברתי" מכונסים עשרות סרטים העוסקים ביחסי ערבים-יהודים, חילונים-דתיים, אבטלה ופיטורים, כיבוש וזהות, מאת סטודנטים יהודים וערבים.

 

תפריט? בבקשה. הומוסקסואל חרדי שנרצח בהוראת בן גוריון, דון קישוט וסאנצ'ו פאנצ'ו הנקלעים לאזור גדר ההפרדה ואב שמעדיף לפטפט בטלוויזיה על פיטוריו על-פני יום הולדתה של בתו. הסרט הזוכה יוכרז ויוקרן ביום האחרון של הפסטיבל, ויזכה את יוצרו בפרס של 15,000 שקל. לסרטים מצטרפים דיונים פתוחים וגם קבלת שבת במהלכה יילמד טקסט בנושא צדק חברתי בתוספת שירה יהודית שתיערך ביום שישי.

 

כך למשל יומו הראשון של הפסטיבל יתחולל בחסות הכותרת "על התפר", ויעסוק במגזרים בחברה הישראלית. ימיו האחרים יוקדשו לעובדים זרים וסחר בנשים, ולמוסר ויהדות. בפאנלים ידברו יו"ר קבוצת בני סכנין גנהיים מאזן, פרופסור אסא כשר, הסופרת יוכי ברנדס, ח"כ רן כהן, מנהלת ארגון "בת שלום" ד"ר דפנה גולן-עגנון, פעיל "רופאים למען זכויות אדם" רמי אדוט, נשיא "האיגוד העולמי ליהדות מתקדמת" הרב אורי רגב ואנשי ארגונים נוספים.

 

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
תחת ההסתופפות בחיק קישוטים תוצרת בית וסדינים לבנים בסוכה מאולתרת
צילום: גבי מנשה
צילום: ג'ובראן הוזאם
עומדים לרשות האזרחים המודעים אירועי דברת (גם בנצרת)
צילום: ג'ובראן הוזאם
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים